Napelem helyett napfesték - új alternatív megoldás

Ha a festék beválik, nem kell többé a háztetőkön elhelyezni a napelemeket, ehelyett elegendő lesz befesteni az épület külső falait az új "napfestékkel". 


Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt - idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com). A Notre Dame-i Egyetem (Indiana állam) kutatói a festékhez fehérséget adó titán-dioxid nanoszemcséket adagoltak, amelyeket bevontak félvezető kadmium nanokristályokkal, majd az egészet összekeverték alkohollal és vízzel. Így végül egy aranysárga árnyalatú pasztát kaptak, ez maga a napfesték, mely a "Sunbelievable" becenevet kapta.


Az aprócska napelemeket tartalmazó festék megvilágításkor áramot termel. A fény-elektromosság átalakítás hatékonysága az első kísérletekben 1 százalék körül volt. Ez az érték egyelőre jóval kevesebb, mint a hagyományos szilícium napcellák 10-15 százalékos hatékonysága. A kutatók szerint azonban az új festék viszonylag olcsó, bármely színben elkészíthető, ráadásul gyártásához nem szükséges olyan nagytisztaságú helyiség, mint a szilíciumcellákhoz.
Matthew P. Genovese és kutatócsoportja a festék receptjét részletesen az ACS Nano című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertette.
 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy bicikliút Hollandiában, amelyet mintha apró csillagok ezrei borítanának (képriport)

Gyönyörűen világít éjszaka a hollandiai Nuenen legújabb attrakciója, egy napelemes kerékpárút.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Hihetetlen ötlet: napelem aszfalt helyett! (+videó)

Teljesen ésszerű az ötlet, hogy napelemmel lássuk el az autóutakat.

Sri Lanka-i függőkert: 46 emeleten át juthatsz el a mennyországba

A szélben lengő lombos fákkal és a csiripelő madarakkal körülvéve a teraszon, idilli környezetben élhetnek majd a lakók.

Már Kenyában is sikerrel használják a napenergiát

Egyre több helyszínen, és egyre nagyobb mértékben oldják meg a villamosenergia termelést a nap energiájának kihasználásával.


NAPI BOLDOGSÁG