Tüneményes képekkel ünnepeljük, hogy a hópárduc nem veszélyeztetett faj többé

A gyönyörű és egzotikus hópárducot 1972 óra veszélyeztetett fajként tartották számon,de a múlt héten jó hír érkezett a macskák felől. Az elmúlt három év adatait elemezve a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolta vissza őket.


A fajt továbbra is fenyegeti a kihalás és a vadonban élő hópárducok száma továbbra is csökken, ugyanakkor nem olyan erős ütemben, mint arra számítottak. Becslések szerint jelenleg 2500 él belőlük összesen világszerte.

Sebezhető kategóriába azok a fajok tartoznak, melyekből kevesebb mint tízezer példány található a Földön és állományuk három generáció alatt legkevesebb tíz százalékkal csökkent.


Néhány érdekesség róluk

  • # A hópárducokat főként bőrükért és csontjaikért vadásszák illegálisan. 2008 óta évente 221-450 hópárducot öltek le illegálisan.
  • # Közép-Ázsiában őshonosak, ezért a helyi kultúra fontos szimbólumai Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Oroszország egyes területein.
  • #Összesen 12 országban vannak jelen, élőhelyük 1.8 millió négyzetkilométert tesz ki.
  • #Főként a tengerszint feletti 3000 és 4500 méter közötti magasságban érzik jól magukat.
  • #Hajnalban és alkonyatkor vadásznak, prédájuk akár a saját testsúlyuk háromszorosát is nyomhatja.
  • #Téli fehér bundájuk nyáron színt vált és sárgás-szürkés szőrré alakul.

Bár a világnak továbbra is rajta kell tartania a szemét a kivételes szépségű állatokon, most megállhatunk egy pillanatra és megünnepelhetjük az apró sikert a fennmaradásukért folyó küzdelemben.


A hópárduc sokáig az egyik legkevésbé tanulmányozott, ebből következően a legkevésbé ismert, legrejtélyesebb nagymacska volt. Távoli és nehezen megközelíthető élőhelye, félénk viselkedése és rejtőszínezete rendkívül megnehezíti az állat tanulmányozását (szerencsére az orvvadászok dolgát is).

A BBC alábbi képsorai először mutattak meg a vadonban élő hópárducokat intim családi pillanatokban.
A főszerepben: egy hópárduc mama és egyéves kölyke.Forrás: Boredpanda / sokszinuvidek.24.hu 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Lenyűgöző felvételeken Erdély legszebb részei madártávlatból

Három részes drónvideó sorozat tiszteleg Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Csodás eredmény: díjat nyert Kudich Zsolt a világ legrangosabb fotópályázatán

A világ egyik legrangosabb, vagyis a National Geographic fotópályázatán több ezer kép közül harmadik helyezést ért el Kudich Zsolt Nagy kócsagok című képe, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában - számolt be róla a National Geographic Magyarország.

Volt egyszer egy otthon... (A vadon idővel mindent visszafoglal - képriport)

A természet idővel mindent visszahódít, nem is akármilyen módon!

Igazán különleges állatok, akikről el sem hiszed, hogy léteznek

A természet nagy mókamester. Ugyan tudjuk, hogy a dolgoknak csak véges számú kombinációja létezhet, azért a jó öreg Anyatermészet időről időre meglep minket.

Ezerarcú vad természet - fotók, melyektől máshogy tekintesz majd a vadonra!

A természetről és a benne lakó ezernyi élőlényről készült fotókat mindenki szeretni. Ki ne tudna eltölteni azzal legalább pár percet, hogy egy bájos kutyakölyök játékáról készült képsorozatot szemlél?


NAPI BOLDOGSÁG