Mégis csak jótékony a kávé?

Az eredmények kimutatták, hogy akár napi négy kávé megivása sem okozott a felnőtt lakosság körében több szívrohamot vagy agyi katasztrófát, mint a kávémentes életmód. Viszont ritkábban észlelték kávéfogyasztóknál a felnőttkori, 2-tipusú cukorbetegséget, mint azok között, akik soha nem ittak kávét.


Német kutatók nagyszabású vizsgálata igazolta, hogy a kávé nem jelent kockázati tényezőt a betegségek szempontjából, sőt csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kockázatát.

Sok országban a kávéfogyasztás hagyományosan a társasági élet alapvető eleme, de mivel legfontosabbnak tartott hatóanyaga, a koffein a korai gyógyszervizsgálatok szerint gyorsítja a szívműködést, emeli a vérnyomást, az orvosok általában óvták az embereket a rendszeres kávézástól. A kávé viszont a legtöbb embert kellemesen élénkíti, sokak számára szellemi frissítőszer, ezért a kutatók is mind többet foglalkoznak a világszerte elterjedő kávéivás élettani hatásaival. Az utóbbi években több olyan tanulmány jelent meg, mely arra utalt, hogy a rendszeres kávézásnak több az előnye, mint a hátránya.


Anna Floegel és munkacsoportja több mint 42 ezer német felnőtt adatait tanulmányozta az EPIC című vizsgálatban, amely azzal foglalkozik, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek és a táplálkozás, az életvitel között milyen összefüggések találhatók. Ennek részeként jelent meg az a tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legújabb számában, amely a legsúlyosabb idült betegségek és a kávéfogyasztás közötti összefüggést kutatták.

Eredményeik kimutatták, hogy akár napi négy kávé megivása sem okozott a felnőtt lakosság körében több szívrohamot, agyi katasztrófát vagy rosszindulatú daganatot, mint a kávémentes életmód. A kutatókat is meglepte viszont az a tény, hogy a sokat kávézó emberek csoportjában ritkábban észlelték a felnőttkori, 2-tipusú cukorbetegséget, mint azok között, akik soha nem ittak kávét.

A szakemberek számára külön érdekesség, hogy ezt a kedvező hatást nem lehet a koffein javára írni, mert a koffeinmentes kávét kedvelők ugyancsak ritkábban lettek cukorbetegek, mint a nem kávézók. Valószínű, hogy a cukorbaj elleni védő hatás a kávé egyéb hatóanyagainak köszönhető. Ez azonban további vizsgálatokat igényel.


MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A legegészségesebb és legfinomabb zabkeksz!

Talán nem meglepő, hogy kedvenc bloggerünk, Anni a növényi alapú, teljes értékű táplálkozás híve. Ennek eredményeképp kísérletezte ki egy olyan süti receptjét, mely valóban egészséges, és persze vegánoknak is jó szívvel ajánlott.

Helyek, ahol kötelező lerúgni a cipődet - magyarországi mezítlábas parkok!

Kevesen veszik a bátorságot, hogy mezítláb vágjanak neki a természetnek, pedig egy hatalmas élménnyel lehetnek gazdagabbak ezekben a csodás parkokban!

Citrusos-olasz süti, a frissítő nyári finomság!

Az olasz konyha méltán híres nem csak ízletes tésztaételeiről, de finom desszertjeiről is. Ezt a nyári finomságot igazán megéri kipróbálni!

Naptej-kisokos anyukáknak, avagy ezzel kend a csemetédet!

Minden anyuka a legjobbat szeretné gyermekének, nincs ez másként a naptejekkel sem! Cikkünkből megtudhatod, mire figyelj.

Tudod mennyi kalóriát viszel be egy durvább nassolás során? Nem? Akkor íme, a megdöbbentő valóság!

Csoki, chips, gumicukor. Mindenki ismeri és mindenki talál az ilyen nyalánkságok között a fogára valót. De vajon mennyi is az annyi, amikor nassolunk?