Belépés

Okostelefonnal a jobb látásért?


Öregszik a szeme? Most már arra is van egy app! Illetve lesz, ugyanis a tesztek alapján hatalmas javulást hozhat az idősebbeknek.Ahogyan a testünk öregszik, úgy a szemünk is kezdi elveszteni ruganyosságát, ifjonti mozgékonyságát, tisztaságát. Azaz látásunk egyre gyengébb, lassabb, homályosabb. Egy ötven éves ember pedig mit nem adna, ha látása tíz évvel megfiatalodna! Az Ucansi nevű cég jelenleg fejlesztés alatt álló programja pont ezt tenné. No nem kell holmi netes gyógyszerre, telefonmédiumra vagy hasonlóra gondolni: a program nem szemünket fiatalítja vissza, hanem agyunkat edzi meg. A látásunkban ugyanis óriási szerepe van az agyunknak, mivel itt történik a képek, jelek feldolgozása, és értelmezése. Azaz egy bizonyos fokig magát az agyat is rá lehet venni, hogy jobb „szemüvegként” működjön.

A GlassesOff nevű app úgynevezett Gábor foltokat (Gabor patch) használ az agy edzésére. A felhasználó a képernyő közepén megjelenő körre koncentrál, majd a program 60-120 milliszekundumig felvillantat a képernyő különböző pontján több ilyen foltot. A felhasználó dolga, hogy megjegyezze, melyik villanásban is foglalta el egy ilyen folt az eredeti kör helyét. Ahogyan a felhasználó egyre jobb lesz, úgy nehezedik automatikusan a feladat is.

A számítógép monitorok előtt lezajlott tesztek alapján a tréning tényleg segít: a tesztalanyok negyven ilyen feladat után a szemüktől 40 centire lógatott szemészeti teszten két teljes sorral lejjebb voltak képesek olvasni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az 50,5 éves szemeik hirtelen úgy viselkedtek, mintha csupán 41,9 évesek lennének. A mért olvasási idő is javult: átlagosan mondatonként négy másodperccel. Ez egy hosszabb újság végigolvasásánál akár öt percet is jelentett.

Persze nem mérik olcsón a virtuális agyi szemüveget. Az először iPhone-ra megjelenő app nem kevesebb, mint $95-os áron kerül majd ki, és ez csak az első nagyjából három hónapot tartalmazza, heti háromszor 15 perces tréninget. Az ezután következő „szinten tartó” feladatokat havidíj ellenében folyósítanák az új látásukhoz ragaszkodó felhasználók számára.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Azonnal fordít a magyarul beszélő ...

Az átlagos fordító szoftvereknél jobb, ára egy szendvicsével vetekszik, és segítségével egy ...

Ingyen beszélgetés iPhone és Android között!

Végre nem kell ezer különféle alkalmazás között váltogatni, ha az egyik barátunk Skype-on, a másik ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Húsvéti tojásszappan
490 Ft

Idén ajándékozz szappantojást a locsolkodóknak!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése