Megdől a relativitáselmélet? - a fénynél is gyorsabb részecskék a CERN-ben

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN kutatóinak csütörtöki bejelentése szerint olyan szubatomi részecskéket, neutrínókat fedeztek fel, amelyek a fénysebességnél gyorsabban mozogtak.

Ha a kísérlet eredményét más kutatócsoportoknak is sikerül megismételniük, akkor megdőlhet az Einstein-féle relativitáselmélet, a modern fizika egyik alaptörvénye. A kísérleteket a CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban folytatták le, a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami kissé meghaladja a fény sebességét. "Ez az eredmény teljességgel meglepő" - mondta Antonio Ereditato fizikus, az OPERA néven ismert kísérletsorozat szóvivője. A neutrínókat a CERN genfi laboratóriumából a 732 kilométerre lévő Gran Sasso laboratóriumába továbbították a föld alatt. James Gillies, a CERN szóvivője elmondta: "A legtöbb ember úgy érzi, ez nem lehet helyes, ez nem lehet igaz". Mint hozzátette, az eredmények úgy meghökkentették a kutatókat, hogy felkérték amerikai és japán fizikus kollégáikat, igazolják tőlük függetlenül a mérést, mielőtt a felfedezést hivatalosan is bejelentenék. A versenytárs amerikai Fermilab kutatói Chicagóban ígéretet tettek rá, hogy azonnal megkezdik a munkát. "Ez döbbenet" - reagált a hírre Stephen Parke, a Fermilab vezető teoretikusa. A chicagói csapat 2007-ben már tapasztalt hasonló, fénysebességnél gyorsabb hatást, ám akkor a hibahatár nagyobb volt annál, hogy igazolt eredménynek tekinthessék a kapott adatokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Formabontó szoborral emlékeznek Franz Kafkára (+videó)

Az egyik prágai bevásárlóközpont előtt álló monstrum az író arcát formázza meg, miközben állandó forgásban van.

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG