71 éves lenne ma a legenda, aki még évtizedekkel halála után is jelen van: Freddie Mercury


A legendás énekes fenti mondata egész életét végigkísérte. Freddie Mercury a Queen együttes frontembere volt, utánozhatatlan stílusa, hangja és karizmája tette egyedivé és halhatatlanná. 71 évvel ezelőtt született, de már több mint 20 éve nincs köztünk a zenész, akit milliók imádtak úgy, ahogy van, pedig ő származását és szexuális beállítottságát szégyellte.

Freddie Mercury 1970-ben ismerkedett meg Roger Taylorral és Brian May-jel, akik karrierjében nagyon fontos szerepet játszottak. Velük alapította meg ugyanis a Queent 1971-ben, ezzel pedig kezdetét vette minden idők egyik legsikeresebb zenekarának története. A legnagyobb slágereiket Freddie Mercury írta, ő határozta meg az együttes stílusát, egyedisége és karizmája utánozhatatlanná és pótolhatatlanná tette őt.Freddie Mercury 71 éves lenne ma
Forrás: Facebook/Freddie Mercury


Rajongók milliói imádták őt úgy, ahogy van, ám ő sok mindent szégyellt, például a származását. A párszi indiai származású brit zenész nem akarta elismerni sem a származását, sem pedig a szexuális beállítottságát, amiért sokan kritizálták, valamint a betegségét is titkolta, méghozzá tudatosan: nem akarta bevallani, mert félt, hogy folyamatosan zaklatná a sajtó. Az énekes 1991. november 24-én távozott az élők sorából, AIDS-ben hunyt el.Tíz érdekesség, amit csak kevesen tudtak Freddie Mercuryról


1. Kevesen tudják például a 177 centiméteres énekesről, hogy ősei egészen a hetedik századig vezették vissza a családfát: az első leszármazottak Perzsiában éltek, innen vándoroltak Indiába.

2. A Freddie nevet akkor vette fel, amikor a bombay-i Szent Péter iskolában tanult: egy idő után már szülei is így szólították. Angliában járt egyetemre, művészetet és grafikát tanult, diplomáját is ebből szerezte.

3. Noha nem Nagy-Britanniában született, a BBC száz legnagyobb britről készült felmérésében az 58. helyen végzett.

4. Karrierje kezdetén Mercury azt nyilatkozta: bárcsak tett volna valamit, hogy fogai ne nőjenek szabálytalanul - híres volt kiálló fogsoráról -, ám azt is hozzátette: félt, hogy a beavatkozással esetleg a hangja is sérül. Ugyanezen okból nem vállalkozott arra, hogy a hangszálaira nőtt polipokat leoperáltassa - hangterjedelme négy oktáv volt.

5. Nála jobban senki sem tudott tömegeket megénekeltetni. 1986-ban a Wembley-ben olyan acapella showt csinált, ami máig utánozhatatlan. A röpke 70 ezer ember pedig vele énekelt. Íme:

 

6. Állataiért is odavolt, annyira szerette a macskáit, hogy Mr. Bad Guy című 1985-ös szólóalbumát nekik ajánlotta. Amikor turnézott, gyakran "felhívta" a négylábúkat és órákig beszélt hozzájuk. Egyik mellényére rányomatta kedvencei portréját.

7. Mercury rajongott Jimi Hendrixért, Liza Minelliért, egyik kedvenc énekesője Aretha Franklin volt, egyik kedvenc filmje pedig a Van, aki forrón szereti Marilyn Monroe-val és Tony Curtisszel a főszerepben (1959).

8. Yves Saint Laurent néhai divattervező aktot rajzolt Mercuryról. A 2010-ben publikált rajzok a divatcézár Marakesh Journal című naplószerű füzetéből származnak. A Sotheby's aukciósház megerősítette a művek eredetiségét.

9. Mercury mondta, hogy "a nagyobb jobb, mindenben", vagy hogy "Nem akarok a mennybe menni, mert a pokol jobb. Gondoljuk csak el, hány érdekes emberrel találkozhatnánk ott". Egy másik mondása szerint "a modern festmények olyanok, mint a nők: ha megróbálod megérteni, soha nem fogod élvezni őket", ahogy az a mondat is hozzá kapcsolható: "Az élet manipulátora vagyok".

10. Legendás volt koncertjük Budapesten 1986-ban. Magyarul, az egyik legszebb népdalunkat tanulta meg, tenyerébe írta fel a szöveget. Libabőrös lesz az ember a mai napig, ha meghallgatja, megnézi. Íme:5 gondolat a legendától, aki még évtizedekkel halála után is jelen van:

#1. A pénzen nem lehet boldogságot venni - de lehet vele adni! Nem érdekel, hogy elszórom, ha arról van szó, hogy másoknak adhatok.

#2. Nagyon szeretem, hogy boldoggá teszem az embereket - akárhogyan is. Még ha csak fél órára is. Ha szerencsésnek érzik magukat általam, jól érzik magukat, vagy mosolyt csalok egy szomorú arcra - számomra ez megfizethetetlen.

#3. A legfontosabb, drágám, hogy az élet szuper legyen, és ha már az, nem számít, meddig tart.

#4. Sok ezren szeretnek engem, mégis a világ legmagányosabb emberének érzem magam. A magány messze nem csak azt jelentheti, hogy valaki bezárkózik egyedül egy szobába. Tömegben is érezheti magát az ember magányosnak, és az a legfájdalmasabb érzés.


#5. Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek!
- igaza lett!


Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

Egy zene, ami bámulatosan csökkenti a stresszt

A krónikus szorongás milliók életét keseríti meg nap mint nap a világon. Kutatás igazolta, ez a dal egészen elképesztő hatást gyakorol a stresszes állapotra. Úgy lazít el és nyugtat meg, hogy szinte észre sem veszed, csak az tűnik fel, hogy sokkal jobban vagy. Ugye, máris meg kell hallgatnod? Csak biztatni tudunk rá.

A Dalai Láma üzenete a magyarokhoz

Figyeljünk oda jól a szavaira! Ugyan a felvétel már több mint 10 éves, aktualitása ma is nagyon erős. .

Könnyeket csal a szemedbe Liptai Claudia anyák napi üzenete

"Nincs nap hogy ne törne rám a hiányod. Lassan 7 éve, hogy nem érzem az illatod és az ölelésed. Ha a gyerekeimre nézek, még jobban érzem azt az űrt, amit hagytál. Hogy nem kapnak a borsólevesedből, a rajongásodból, a semmihez sem hasonlítható nagymamaságodból" - olvassátok el Liptai Claudia megható anyák napi üzenetét.

Spontán zene: elég jó útja volt annak, aki szombaton az utolsó 2-es metróval közlekedett (+videó)

Spontán zenélés volt szombaton a 2-es metrón. Így azért elég jó utazni, nem?


NAPI BOLDOGSÁG