Ez a világ első önfenntartó szigete

El Hierro a maga 278 km²-es területével a Kanári-szigetek legnyugatibb tagja, igazi kis ékszerdoboz a tenger közepén. Ám amiről híressé vált nem csak egzotikus mivolta. A sziget a világ első olyan területévé fog válni, mely 100%-ban megújuló energiaforrásokból fedezi a lakossági igényeket. Ezt 5 megaszélturbinával, és vízenergia felhasználásával fogják kivitelezni.

Az elképzelésről kész tényként beszélhetünk, ugyanis idén júniustól El Hierro átáll fosszilis mentes üzemmódra. A sziget északkeleti csücskébe telepített 5 turbina teljesítménye 11,5 megawatt, ami bőven elegendő arra, hogy a lakosság energiaigényét kielégítse, és a sziget felhasználásra szánt vízét sótlanítsa, illetve víztartalékot képezzen. Utóbbi azért fontos, mert ha szélmentes időjárás köszöntene be, akkor vízenergiára állnak majd át. Ez azt jelenti, hogy a tengerszint feletti 700 méter magasan lévő víztározóba elraktározott vizet az alacsonyabban fekvő víztározóba vezetnék, és azáltal termelnének áramot. Az év végére az a célkitűzés, hogy a turbinák 48 megawatt energiát termeljenek óránként

Az El Hierro által véghezvitt elképzelés más szigetekre is inspirálóan hatott, így nem meglepő, ha az elkövetkezendő években egyre több sziget válik abszolút fosszilis energiamentessé. Samso szigete, Hawaii, Indonézia és Japán egyaránt érdeklődik az efajta önfenntartó lehetőségek iránt.

A beruházás egyébként 80 millió euró körül állt meg, mely egy részét El Hierro szigete, másik felét pedig egy spanyol energiacég, az Endesa fizette. A teljes "zöld" energiatermelésre való átállásnak köszönhetően, a sziget évenkénti 18700 tonnás szén-dioxid-kibocsátástól fogja megkímélni a Földet, illetve évi 40 ezer hordó olaj felhasználásától is. 2020-ra a szigeten való közlekedést is elektromossá akarják tenni.


Forrás: itt

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A ház, amit 6 óra alatt fel tudsz építeni és amivel bárhova elköltözhetsz

Egy olasz cégnek és építészmérnöknek sikerült kiviteleznie egy olyan szuper házat, amelyet 6 óra alatt össze, majd ki lehet hajtogatni, feltenni egy teherautóra, és máris indulhat a szállítás, vagyis a költözés.

Igazi hobbit-lak: ez lett az év ökoportája 2017-ben

A ház fából, kőből és szalmából készült, fabútorokkal és más természetes anyagokkal. A Bristol mellett "magasodó" családi fészek kívül és belül is varázslatos. A ház egy tóra néz, aminek látványában minden vendég gyönyörködhet. Nem csoda, hogy a legjelentősebb díjat nyerte el a gyönyörű ház Angliában.

Szabadon engedtek 14 farkast a Yellowstone-ban, a változás, amit ez okozott, elképesztő: Hihetetlen, ahogy a természet meggyógyítja önmagát!

Szabadon engedtek 14 farkast A Yellowstone nemzeti parkban. Azonban senki sem számított arra, ami ezután történt. Hihetetlen, ahogy a természet meggyógyítja önmagát!

Svédországban annyira dübörög az újrahasznosítás, hogy kifogytak a szemétből

Annyira jól működik Svédországban az újrahasznosítás, hogy évek óta külföldről importálják a szemetet. A svéd háztartási hulladékok kevesebb mint egy százaléka került hulladéklerakókba 2011 óta.

A világ 13 kedves helye, ahol egy jobb élet lakik

Az "élj úgy, hogy más is úgy tudjon élni" filozófiája mind a környezet-, mind az állatvédelemre hívja fel a figyelmet. Az alábbi megvalósult ötletek követendő példák lehetnek, sőt, annak is kell lenniük.


NAPI BOLDOGSÁG