Római kori szarkofágot tártak fel Óbudán

Az előzetes vizsgálatok szerint 4. századi szarkofágot tártak fel Óbudán.

Római kori szarkofágot tártak fel Óbudán, a Raktár utcában egy beruházást megelőző ásatások során az Aquincumi Múzeum archeológusai Anderkó Krisztián ásatásvezető régész irányításával: a lelet az elsődleges vizsgálatok szerint a 4. századból származik. "A régészeti védelem alatt álló területen az építkezéssel járó földmunkák a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) határozata alapján csak a megelőző feltárás elvégzése után kezdődhettek meg" - tájékoztatott az Aquincumi Múzeum. Mivel az építési telek az aquincumi katonaváros területén helyezkedik el, ezért elsősorban római épületekre, illetve a közelben lévő késő római temetőkápolna (cella trichora) miatt sírok előbukkanására lehetett számítani.

A júniusban megkezdett ásatások során a tervezett épület alapozási árkainak területén volt lehetőség régészeti kutatatásra. A terület északi felének közepén egy melléklet nélküli, római kori gyermekcsontváz került elő, a Raktár utcával párhuzamosan húzott árok keleti végében pedig egy római kori szarkofág feküdt. A szarkofág háztetőt formázó fedele egy újkori alapozás miatt kettétört, és egy darabja hiányzott. A 2,2 méter x 1 méter méretű alsó rész egyik oldalán hullámvonallal díszített mezőt faragtak ki két, a síkból előreugró panel közé, ezen azonban felirat nem volt. A szarkofágon kívül legalább három csontváz maradványai hevertek teljesen összekeveredve. Mivel maga a szarkofág üres volt, ezért a csontok feltehetőleg a temetkezés kifosztása során a sírládából lettek kiszórva. A szarkofágot egy daru segítségével kiemelték, és beszállították a múzeumba.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Az entek léteznek: "sétáló fákra" bukkantak Dél-Amerikában

Az ecuadori esőerdők mélyén olyan pálmafákra bukkantak, melyek képesek a gyökerük segítségével akár 20 méter távolságot is vándorolni egy év alatt.

Föld bolygó 2.0: a NASA megtalálta a második Földet

A Föld 2.0-nak becézett bolygó épp a megfelelő távolságra van a saját napjától ahhoz, hogy lakható legyen - tehát a csillag lakható zónájában van -, mert nem kizárt, hogy van a felszínén folyékony halmazállapotú víz.

Légy te is régész - Jön a Régészet Napja

Az ország 36 településén csaknem kétszázötven izgalmas rogram várja a történelem iránt érdeklődőket a hétvégén az idén második alkalommal megrendezendő Régészet napján.

Nagyobb esély a gyógyulásra: felfedezték az eddigi legerősebb antibiotikumot!

Közel harminc év után új antibiotikum típust fejlesztettek ki amerikai kutatók. Az új készítmény az úgynevezett szuperbaktériumokkal is képes lesz elbánni.

Gyönyörűen díszített, 500 éves ruhákat találtak! (képriport)

Díszes ruházat és művészien megmunkált csecsebecsék várták a régészeket!