Mégis csak jótékony a kávé?

Az eredmények kimutatták, hogy akár napi négy kávé megivása sem okozott a felnőtt lakosság körében több szívrohamot vagy agyi katasztrófát, mint a kávémentes életmód. Viszont ritkábban észlelték kávéfogyasztóknál a felnőttkori, 2-tipusú cukorbetegséget, mint azok között, akik soha nem ittak kávét.


Német kutatók nagyszabású vizsgálata igazolta, hogy a kávé nem jelent kockázati tényezőt a betegségek szempontjából, sőt csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kockázatát.

Sok országban a kávéfogyasztás hagyományosan a társasági élet alapvető eleme, de mivel legfontosabbnak tartott hatóanyaga, a koffein a korai gyógyszervizsgálatok szerint gyorsítja a szívműködést, emeli a vérnyomást, az orvosok általában óvták az embereket a rendszeres kávézástól. A kávé viszont a legtöbb embert kellemesen élénkíti, sokak számára szellemi frissítőszer, ezért a kutatók is mind többet foglalkoznak a világszerte elterjedő kávéivás élettani hatásaival. Az utóbbi években több olyan tanulmány jelent meg, mely arra utalt, hogy a rendszeres kávézásnak több az előnye, mint a hátránya.


Anna Floegel és munkacsoportja több mint 42 ezer német felnőtt adatait tanulmányozta az EPIC című vizsgálatban, amely azzal foglalkozik, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek és a táplálkozás, az életvitel között milyen összefüggések találhatók. Ennek részeként jelent meg az a tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legújabb számában, amely a legsúlyosabb idült betegségek és a kávéfogyasztás közötti összefüggést kutatták.

Eredményeik kimutatták, hogy akár napi négy kávé megivása sem okozott a felnőtt lakosság körében több szívrohamot, agyi katasztrófát vagy rosszindulatú daganatot, mint a kávémentes életmód. A kutatókat is meglepte viszont az a tény, hogy a sokat kávézó emberek csoportjában ritkábban észlelték a felnőttkori, 2-tipusú cukorbetegséget, mint azok között, akik soha nem ittak kávét.

A szakemberek számára külön érdekesség, hogy ezt a kedvező hatást nem lehet a koffein javára írni, mert a koffeinmentes kávét kedvelők ugyancsak ritkábban lettek cukorbetegek, mint a nem kávézók. Valószínű, hogy a cukorbaj elleni védő hatás a kávé egyéb hatóanyagainak köszönhető. Ez azonban további vizsgálatokat igényel.


MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Mivel közlekedsz? Megmondom, ki vagy!

Mindegyik közlekedési eszköznek megvan a saját maga előnye és ugyanúgy a hátránya. Ezért is olyan árulkodó, hogy ki mit választ célja elérése érdekében.

Néhány apróság, amivel még ütősebb lesz a kávézás

Néhány költséghatékony és ötletes kiegészítő, mely még kellemesebbé, élvezetesebbé teheti a kávézást.

A mosolygós talpakért, mert megérdemeljük

Párban jár, állandóan használjuk, mindig nálunk van, és sosem panaszkodik. Elvisz oda, ahová csak szeretnénk. Ez bizony a lábunk. Alapvető higiénia a lábápolás, mégsem törődünk vele annyit, amennyi figyelmet érdemelne.

Frissít és élénkít, ha valaki nem forrón szereti

Évszázadok óta a kávé az egyetlen ital, amely nem megy ki a divatból. Nem csoda, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír. Ellenben a kávét alapvetően forrón fogyasztjuk. Ezért itt egy kis csíny a friss jégkávé elkészítéséhez.

A pletykálás egészséges: meghosszabbítja az életünket

Sokan lelkiismeretfurdalást éreznek egy alapos traccspartit követően, pletykálni azonban nem csak bizsergetően izgalmas dolog, hanem kifejezetten egészséges is!