Olcsó, régi szer segíthet leszokni a dohányzásról

Világszerte milliók szeretnének leszokni a dohányzásról és a gyógyszergyárak hatalmas összegeket költenek kutatásra, hogy hatékony készítményt sikerüljön előállítani ennek érdekében, most azonban egy meggyőző vizsgálat igazolta, hogy már régóta létezik ilyen gyógyszer. A készítmény ráadásul a volt szocialista országok egy részében évtizedek óta kapható.


A cisztin a nikotin acetilkolin receptoraihoz részlegesen kötődő molekula és így alkalmas arra, hogy az erős dohányosnak megkönnyítse a leszokást a cigarettáról. A kelet-európai országokban ennek hatása a dohányzás gyakoriságán ugyan nem nagyon látszik, de a hatás régóta ismert. Lengyel kutatók már közöltek tudományos adatokat a Tabex néven hazájukban bármelyik patikában kapható gyógyszerről, de megfelelő mennyiségű résztvevővel végzett tanulmány korábban még nem történt. Most Robert West angol kutató és munkatársai 740 erős dohányoson végeztek vizsgálatokat, amelynek eredményeit a világ egyik legfontosabb tudományos folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

West professzor lengyelországi tanulmányába olyan férfiakat és nőket vontak be, akik naponta legalább 10 cigarettát szívtak évek óta. A Tabex tabletta hatékonyságát megkülönbözhetetlen külsejű placebo tablettáéval hasonlították össze, és egy év múlva is gondos vizsgálatokkal ellenőrizték, hogy a résztvevők valóban abbahagyták-e a dohányzást. A Tabex tablettával kezelt személyeknek 8,4 százaléka maradt egy év múlva is cigarettamentes, míg a placebo tablettát szedőknek csak 2,4 százaléka volt képes megállni az évet dohányzás nélkül. A hasonló célból előállított amerikai készítmény, a varenicline ugyan hatásosabbnak tűnt, mert a gyógyszerrel kezelt résztvevők 20 százaléka egy év után is megmaradt nemdohányosnak, a placebo tablettát szedő nyolc százalékhoz képest. Az amerikai szerrel kapcsolatban viszont súlyos mellékhatásokat figyeltek meg: több lett a szívroham és pszichiátriai gondok jelentek meg. Ráadásul az amerikai gyógyszer igen drága: egy havi tabletta több száz dollárba kerül, míg a Tabexért az amerikai számítás szerint legfeljebb 15 dollárt kell havonta kifizetni.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Az élni akarás diadala: erőteljes akkor és most fotók koraszülött gyermekekről

Egy francia fotós Red Methot egésze új ötlettel állt elő, méghozzá nem mással, mint koraszülött gyerekek „akkor és most” fotózásával. Nem lehetett könnyű kivitelezni a fotós elképzelését, ennek ellenére egy kifogástalan sorozattal drukkolt elő.

Ilyen lenne a Coca-Cola őszinte logója

Vagyis megmutatná feketén fehéren, hogy ha iszod a barnás fekete széndioxiddal dúsított löttyöt előbb, vagy éppen szerencsés esetben utóbb, következményekkel jár belső szerveidre nézve...

Ez a legfinomabb őszi desszert! (Egészséges és pofon egyszerű)

Nincs benne liszt, glutén, finomított cukor. Azonban az legemblematikusabb konyhai összetevője adja az alapot: a sütőtök! Ennek a fogásnak most szezonja van!

Intimtorna - miért, mikor és meddig?

0-ből 10 kismamát foglalkoztat, hogy magzata minél egészségesebb legyen. Nem is beszélve a szülés utáni nehézségekről, melyeket lehetetlen elkerül. Azért, hogy tisztába tegyük a szülés előtti és utáni kérdéseket, melyek az intimtorna körül forognak egy igazi szakértőt hívtunk segítségül.

6 ok, amiért boldogabbak azok, akik minden reggel beágyaznak

Lustábbak és nehezen ébredők figyelmébe ajánlott indokok, hogy miért érdemes minden reggel beágyazni.