Belépés

Trombózis: világpremier után hazai startra vár a magyar találmány


Az immár hagyományos, az orvostechnika, a betegápolás és a rehabilitáció, valamint a diagnosztika területeit átfogó Medica Düsseldorf elnevezésű vásár egyben az ágazati innováció legnagyobb seregszemléje. Az idei négynapos szakmai kiállításon több mint 10 ezer újítást vagy új innovatív terméket mutattak be – köztük egy magyar találmányt, a Diagon cég véralvadást ellenőrző tesztkészülékét is.


Áttörést hozhat a trombózis kezelésében a magyar készülék


A készülék áttörést hozhat a véralvadásos betegségek ellenőrzésében. Kern József, a véralvadás, a hematológia és a molekuláris biológia területeivel foglalkozó cég igazgatója elmondta, hogy a Diagon által kifejlesztett műszer segítségével a ma már népbetegségnek számító trombózison átesett, véralvadást gátló gyógyszeres kezelésre szoruló betegeknek nem kell heti vagy havi rendszerességgel laboratóriumi vérvételre menniük, hanem a háziorvosnál - a későbbiekben pedig már otthon is - megállapítható majd a gyógyszer adagolásához szükséges, a vérzékenységet jelző, úgynevezett INR-szint. Az igazgató szerint az egyéves fejlesztés eredményeként létrejött szabadalom nemcsak egyszerűbb és kényelmesebb ellenőrzést, hanem jóval gyorsabb és olcsóbb eljárást ígér a jelenleg rendelkezésre álló technológiáknál.

Vizsgálatokra járkálás helyett - otthonról kontrollálhatjuk a gyógyszerbeállítást


A véralvadást gátló gyógyszerek pontos adagolása rendkívül fontos a trombózisos betegek kezelésében - magyarázta az igazgató, emlékeztetve arra, hogy a helytelen adagolás újabb vérrögképződéshez vagy pedig - túladagolás esetén - vérzékenységhez vezethet. A pontos gyógyszerbeállítás elengedhetetlenül fontos a kezelés, illetve a gyógyulás érdekében, és a cég által kifejlesztett készülék, illetve az annak segítségével végzett teszt meglehetős biztonsággal ezt segíti elő. 

Az ilyen jellegű vizsgálatok jelenleg kórházi, illetve orvosi laboratóriumokban történnek, ami számos esetben a beteg többszöri utazását teszi szükségessé. A készülék ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a szükséges vizsgálatot a családi orvosnál is el lehessen végezni, a házi orvosi rendelőben azonnal eredményhez jussanak, és ehhez igazítsák a szükséges gyógyszeres kezelést. A gyors vizsgálati eljárás lehetősége bizonyos esetekben a kockázatokat is jelentősen csökkentheti - hangoztatta az igazgató, utalva arra, hogy ez jelentősen megkönnyítheti a betegek helyzetét. 

Olcsóbb lesz egy doboz cigarettánál


A szerdai düsseldorfi bemutatkozás tulajdonképpen világpremier volt, amelyet követi majd a hazai, magyarországi engedélyeztetés. "Első körben a házi orvosi és az alapellátásban szeretnénk bevezetni a készüléket" - hangsúlyozta az igazgató. Az orvosi bevezetést a későbbiekben követheti az otthoni alkalmazás, az orvosi ellenőrzést, illetve konzultációt azonban ez sem nem nélkülözheti. Az engedélyezési folyamat mintegy három hónapot vehet igénybe, majd megkezdődhet a sorozatgyártásra való felkészülés. Az igazgató úgy ítélte meg, hogy a tesztkészülék a jövőben a trombózis megelőzésében is segíthet.

Az igazgató elmondta, hogy a hazai bevezetés mellett a külföldi piac jelentős érdeklődésére számít. A düsseldorfi bemutatkozás ennek elősegítését célozta. Ami pedig a várható otthoni árat illeti, Kern József kijelentette: mindenki számára megfizethető árfekvésre törekszenek. Ez vonatkozik magára az alapkészülékre, illetve a rendszeres teszthez szükséges kiegészítő berendezésre is. Ez utóbbi egy doboz cigaretta áránál bizonyosan olcsóbb lesz - mondta Kern József.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Átütő magyar műszer a trombózis ellen!

Összejött a hazai start az új gyógyászati találmánynak. A magyar szakemberek által kifejlesztett ...

Magyar technológiai innovációt mutat be a Cellum ...

Áttörést hozhat a telefonos fizetés területén az a magyar találmány, amely lehetővé teszi a ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és ...

Megnézem a terméket
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése