Mi van akkor, ha nincs "napi boldogság"?!"Most megint úgy érzem, hogy nekem van a "legnehezebb" dolgom. Kavarognak a szavak a fejemben, de nehéz az érzelmek kavalkádjából értelmes mondatokat - pláne egy egész bejegyzést kihámozni.

Mondatfoszlányokat kapok el, majd engedem őket útjára, mert úgy érzem, ezek a gondolatok nem ide valók, a Napi Boldogság - a boldogságtár (vagy éppen a Pozitív Nap hasábjaira - a szerk.) oldalaira.


Körülöleli a békejel az Eiffel-tornyot
Az egyszerű, de hatásos ábrát egy francia grafikus, Jean Jullien készítette,
és töltötte fel Twitterére péntek éjfél után nem sokkal.
Mert ugye miről is ír a párizsi tragikus eseményeket követően egy hírportál szerkesztője? A szörnyűséges tényekről - beleszőve ugyan a véleményét - de szorítkozva a rideg valóságra.
Miről ír egy politikai vagy társadalmi problémákat feldolgozó blog szerzője? Ugyancsak erről a krízishelyzetről, és persze azzal kapcsolatos álláspontjáról, véleményéről.
A divat blogger írhat a legújabb ruha trendről, a gasztroblogger egy süteményről, a lakberendezési blogger egy új stílusirányzatról. Megtehetik, hogy kimarad az "érzelem" a bejegyzésekből.
Az életmód bloggernek már más a helyzete - megosztja érzéseit olvasóival: megdöbbenését fejezi ki, s próbálja valahogy feldolgozni a pénteken történteket egy bejegyzésben, majd felteszi a kérdést: vajon mások is ugyanúgy éreznek, mint ő?

Aztán itt vagyok én, a boldogság blogger. Az én helyzetem merőben más. Az én feladatom minden körülmények között az, hogy másokat felvidítsak, inspiráljak, pozitív gondolatokra késztessek. De mi van akkor, ha sem vidámnak, sem optimistának, sem univerzálisan boldognak sem érzem magam az adott pillanatban?


Gyertyagyújtás a párizsi áldozatokért Katmanduban, Nepálban,  2015 november 15-én.
Fotó: Sunil Sharma/Demotix/Corbis

Trikolórral emlékeztek Sydney-ben is a párizsi merényletekre

Forrás: AFP/William West

Mi van akkor, ha nincs "napi boldogság"?!

Ez esetben két választásom van: nem írok egyáltalán, vagy olyan bejegyzést írok, mely nem tesz senkit sem boldoggá.
Sokan mondják, hogy vasárnap azért látogatnak a Napi Boldogságra, hogy elolvashassák, milyen sok szép apró örömben volt részem a héten (VasárnaPillanatok). De mégis hogy állhatnék neki összegyűjteni ezeket a pillanatokat (mert hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltak!), egy ilyen gyászos hétvégén?

Amikor ennyi ártatlan ember veszítette az életét, akiknek már soha nem lesz részük sem örömben, sem bánatban?
S ami még rosszabb: én nem "csak" őket gyászolom. Mindazokra gondolok, akikkel ez történt más városokban - bevásárlóközpontokban, sétálóutcákon, repülőgépeken (!), szállodákban, éttermekben. Ahogyan egy ismerősöm fogalmazott: "Nem Párizsért imádkozom, hanem az egész világért."

Én magamban azokért az emberekért is elmondok egy imát - akiknek zászlaja nem jelenik meg a Facebook profilképeken. Mert nagyon sok ilyen ember van - és a legtöbb nem francia. Aztán már pörög is az agyam tovább a következő kérdésen: miért van az, hogy rendszeresen történnek hasonló incidensek, mégsem "viselnek meg" annyira, mint ez?! Persze, tudom, minél közelebb áll hozzád valami, annál valósabb, annál jobban meg tudod élni.


Egy magyar grafikus is saját művel reagált a pénteki borzalmakra. Borsi Flóra, fiatal magyar fényképész és grafikus szombat délután töltötte fel ezt a tragikus, vörös színben úszó képet.
 Szerző: Flóra Borsi, 2015. november 14.


Talán Te is voltál Párizsban, talán Te is sétáltál már azon az utcán. Talán Te is épp a közelben voltál azon a végzetes napon. Talán még ismerősöd is volt az áldozatok között. Igen, így nyilván sokkal jobban megráz a dolog, mint amikor mindez Szíriában vagy Libanonban történik.

Ezek az érzéseim annyira emberiek, mégis olyan kegyetlennek érzem őket. Nem az lenne a helyes, ha minden egyes ártatlan áldozat iránt ugyanúgy éreznél? De amikor egy-egy ilyen tragédia történik, akkor nem is a gyász az, ami elsőként elborítja a gondolataidat.

Tehetetlennek érzed magad, első reakciód a harag és a gyűlölet. Nyomdafestéket nem tűrő gondolatok száguldanak a fejedben, és közben küzdesz azért, hogy ne veszítsd el az utolsó maradék hited, melyet az emberiség jövőjébe vetettél.

Elfog a rettegés, és végigpörgeted az agyadban, hogy mi lett volna, ha Te, vagy egy szeretted került volna hasonló helyzetbe. Minél többet gondolsz rá, annál jobban hatalmába kerít a bénító félelem, és nem tudod ép ésszel felfogni, hogyan létezhet ilyen gonoszság és ilyen elvetemültség a világban.

Ők pedig pontosan ezt akarják elérni. Megkeseríteni a békére vágyók mindennapjait. Megfélemlíteni azokat, akik nem osztoznak az eszméikben, az őrületükben.

A lelked mélyén tudod, hogy így nem lehet élni. Nem lehet minden pillanatban a hátad mögé lesni, az ártatlanokban a bűnöst keresni, s attól rettegni, hogy mikor történik meg Veled is mindez. De nemcsak, hogy nem lehet, hanem nem is akarsz. Nem akarod megadni nekik ezt az elégtételt.

Tovább kell lépned (pedig gyűlölöm ezt a kifejezést), és bíznod kell továbbra is az emberi jóságban, hinned a világ szépségeiben. Ezekben a nehéz, tehetetlen pillanatokban úgy érzem, hogy a legnagyobb támaszt az életünk - a létünk - apró, szeretetteljes örömei jelentik.
Az ilyen pillanatok éltetnek, s ezek tesznek boldoggá. Még akkor is, ha mindeközben rettenetes bennem a szomorúság..."


Forrás: napiboldogsag.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük!

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz számukra egy csekk kitöltse, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

100 évesen kertet művel és állatokat tart az egykori lágerszakács

Vaskor István- a vidék újságírója, a Sokszinú Vidék magazin munkatársa készített egy csodálatos interjút. Alanya egy olyan ember, akinek élete mindannyiunk előtt példaként lebeghet. Csodálatos interjú kitartásról, élni akarásról, hűségről.

Frida már 52 életet megmentett, most Mexikóban kutat túlélők után

Frida eszméletlen intelligens, érző és kitartó négylábú. Egy hős.


NAPI BOLDOGSÁG