Ötdekás a világháló

Gondolták volna, hogy a világhálónak van súlya? Mégpedig a számítások szerint 5 deka körül lehet. Az eredmény egy YouTube-csatornának és  Einstein alapképletének köszönhető.


Az eredmény a Vsauce-nak, egy YouTube-csatornának köszönhető, és úgy jött ki, hogy szakemberei összeadták a neten mozgásban lévő összes elektron tömegét Albert Einstein alapképletéhez igazodóan, mely szerint az energia egyenlő a tömeg és sebesség szorzatának négyzetével. (A világháló alatt ez esetben természetesen annak csakis a "tartalma" értendő, a kábelek, számítógépek és minden egyéb nélkül.) 

A kalkuláció atyja John Kubiatopwicz, amerikai számítógéptudós, aki úgy számol, hogy például minden egyes könyv - amely feltöltődik a netre - 0,000000000000000001 grammal növeli a világháló tömegét. A tudós természetesen nem csupán a könyveket vette számításba. A jelenlegi világháló mindennel együtt egy közepes nagyságú tyúktojásnyi, vagy jókora epernyi tömegű - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.  Vajon mikor lesz görögdinnye méretű? 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

'85 előtt születtél? Akkor még ismersz egy jobb világot, mint a mostani

Akkor te is tagja vagy annak a rétegnek, amely még emlékszik arra a korszakra, amikor nem volt internet, nem fonta be a mindennapjainkat az azonnaliság érzése. Mit veszítettünk el a felgyorsult világban és mit nyertünk vele?

Ő az internet új sztárja

Rylai a net új sztárja, és a róla készült képeket látva ezen nem is lehet csodálkozni...

10 elgondolkodtató kép a mai generációról

Elgondolkodtató grafikai munka arról, hogy hogyan él a mai generáció...

Minden iskolában lesz internet

2016 végére minden iskolában lesz internet, a nagy kérdés pedig az, hogy ez hátrányos vagy előnyös hatással bír majd az órán elhangzottakra...

Felelős szülőként meg kell óvnunk gyermekeinket az internetes zaklatóktól

A szülők negyede érzi úgy, hogy nem tudja felügyelni gyermeke online tevékenységeit, a megkérdezettek felét pedig aggasztja, hogy gyermeke internetes zaklatással találkozhat...