Polgár Judit a világ egyik legintelligensebb embere!


Polgár Judit is rajta van a világ tíz legintelligensebbnek tartott emberének listáján. Összeállításunkból megtudhatjátok, kik szerepelnek még a rangos névsorban, és miről nevezetesek.


Az emberek 50 százalékának 90 és 110 közötti az IQ-ja. 2,5 százalék 70 alatti IQ-val rendelkezik, 2,5 százaléknak 130 feletti az intelligenciahányadosa, és az emberiség mindössze 0,5 százaléka az, akinél ez az érték 140 feletti. Ők a zsenik.

Természetesen Polgár Judittal kezdjük, aki 15 évesen lett sakknagymester, amikor legyőzte Bobby Fishert. Nővéreihez hasonlóan ő is résztvevője volt annak a pedagógiai kísérletnek, amelyet édesapja, Polgár László végzett lányaival, hogy bebizonyítsa: a gyerekek csúcsteljesítményre képesek, amennyiben életkorukhoz alkalmazkodva képzik őket egy-egy adott területen. A lányok magántanulók voltak, és a sakk mellett akár nyolc idegen nyelvet is megtanultak, több diplomát szereztek és emellett lettek a világ legjobb sakkozói. Judit IQ-ja 170-es.

És a többiek:


A jelenleg hetven éves Stephen W. Hawking, akinek idegrendszeri betegsége miatt 20 évesen azt jósolták, hogy legfeljebb két fél éve van hátra - 160-as IQ-jával az egyik legelismertebb a listán szereplők között. Elméleti fizikusként kiemelkedő szakmai sikereket ért el elsősorban az univerzum kutatása terén. Hét könyve bestseller lett, 14 különböző díjat kapott munkássága elismeréseként.

A koreai Kim Ung-Yong IQ-ja 210. Kétévesen öt nyelven beszélt folyékonyan, amelyeket egy-egy hónap alatt sajátított el. Négyévesen főiskolai szemináriumokat hallgatott, ötévesen bonyolult diferenciálszámításokat végzett élő televíziós adásokban, nyolcévesen a NASA felkérte, hogy dolgozzon nekik kutatóként.

Paul Allen,  a Microsoft társalapítója jól kiaknázta lehetőségeit.

Paul Allen a Microsoft társalapítója igencsak jól aknázta ki az agyában rejlő lehetőségeket: 14,2 milliárd dollárs vagyonával jelenleg ő a világ 48. leggazdagabb embere. Az IQ-ja 170-es.

Rick Rosnernek 192-es az IQ-ja, de másról annyira nem nevezetes: TV-producerként és televíziós íróként tengeti életét, de volt már aktmodell és görkorcsolyás pincér is.

Garry Kimovich Kasparov
az az ember, aki 255 hónapig magáénak mondhatta a világ legjobb sakkjátékosa címet. Ezt a rekordot azóta sem tudta megdönteni senki. 190-es IQ-val rendelkezik. 2005 óta nem játszik, azóta a politikának és az írásnak szenteli az életét.

Sir Andrew Wiles
az a matematikus, akinek 358 évnyi próbálkozás után, 1995-ben először sikerült bizonyítania az ún. nagy Fermat-tételt, amit a világ legnehezebb matematikai problémájának tartottak. 15 különböző díjat kapott matematikai és fizikai területeken, 2000-ben lovaggá ütötték. IQ-ja 170-es.

Christopher Hirata
225-ös IQ-val rendelkezik. 15 évesen már a NASA-nál dolgozott a Mars meghódításán, 22 évesen PhD-zett asztrofizikából.

Terrence Tao 230-as IQ-jával a lista vezetője. Két évesen már képes volt a négy matematikai alapművelet elvégzésére. Kilenc évesen főiskolai szintű matematika-kurzusokra járt és 20 évesen PhD-zett.

A filmvászonról ismert James Woods is a sorban.


James Woods színész eredetileg lineáris algebrára jelentkezett az egyetemre és teljes ösztöndíjat nyert a neves Massachusettsi Műszaki Egyetemre, de aztán megfertőzte őt a színészi pálya és otthagyta az intézményt. Ki tudja, mi lett volna belőle, ha ott marad és kamatoztatja 180-as IQ-ját?
Forrás: Családháló.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Elsírta magát a fiú a vizsga közben, érdemes meghallgatni, mi volt a mester reakciója!

Ennek a kisfiúnak igazi mestere van. Mindenkinek ilyen példaképet kívánunk!

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

"Az egyik legnagyobb nevettető volt!" - Gene Wilderre emlékezünk (+videók)

Gene Wilder korának egyik meghatározó színésze volt. Pályája elején drámai szerepekkel teli karrierről álmodott, de végül a mindig mosolygós és örök pozitív emberként vonult be a filmtörténetbe vígjátékaival.

Hírességek, akikről nem gondolnád, hogy okosabbak Einsteinnél

Einstein zseni volt, ez tiszta sor. Napjainkban is rengeteg igen okos ember jár-kel a világban. Sokuk olyan híresség, akiről nem is gondolnád, hogy einsteini IQ hányadossal bír... Pedig de!

Gyönyörű mozgó fajátékokat készít ez a nyolcvanéves bácsi (+videó)

Egy kihalóban lévő, csodás szakma egyik utolsó mesteremberét mutatjuk meg, aki szeretne kétszáz évet megérni, hogy még több szeretni való játékot készíthessen.


NAPI BOLDOGSÁG