Lila paradicsomot állítottak elő a Sao Paolo-i egyetem kutatói, amely állításuk szerint sokkal egészségesebb, mint a piros.
Lila paradicsomot termesztenek Brazíliában. Hír mégsem szokatlan színe miatt lett belőle, hanem azért, mert fogyasztása állítólag betegségeket előzhet meg. A Sao Paolo-i egyetem kutatói szerint a különleges paradicsom a rák ellen is hatásos - ismertette a Duna TV Híradója. Korábban már előállítottak lila paradicsomot Amerikai kutatók, de akkor génmanipulációval érték el a kívánt eredményt. A mostani esetében ez nem áll fent, "pusztán" keresztezéssel értéke el az eredményeket a brazil kutatók.
Bizarabb kinézetű, de állítólag egészségesebb az új hibrid. Kép: usatoday.com
Tíz évig kísérlezett három kutató a Sao Paolo-i egyetemen, míg sikerült létrehozniuk a lila paradicsomot. Nem győzik hangsúlyozni, hogy nem génmódosított növényről van szó. Színét egy vegyi anyaggal magyarázzák. "Antocianinban gazdag, ettől válik lilává a piros paradicsom. Előnye még, hogy több C-vitamin van benne, mint a hagyományos fajtában, mondja az egyik kutató" - mondta Alfredo Peres egyetemi tanár.
Az új hibridet a hagyományos, a chilei, és a Galapagos-szigetekről származó vad paradicsom keresztezésével hozták létre. A kutatók azt állítják, hogy rendszeres fogyasztása súlyos betegségeket előzhet meg, csökkenti a szívinfarktus, a rák és az izületi bántalmak kockázatát. Egy brazil cég már meg is kezdte a lila paradicsom ipari méretű termesztését.