Római kori szarkofágot tártak fel Óbudán

Az előzetes vizsgálatok szerint 4. századi szarkofágot tártak fel Óbudán.

Római kori szarkofágot tártak fel Óbudán, a Raktár utcában egy beruházást megelőző ásatások során az Aquincumi Múzeum archeológusai Anderkó Krisztián ásatásvezető régész irányításával: a lelet az elsődleges vizsgálatok szerint a 4. századból származik. "A régészeti védelem alatt álló területen az építkezéssel járó földmunkák a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) határozata alapján csak a megelőző feltárás elvégzése után kezdődhettek meg" - tájékoztatott az Aquincumi Múzeum. Mivel az építési telek az aquincumi katonaváros területén helyezkedik el, ezért elsősorban római épületekre, illetve a közelben lévő késő római temetőkápolna (cella trichora) miatt sírok előbukkanására lehetett számítani.

A júniusban megkezdett ásatások során a tervezett épület alapozási árkainak területén volt lehetőség régészeti kutatatásra. A terület északi felének közepén egy melléklet nélküli, római kori gyermekcsontváz került elő, a Raktár utcával párhuzamosan húzott árok keleti végében pedig egy római kori szarkofág feküdt. A szarkofág háztetőt formázó fedele egy újkori alapozás miatt kettétört, és egy darabja hiányzott. A 2,2 méter x 1 méter méretű alsó rész egyik oldalán hullámvonallal díszített mezőt faragtak ki két, a síkból előreugró panel közé, ezen azonban felirat nem volt. A szarkofágon kívül legalább három csontváz maradványai hevertek teljesen összekeveredve. Mivel maga a szarkofág üres volt, ezért a csontok feltehetőleg a temetkezés kifosztása során a sírládából lettek kiszórva. A szarkofágot egy daru segítségével kiemelték, és beszállították a múzeumba.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy kis tudomány: egyre színesebb lesz a világ!

A magnézium-oxid elektromosságával kísérleteztek a tudósok, ám közben feltalálták a kék egy új árnyalatát!

148. éve született a vércsoportok felfedezője, aki ezzel emberek hihetetlen tömegének életét mentette meg

Június 14-én ünnepeljük Karl Landsteiner, a vércsoportok felfedezőjének születésnapját. Eme jeles alkalom adta lehetőséget pedig megragatuk arra, hogy egy kis tájékoztatót adjunk nektek a felfedezéséről!

A világ 10 legnagyszerűbb országa - a férfi szerint, aki már az egész világot bejárta!

Egy 28 éves dán férfi már élete eme korai szakaszában bejárta a Föld összes országát, és most elárulja, melyek a kedvencei.

Akkor és most: 10 kép, mely megmutatja, hogyan változnak körülöttünk a dolgok

Bele se gondolunk sokszor, hogy mennyire megváltozott a világunk. Pozitív vagy negatív irányba? Döntsd el te magad!

Van még új a nap alatt! - Eddig ismeretlen fajokat fedeztek fel

Három új törpemakifajt fedeztek fel Madagaszkáron!


NAPI BOLDOGSÁG