Mégis csak jótékony a kávé?


Az eredmények kimutatták, hogy akár napi négy kávé megivása sem okozott a felnőtt lakosság körében több szívrohamot vagy agyi katasztrófát, mint a kávémentes életmód. Viszont ritkábban észlelték kávéfogyasztóknál a felnőttkori, 2-tipusú cukorbetegséget, mint azok között, akik soha nem ittak kávét.


Német kutatók nagyszabású vizsgálata igazolta, hogy a kávé nem jelent kockázati tényezőt a betegségek szempontjából, sőt csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kockázatát.

Sok országban a kávéfogyasztás hagyományosan a társasági élet alapvető eleme, de mivel legfontosabbnak tartott hatóanyaga, a koffein a korai gyógyszervizsgálatok szerint gyorsítja a szívműködést, emeli a vérnyomást, az orvosok általában óvták az embereket a rendszeres kávézástól. A kávé viszont a legtöbb embert kellemesen élénkíti, sokak számára szellemi frissítőszer, ezért a kutatók is mind többet foglalkoznak a világszerte elterjedő kávéivás élettani hatásaival. Az utóbbi években több olyan tanulmány jelent meg, mely arra utalt, hogy a rendszeres kávézásnak több az előnye, mint a hátránya.


Anna Floegel és munkacsoportja több mint 42 ezer német felnőtt adatait tanulmányozta az EPIC című vizsgálatban, amely azzal foglalkozik, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek és a táplálkozás, az életvitel között milyen összefüggések találhatók. Ennek részeként jelent meg az a tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legújabb számában, amely a legsúlyosabb idült betegségek és a kávéfogyasztás közötti összefüggést kutatták.

Eredményeik kimutatták, hogy akár napi négy kávé megivása sem okozott a felnőtt lakosság körében több szívrohamot, agyi katasztrófát vagy rosszindulatú daganatot, mint a kávémentes életmód. A kutatókat is meglepte viszont az a tény, hogy a sokat kávézó emberek csoportjában ritkábban észlelték a felnőttkori, 2-tipusú cukorbetegséget, mint azok között, akik soha nem ittak kávét.

A szakemberek számára külön érdekesség, hogy ezt a kedvező hatást nem lehet a koffein javára írni, mert a koffeinmentes kávét kedvelők ugyancsak ritkábban lettek cukorbetegek, mint a nem kávézók. Valószínű, hogy a cukorbaj elleni védő hatás a kávé egyéb hatóanyagainak köszönhető. Ez azonban további vizsgálatokat igényel.


MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Címkék: kávé, egészség, archív

Kapcsolódó írásaink

Virágzik a hársfa, itt az ideje szörpöt készíteni belőle!

Szeretnél valami finom és frissítő házi finomságot a nyári napokra? Akkor próbáld ki az Ezt fald fel! blog új receptjét, a hársfavirágszörpöt!

Állati szőr a gyerek körül: hiedelmek kontra valóság

Kerülhet-e a májba állati szőr? Erősítheti-e az immunrendszert?- Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ!

6 és 8 óra alvás között ez a hihetetlen különbség

Egy háromgyermekes, 46 éves anya kipróbálta, hogy mi történik, ha napi 8 óra helyett csak 6 órát alszik egy héten át...

A zöldség, amiről nem hallottál, pedig minden nap fogyasztanod kellene

Okra - így hívják ezt a nagyon egészséges afrikai zöldséget, de emellett még bámiának, bhindinek, gombónak és quimbombónak is nevezik ezt a különlegességet, amely a trópusi és szubtrópusi égöv mentén terem.

Ha te is sok időt töltesz a monitor előtt, így óvd a szemedet!

Az emberek nagyrésze túl sok időt tölt a számítógép előtt, ide köt a munkánk, de sokszor a hobbink, kikapcsolódásunk is. Már-már monitorfüggők leszünk a mai világban. Ha valaki túl sok időt tölt a monitor előtt, egy idő után elfárad és fájni kezd a szeme.



loading...