Megdől a relativitáselmélet? - a fénynél is gyorsabb részecskék a CERN-ben

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN kutatóinak csütörtöki bejelentése szerint olyan szubatomi részecskéket, neutrínókat fedeztek fel, amelyek a fénysebességnél gyorsabban mozogtak.

Ha a kísérlet eredményét más kutatócsoportoknak is sikerül megismételniük, akkor megdőlhet az Einstein-féle relativitáselmélet, a modern fizika egyik alaptörvénye. A kísérleteket a CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban folytatták le, a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami kissé meghaladja a fény sebességét. "Ez az eredmény teljességgel meglepő" - mondta Antonio Ereditato fizikus, az OPERA néven ismert kísérletsorozat szóvivője. A neutrínókat a CERN genfi laboratóriumából a 732 kilométerre lévő Gran Sasso laboratóriumába továbbították a föld alatt. James Gillies, a CERN szóvivője elmondta: "A legtöbb ember úgy érzi, ez nem lehet helyes, ez nem lehet igaz". Mint hozzátette, az eredmények úgy meghökkentették a kutatókat, hogy felkérték amerikai és japán fizikus kollégáikat, igazolják tőlük függetlenül a mérést, mielőtt a felfedezést hivatalosan is bejelentenék. A versenytárs amerikai Fermilab kutatói Chicagóban ígéretet tettek rá, hogy azonnal megkezdik a munkát. "Ez döbbenet" - reagált a hírre Stephen Parke, a Fermilab vezető teoretikusa. A chicagói csapat 2007-ben már tapasztalt hasonló, fénysebességnél gyorsabb hatást, ám akkor a hibahatár nagyobb volt annál, hogy igazolt eredménynek tekinthessék a kapott adatokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Formabontó szoborral emlékeznek Franz Kafkára (+videó)

Az egyik prágai bevásárlóközpont előtt álló monstrum az író arcát formázza meg, miközben állandó forgásban van.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.


NAPI BOLDOGSÁG