A dohányzásról való leszokás és ezen készítmények szedése csökkenti legnagyobb mértékben a halálozási kockázatot - állítják dán kutatók.
Tovább éltek azok az idős emberek, akik D-vitamin és kalcium étrend-kiegészítőt szedtek - állapították meg követéses vizsgálatok metaelemzésével dán kutatók. Az eredeti tanulmányokba összesen 70 ezer embert vontak be, az eredmények mostani áttekintése azt mutatta, hogy azok az idősebb emberek, akik együtt szedték a D-vitamint és a kalciumot, 9 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a követés három éve alatt, mint azok, akik placebót kaptak.
Lars Rejnmark kutatásvezető, a dániai Aarhusi Egyetem munkatársa kiemelte, hogy bár nem tűnik soknak a három évre vetített 9 százalékos halálozási kockázatcsökkenés, legalább olyan jelentős, mint a koleszterinszintet csökkentő sztatinok vagy a vérnyomáscsökkentők szedéséhez köthető előny. "A dohányzásról való leszokástól eltekintve nincs sok olyan beavatkozási lehetőség, amely ekkora mértékben csökkentené a halálozási kockázatot" - hangsúlyozta Rejnmark.
A kutatók nyolc korábbi klinikai próba eredményeit összesítették, amelyekben 70 ezer, a hatvanas vagy hetvenes éveiben járó ember, főleg nő vett részt. Minden egyes próbában véletlenszerűen választották ki, hogy ki kap D-vitamint, illetve ki kap placebót. Egyes tanulmányokban a D-vitamint kalciummal is kombinálták. Az alkalmazott D-vitamin napi adagja 10-20 milligramm (400-800 NE) volt, kalciumból pedig 1000 milligrammot szedtek a tanulmányok résztvevői.
Tízszeresét kellene szednünk
Idén márciusban a magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének bevitelét ajánlja felnőtt ember számára a novembertől márciusig terjedő időszakban.
"Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben" - mondta dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense.
"A magyar lakosság 25(OH)D3-vitamin-szintje átlagban 15-20 nmol/liter körül mozog, miközben a normál tartomány 30-60 nmol/liter. Ha tízmillió magyar D-vitamin-szintjét csak a normál tartomány alsó küszöbére szeretnénk felhozni, akkor ehhez egy évben körülbelül 15 milliárd forintra lenne szükség.
Cserébe viszont körülbelül 200-250 milliárd forint lenne a különböző betegségek gyógykezelésén megspórolható összeg az amerikai és nyugat-európai modellek szerint" - mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának endokrinológusa.