Ötdekás a világháló

Gondolták volna, hogy a világhálónak van súlya? Mégpedig a számítások szerint 5 deka körül lehet. Az eredmény egy YouTube-csatornának és  Einstein alapképletének köszönhető.


Az eredmény a Vsauce-nak, egy YouTube-csatornának köszönhető, és úgy jött ki, hogy szakemberei összeadták a neten mozgásban lévő összes elektron tömegét Albert Einstein alapképletéhez igazodóan, mely szerint az energia egyenlő a tömeg és sebesség szorzatának négyzetével. (A világháló alatt ez esetben természetesen annak csakis a "tartalma" értendő, a kábelek, számítógépek és minden egyéb nélkül.) 

A kalkuláció atyja John Kubiatopwicz, amerikai számítógéptudós, aki úgy számol, hogy például minden egyes könyv - amely feltöltődik a netre - 0,000000000000000001 grammal növeli a világháló tömegét. A tudós természetesen nem csupán a könyveket vette számításba. A jelenlegi világháló mindennel együtt egy közepes nagyságú tyúktojásnyi, vagy jókora epernyi tömegű - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.  Vajon mikor lesz görögdinnye méretű? 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy aprócska falu kiparodizálta az internetet, és most az internet sírva röhög

Egészen rendkívüli ötletet valósítottak meg egy 400 fős olasz faluban. Minden intézményét és egyes embereit is az internet és a modern világ egy-egy gigantikus jelenségével címkézett fel. Azóta szakadunk a röhögéstől.

Nézd élőben az antarktiszi pingvinek mindennapjait!

Az oxfordi kutatók az internetezők segítségével szeretnék megmenteni a pingvineket.

Ismerkedés már csak az interneten keresztül?

Ma már el sem tudjuk képezni az életünket, az internet, facebook és különböző közösségi oldalak használata nélkül. Szinte már annyira a rabjává váltunk, hogy a személyes kapcsolatainkat is ezen keresztül tartjuk. Ami, nem feltétlen rossz hiszen, ha távoli ismerősünkkel nem tudunk olyan gyakran találkozni, mint szeretnénk akkor ez egy remek lehetőség arra, hogy még is kapcsolatba maradjunk vele.

Tények és tévhitek - tudod melyik igaz és melyik nem?

Igaz-hamis állítások, néhányon igencsak meg fogsz lepődni.

10 különleges kép, amit még nem láttál

Különleges és elképesztő képek szerte a nagyvilágból. Avagy a világ, és ami mögötte van...