Újra találkoztak a kutató bloggerek

A kutató bloggerek ismételten kiléptek a virtuális térből, és a Kutatók Éjszakáján Budapesten összegyűltek a Kutatók a Neten 2011 –II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó keretében.

A NanoTudományok Nemzetközi Közössége szervezésében megvalósuló kötetlen eszmecserén lehetőség nyílt a szakmai kapcsolatok erősítésére és a valós, élő találkozásra az internes naplók, weboldalak olvasóival. Nem titkolt cél volt, hogy a kutatók által írt blogok még több emberhez jussanak el e figyelemfelkeltő rendezvénynek köszönhetően. 


Íme néhány kutató blogger a rendezvényről

Például Paszternák András és Pilbáth Aranka fiatal vegyészek gyakran szabadidejüket a tudományos ismerterjesztésre áldozzák. Ők idén is fontosnak érezték, hogy a kutatói munka mellett egy év elteltével újra a nagyközönség elé léphessenek. Utánuk játékelmélet blogját Kóczy Á. László mutatta be. „Az élet nem játék, mondjuk. Ennek ellenére a konfliktusok modellezésével foglalkozó játékelmélet az élet igen sok területén alkalmazható – legyen szó egy tengeren túlról importált autó drága honosításáról, vesetranszplantációról, meghökkentő politikai ajánlatokról vagy elszúrt Forma-1-es versenystratégiáról. Mi is a játékelmélet, hol és hová tart, hogyan fogjon hozzá egy fiatal kutató – egyáltalán mit csinál egy elméleti kutató? Ezek a blog fő témái, olvasmányos, ismeretterjesztő stílusban.” – hallhattuk az előadótól. Az amerikai egyetemeken kutató Bognár Gergely a bioetikai, orvosi etikai kérdéseket illetve a biotechnológia fejlődése és az éghajlatváltozás által felvetett problémákat boncolgató internetes naplóját mutatta be. A Banyakonyha rejtelmeitől hallhatott a közönség Grósz Veronikától és Komlai Krisztinától. A vegyészhallgatók célja a műszaki és természettudományok vicces oldalának és a tudományos világ érdekességeinek bemutatása. Mizser Attila a csillagászati hírportál céljait foglalta össze. Majd a Daróczi Csaba Sándor által szerkesztett honlap következett, ami a diákokat segíti a kutatóintézeti munkára való önálló felkészülésben és az utólagos kapcsolattartásban is fontos szerepe van. Az „alkalmazott matematikáról mindenkinek” jelmondattal indult útjára a hosszú évek óta sikeres Nemlineáris Blog. Varga Máté és biológus barátai a Kritikus Biomasszán megmondják a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról. Cserti Józseftől megtudtuk, Az atomoktól a csillagokig weboldal egy immár hetedik évébe lépő, nagy sikerű előadássorozathoz kapcsolódik, amelyet az ELTE TTK Fizikai Intézetének oktatói tartanak saját legfrissebb kutatási eredményeikről és a modern fizika más aktuális területeiről középiskolás diákok és más érdeklődők számára. 

A rendezvénynek három támogató blog-partnere is volt, amelyek gazdái ezen az estén máshol népszerűsítették a tudományokat. A Csermely Péter vezette CsermelyBlog – a két éve indult blog minden pénteken hálózatkutatással, tehetséggondozással, nemzeti önismerettel, fenntartható fejlődéssel és közösségépítéssel kapcsolatos esszékkel jelentkezik; a Tikász Cseperke írta Pokoljárásom története, melyben a Szentpétervári Állami Egyetem Történelem Intézetének doktorandusza dokumentálja élményeit; valamint Pintér Róbert az online kutatásról szóló CAWI blogja. A Kutatók a Neten bemutatkozási lehetőséget biztosított a blogoló, weboldalt szerkesztő kutatóknak, találkozási pontot jelentett az olvasókkal. Jó alkalom volt a tapasztalat cserére, új ötletek megvitatására. A résztvevők egymás munkájából erőt meríthettek a folytatáshoz, további bejegyzések posztolásához, weblapjaik fejlesztéséhez. A jó hangulatban telt tudományos találkozó abban a reményben fejeződött be, hogy jövőre még szélesebb körből szeretnék egybegyűjteni a blogoló és weboldalakat szerkesztő kutatókat.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Látványos kísérletek, izgalmas programok a Kutatók Éjszakáján

Országszerte 101 intézményben rendezik meg pénteken a Kutatók Éjszakáját.

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.


NAPI BOLDOGSÁG