Erő, izom, tejet iszunk?

A gyermekes háztartások 30 százalékkal több tejet fogyasztanak, 5-6 alkalommal többször és alkalmanként 1 literrel több tejet is vásárolnak az átlagnál. Ennek ellenére a GfK Piackutató Intézet felmérése szerint már a fiatal gyermekek körében is megjelennek a tejjel, különösen a hőkezelt tejjel kapcsolatos tévhitek.


A 8-14 évesek körében végzett felmérés szerint a gyerekek, amíg szülői felügyelet alatt állnak, gyakran és szívesen fogyasztják ezt az egészséges italt. 


A tej a gyerekek egyik kedvenc itala, ahogy nőnek, mégis egyre inkább más italok, például a cukros üdítőitalok kerülnek a vágyott italok közé.  A Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának dietetikusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a tej gyerekkorban különösen fontos élelmiszer, mert míg a növényekből a kalcium mindössze 5-10%-a tud felszívódni, addig fiatalkorban a tejből kalciumtartalmának 60%-a hasznosul.

 

Öröklik a gyerekek szüleik tejjel kapcsolatos tévhiteit?


A felmérés kimutatta, hogy a magyar felnőtt lakosság körében számos tévhit él a tejjel kapcsolatban. Ilyen az, hogy az UHT tej tartósítószert tartalmaz, hogy tejpor és víz keveréke vagy, hogy egyéb mesterséges anyagok hozzáadásával őrzi meg minőségét hűtés nélkül akár hónapokig is. Annak érdekében, hogy megvizsgálják, mikor és hogyan jelennek meg e tejhez fűződő tévhiteink felmérés készült a 8-14 éves gyermekek körében.

 

A három korcsoportban (8-9 évesek, 10-12 évesek és 13-14 évesek) végzett felmérés alapján a gyerekek egyaránt ízletes, finom és egészséges italként nevezték meg a tejet. „A gyerekek tejjel kapcsolatos spontán reakciója kizárólag pozitív, azonban már a 10-12 éves korcsoportban megjelenik az a tévhit, miszerint a tejben tartósítószer van, ami a 13-14 éves körében tovább erősödik” – mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet munkatársa, a kutatás irányítója.


Tejfogyasztás szerepe a gyermekkor egyes szakaszaiban


A családon belül a gyermekek számára a legfontosabb a tejfogyasztás, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz és mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A gyermekek számára a tej ezért a csontok és fogazat egészséges fejlődése szempontjából alapvető fontosságú élelmiszer. Serdülőkorban egy év alatt a gyerekek átlagosan 8-10 cm-t nőnek évente, melynek minden centijéhez 20 grammkalcium beépülését lehet számítani.


„2-10 éves korig 800 mg, 11-18 évig pedig 1000 mg a javasolt napi kalciummennyiség. Ez már napi három pohár tejből vagy ezzel egyenértékű tejtermékből fedezhető. Az új Országos Tisztiorvosi ajánlás szerint naponta 0,5 liter tej vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt, de hazánkban sajnos alig éri el a 2 dl-t az átlagos tejfogyasztás fejenként” – mondta Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának dietetikusa.
 
Magas ásványi anyag tartalma mellett, a tej magas koncentrációban tartalmaz jó minőségű fehérjéket is. A tejfehérje a legértékesebb tápanyagfehérjék közé tartozik, mert gyors növekedést és fejlődést biztosít a gyermekeknek, felszívódása hatékony és mert esszenciális aminosavak gazdag forrása. Egy gyermek napi esszenciális aminosav szükségletét már 3 dl tej fedezi.

 

Mennyi tejet iszunk?


2011-ben mi, magyarok, összesen átlagosan 67,01 liter tejet fogyasztottunk fejenként, túlszárnyalva az Európai Unió átlagát (60,72 liter/év) és kétszer többet a világátlagnál (32,68 liter/fő/év). A tejfogyasztási ranglétra első helyén továbbra is az írek állnak 129,27 liter/év mennyiséggel, őket követik a finnek (125,78 liter/év), majd az Egyesül Királyság lakói (103,12 liter/év).

A tejről feketén-fehéren - fókuszban az UHT


Ha az van ráírva egy tejesdobozra, hogy „TEJ”, akkor nem is lehet benne más. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján ugyanis csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz, tehát tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek eredetileg a tejben vannak. Ezen kívül pedig előírás az is, hogy semmilyen más anyagot nem adhatnak hozzá.
 
„Kevesen ismerik például azt az eljárást, amely során az UHT tej készül. Az ismeretek hiányát próbáljuk meg pótolni olyan logikusnak tűnő, de teljes mértékben téves elképzeléssel, minthogy a sokáig eltartható tejet valamilyen mesterséges anyag hozzáadásával tartósítják” – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak munkatársa.

„Az UHT (ultra high temperature treated) tej az ultra magas hőmérsékletű hőkezelésnek és a speciális kartondoboz csomagolásnak köszönhetően őrzi meg minőségét hűtés nélkül akár 3-6 hónapig” – tette hozzá a szakember. Az UHT hőkezelés során a tejet nagyon rövid időre (2-3 másodpercre) felhevítik, nagyjából 135–137 fokra. Ezután gyorsan lehűtik és fertőző anyagoktól mentes környezetben csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul. Az italos kartoncsomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre
 
Szakemberek szerint az ismeretek közvetítését már iskolás korban el kell kezdeni, hiszen a gyerekek körében már megjelennek olyan tévhitek, amelyek később távol tarthatják őket az egészséges tejtől.


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Anya és lányai összeöltöztek - és ez most igen cuki projekt lett

Összeöltözni már azért kicsit elcsépelt, nemde? Kivéve, ha van egy négyévesed, aki nagyon tökéletesen trollkodja szét mindahányszor.

Egy fotósorozat, ami megmutatja a gyerekek hogyan töltötték net és okostelefon nélkül a nyarat szerte a Földön

Summer Unplugged, azaz "nyár kihúzva", ez volt egy nemzetközi fotósverseny címe. Ennek pedig az volt a témája, hogy a gyerekek, hogyan töltik a nyarat, ha nem az interneten lógnak, vagy a Tv előtt ölnek. Fotósok százai örökítették meg világszerte, milyen boldogan telt a gyerekek nyara tévé, internet és telefon nélkül! Mutatjuk a legjobbakat!

Oldszkúl hárdkór házasság

A házasságról kérdezel? Figyelj, én nem szoktam erről beszélni. Igen, itt az ujjamon a gyűrű, de akkor is, ez magánügy. Hogy nem tudod, hogy mit csinálj? Hat éve együtt vagytok, most már lépni kéne, ő nagyon akarja, az látszik rajta, tett is már célzásokat, ezeket te persze elengedted a füled mellett, de mégis csak, dönteni kéne. Jól van, értem. Először is egy kérdés van:

Kínai vagy hazai fokhagyma? Így ismerheted fel

Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából, mint amennyit itthon termesztünk. Kevés a hazai fokhagyma, míg tehetjük, tegyük az egészséget az asztalra.

Vajon mi az, ami lázba hozza a bocikat? Régen láttál ilyen cuki és vicces videót!

Mindennapi tejünk forrásáról alig tudunk valamit. Pedig tehenek nélkül bajban lenénk, ha a reggeli kávénkról lenne szó. Érdemes egy kicsit közelebbről is megismerni mókás világukat!


NAPI BOLDOGSÁG