Római kori szarkofágot tártak fel Óbudán

Az előzetes vizsgálatok szerint 4. századi szarkofágot tártak fel Óbudán.

Római kori szarkofágot tártak fel Óbudán, a Raktár utcában egy beruházást megelőző ásatások során az Aquincumi Múzeum archeológusai Anderkó Krisztián ásatásvezető régész irányításával: a lelet az elsődleges vizsgálatok szerint a 4. századból származik. "A régészeti védelem alatt álló területen az építkezéssel járó földmunkák a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) határozata alapján csak a megelőző feltárás elvégzése után kezdődhettek meg" - tájékoztatott az Aquincumi Múzeum. Mivel az építési telek az aquincumi katonaváros területén helyezkedik el, ezért elsősorban római épületekre, illetve a közelben lévő késő római temetőkápolna (cella trichora) miatt sírok előbukkanására lehetett számítani.

A júniusban megkezdett ásatások során a tervezett épület alapozási árkainak területén volt lehetőség régészeti kutatatásra. A terület északi felének közepén egy melléklet nélküli, római kori gyermekcsontváz került elő, a Raktár utcával párhuzamosan húzott árok keleti végében pedig egy római kori szarkofág feküdt. A szarkofág háztetőt formázó fedele egy újkori alapozás miatt kettétört, és egy darabja hiányzott. A 2,2 méter x 1 méter méretű alsó rész egyik oldalán hullámvonallal díszített mezőt faragtak ki két, a síkból előreugró panel közé, ezen azonban felirat nem volt. A szarkofágon kívül legalább három csontváz maradványai hevertek teljesen összekeveredve. Mivel maga a szarkofág üres volt, ezért a csontok feltehetőleg a temetkezés kifosztása során a sírládából lettek kiszórva. A szarkofágot egy daru segítségével kiemelték, és beszállították a múzeumba.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

148. éve született a vércsoportok felfedezője, aki ezzel emberek hihetetlen tömegének életét mentette meg

Június 14-én ünnepeljük Karl Landsteiner, a vércsoportok felfedezőjének születésnapját. Eme jeles alkalom adta lehetőséget pedig megragatuk arra, hogy egy kis tájékoztatót adjunk nektek a felfedezéséről!

A világ 10 legnagyszerűbb országa - a férfi szerint, aki már az egész világot bejárta!

Egy 28 éves dán férfi már élete eme korai szakaszában bejárta a Föld összes országát, és most elárulja, melyek a kedvencei.

Akkor és most: 10 kép, mely megmutatja, hogyan változnak körülöttünk a dolgok

Bele se gondolunk sokszor, hogy mennyire megváltozott a világunk. Pozitív vagy negatív irányba? Döntsd el te magad!

Van még új a nap alatt! - Eddig ismeretlen fajokat fedeztek fel

Három új törpemakifajt fedeztek fel Madagaszkáron!

Azt hiszed, hogy már mindent láttál? Tévedsz!

"A valódi felfedezés nem abban áll, hogy új területeket találunk, hanem hogy új szemmel nézzük az ismert világot."