Okostelefonnal a jobb látásért?

Öregszik a szeme? Most már arra is van egy app! Illetve lesz, ugyanis a tesztek alapján hatalmas javulást hozhat az idősebbeknek.Ahogyan a testünk öregszik, úgy a szemünk is kezdi elveszteni ruganyosságát, ifjonti mozgékonyságát, tisztaságát. Azaz látásunk egyre gyengébb, lassabb, homályosabb. Egy ötven éves ember pedig mit nem adna, ha látása tíz évvel megfiatalodna! Az Ucansi nevű cég jelenleg fejlesztés alatt álló programja pont ezt tenné. No nem kell holmi netes gyógyszerre, telefonmédiumra vagy hasonlóra gondolni: a program nem szemünket fiatalítja vissza, hanem agyunkat edzi meg. A látásunkban ugyanis óriási szerepe van az agyunknak, mivel itt történik a képek, jelek feldolgozása, és értelmezése. Azaz egy bizonyos fokig magát az agyat is rá lehet venni, hogy jobb „szemüvegként” működjön.

A GlassesOff nevű app úgynevezett Gábor foltokat (Gabor patch) használ az agy edzésére. A felhasználó a képernyő közepén megjelenő körre koncentrál, majd a program 60-120 milliszekundumig felvillantat a képernyő különböző pontján több ilyen foltot. A felhasználó dolga, hogy megjegyezze, melyik villanásban is foglalta el egy ilyen folt az eredeti kör helyét. Ahogyan a felhasználó egyre jobb lesz, úgy nehezedik automatikusan a feladat is.

A számítógép monitorok előtt lezajlott tesztek alapján a tréning tényleg segít: a tesztalanyok negyven ilyen feladat után a szemüktől 40 centire lógatott szemészeti teszten két teljes sorral lejjebb voltak képesek olvasni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az 50,5 éves szemeik hirtelen úgy viselkedtek, mintha csupán 41,9 évesek lennének. A mért olvasási idő is javult: átlagosan mondatonként négy másodperccel. Ez egy hosszabb újság végigolvasásánál akár öt percet is jelentett.

Persze nem mérik olcsón a virtuális agyi szemüveget. Az először iPhone-ra megjelenő app nem kevesebb, mint $95-os áron kerül majd ki, és ez csak az első nagyjából három hónapot tartalmazza, heti háromszor 15 perces tréninget. Az ezután következő „szinten tartó” feladatokat havidíj ellenében folyósítanák az új látásukhoz ragaszkodó felhasználók számára.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

Ez a fotópályázat bizonyítja: drága gép nélkül is lehet csodás képeket lőni

Úgy gondolod, hogy méregdrága fényképezőgép kell hozzá, hogy jó képeket készíts? Nincs igazad!

20 éve és ma - változások vicces képekben

Futási szokások, nyaralási fotók, játszótér és életünk egyéb fontos helyszínei a témája azoknak a humoros rajzoknak, amelyek az elmúlt 20 évünkben történt változásokat mutatják be.

A telefonunk rabjai vagyunk - elképesztő fotókon!

Egy világot mutat be, ahol az embereknek már a természetes testhelyzete is a lehajtott fej - ez az a póz ugyanis, ami a legjobban alkalmazkodik az okostelefonhoz. Bár néhol túlzó, a jelenség veszélyeire remekül felhívja a figyelmet. Bárcsak minél több emberhez eljutna!

Egy pusztító szokás: tűpontos videó az okostelefon-függőségről

A legtöbb ember egyszerűen nem tud élni az okostelefonja nélkül: azt bújja utazás, munka és gyakran pihenés közben. Ezt mutatja be tűpontosan és őszintén a következ kisfilm.


NAPI BOLDOGSÁG