Magyarország - valóságos kincsesbánya

Hazánk felbecsülhetetlen kincsesbányája a lehetséges energiahordozóknak. Nap, föld, víz, szél… végtelen a magyar energia!


Cél, hogy azt a felhalmozott tudást és az eredményeket, amelyeket szomszédjaink már évtizedek óta használnak és néhányan hazánkban is megvalósítottak közkinccsé, mindenki számára elérhetővé tegyük, 2009-ben így született meg a Valóságos Kincsesbánya (VKB) műsor és fórum ötlete.


Magyar zöldgazdaság?


A kommunikáció segítségével képviselhető igazán a köz érdeke, akik szenvedő alanyai a mára már megfizethetetlenné vált fosszilis energiahordozóknak és ezzel párhuzamosan a drasztikusan romló környezeti hatásoknak. Olyan összetett kérdésről van szó –gazdaság, környezetvédelem, energetika, egészség stb.-, amiről nem lehet eleget beszélni.

Fel kell ismerni és végre megérteni, mit jelenthet Magyarország és a Kárpát-medence számára, ha megszabadulunk attól a függőségtől, amely mindannyiunkat – bármennyire is drámaian hangzik – az eladósodáshoz vezet, miközben mi is eladhatnánk a magyar energiát, lehetnénk monopol helyzetben – akár Közép-Európa energiaközpontja is.

Hogy szükség van-e a magyar zöldgazdaságra? Szinte értelmetlen feltennünk ezt a kérdést. Növeljük együtt azt a tábort, akik azon dolgozunk, hogy a Kárpát-medencében élők egy boldogabb jövőről vizionálhassanak, miközben megalapozzuk a fennmaradást és hozzájárulunk a még megmaradt bolygónk épségéhez. A magyar tudásbázis, az innováció adott, semmiért sem kell a szomszédba mennünk.

Bárhová lépünk az ország bármely területén, biztosan kincset találunk, elég, ha csak a termálforrásainkat, a napsütötte órák számát, vagy éppen a az agráriumban alkalmazható lehetőségeket vesszük alapul és figyelembe.

Végtelen a magyar energia


2009-ben a megújuló és az alternatív energia a teljes magyarországi energiafogyasztásnak csupán 7,3 százalékát adta, és többek között a gazdasági válság hatására ez az arány 2010-ben sem javult jelentősen. Holott Magyarország adottságai lehetővé tennék a geotermikus- és a napenergia nagyfokú kiaknázását, a szél energiájának hasznosítását, és a jelentős mennyiségben keletkező biomassza felhasználását.

Ez a saját érdekünk, hiszen a megújuló energiaforrások alkalmazása növelné Magyarország versenyképességét, csökkentené energiafüggőségünket, új munkahelyek teremtését segítené elő, és nem utolsó sorban velünk együtt környezetünk is fellélegezhetne. Ehhez azonban arra van szükség, hogy mindannyian felismerjük: magunk is tehetünk azért, hogy fenntarthatóan, környezettudatosan és gazdaságosan élhessünk.

A Valóságos Kincsesbánya projekt célja, hogy a lehető legszélesebb rétegeket elérve mutassa be az energia előállításának és felhasználásának környezettudatos módjait. A Duna Televízióban 2010 májusa óta látható a projekt ismeretterjesztő sorozata, emellett elindult egy lakossági fórumsorozat, amely egy év alatt négy településen (Budapest, Újszilvás, Szarvas, Békéscsaba) népszerűsítette a zöldenergia előállítási és felhasználási módjait.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Íme, az ország hét csodája!

Gyakran esünk abba a hibába, hogy a természetet azonosítjuk egy szép idős fával, egy kellemes vizű tóval, egy aranyos állattal, a hétvégi kirándulással vagy horgászattal. Mindez valóban fontos, és a rekreációs értéket nem szabad lebecsülni, de amikor természetről beszélünk, ennél sokkal többről van szó.

Ez biztosan le fog nyűgözni: holnap kerül a mozikba az eddigi legszebb film Gemencről

Nem szabad kihagyni, kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni! :)

A csoda előtted hever! Dunakanyar, ahogyan még nem láttad

Ilyen lélegzetelállítóan szép fotót a Dunakanyarról még nem láttunk. Tényleg nem!

A magyar sódomb, melyhez hasonló csak 2 van a világon

A környék szimbóluma és védjegye az Európában egyedülálló látvány.

"Hortobágy, dicső rónaság..." - a puszta csodái (+fotók)

Kedvcsinálónak itt egy szemkápráztató fotósorozat, mellyel a fotós arra törekszik, hogy amit ajándékba kapott ettől a Hortobágytól, azt a pillanatok megörökítésével viszonozza.


NAPI BOLDOGSÁG