Ne stresszelj, mert gyorsabban öregszel!


Összefüggést találtak amerikai kutatók a fóbiás szorongás és a genetikai anyagot a károsodástól védő, a kromoszómák végeit lezáró telomerek rövidülése között, ami gyorsabb biológiai öregedést jelenthet.


"Sok embert foglalkoztat, hogy a stressz gyorsítja-e az öregedést, és ha igen, akkor hogyan. Tanulmányunk kapcsolatot tárt fel a pszichológiai stressz gyakori formája, a fóbiás szorongás és a korai öregedés valószínű mechanizmusa között" - magyarázta Olivia Okereke, a PLoS ONE című internetes szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója.

A telomerek az életkor előrehaladtával általában rövidülnek, az ugyanolyan korú emberek között pedig a rövidült telomereket összefüggésbe hozták már a rák, a szívbetegség és a demencia nagyobb kockázatával, általánosságban pedig a rövidebb életkilátásokkal.

Hat év korkülönbséget is jelenthet az öregedésben

Okereke és kutatótársai 5243, 42 és 69 év közötti nő adatait elemezték, akik valamennyien egy nagyszabású, egészségügyi dolgozók bevonásával készült, követéses amerikai tanulmány résztvevői voltak. A felmérésben voltak fóbiákra vonatkozó kérdések is, két típusú túlzott, indokolatlan félelemre kérdeztek rá: a bezártságtól és a tömegtől való pánikreakcióra.

Az elemzésből az derült ki, hogy összefüggés van a fóbia és a telomerek rövidebb hossza között. A különbség a fóbiás és nem fóbiás nők telomerhossza között akkorának mutatkozott, mintha hat év korkülönbség volna köztük. A különbségek akkor is megmaradtak, miután a kutatók figyelembe vettek más életmódi tényezőket is, amelyek szintén hatással vannak a telomerek hosszára, így a dohányzást, a testsúlyt és a fizikai aktivitás szintjét.

A kutatók hangsúlyozták azonban, hogy nem ok-okozati kapcsolatot tártak fel, hanem összefüggést: lehetséges, hogy a rövidebb telomerrel bíró emberek általánosságban esendőbbek a stresszel szemben - idézte a tanulmányt a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kevesebb munka = több élet: 5 lépésben

Ha elkezdjük vizsgálni a környezetünket hamar rájövünk, hogy mennyi ismerősónk életét uralja a munka. Ezt a legtöbben észre sem veszik, de ha észlelik is, úgy gondolják, hogy ez a világ rendje, és ezen lehetetlen változtatni. Nos, ez nem így van!

Jövőre nem fogsz bosszankodni, ha ránk hallgatsz

6 tuti tipp vészhelyzetre, hogy hogyan őrizd meg a hidegvéred minden szituációban. 3 másodpercnyi harag: reflex. Minden, ami ezen túl van: tudatos döntés.

Egy kórház, ahol a betegek házi kedvenceinek látogatását receptre írják fel!

Azt már több kutatás során is kiderült, hogy azok az emberek, akik házi kedvenceikkel élnek együtt, kevésbé hajlamosak a betegségekre, mivel az állatok örömteli pillanatokat szereznek gazdájuknak, és simogatásuk pedig megnyugtatja őket, csökkentve a magas vérnyomást, és a káros stresszszintet is.

Az ölelés, avagy amit mindenkinek tudnia kell! (+videó)

Oldja a stresszt, növeli az összetartozás érzését, csillapítja a fájdalmat. Napi "fogyasztása" korlátlan mennyiségben ajánlott!

Amiért otthagytam a jól fizető munkám és egy szigetre költöztem fagyit árulni

Négy évvel ezelőtt hátrahagytam mindent és egy olyan helyen folytattam életem, ahol akkor még senkit nem ismertem.