Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük!

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz  számukra egy csekk kitöltése, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Hogy az olyan praktikumokról ne is beszéljünk, mint a villanykörte cseréje, vagy egy szög a falba ütése.  Sokat vitatkoznak azon, hogy az iskola vagy a család feladata ezt megtanítani. Lényeg, hogy felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...

Az interneten néhány éve az "adulting" kifejezés kering  erre a jelenségre

Mi  is adja ennek a szónak a létjogosultságát. Talán az, hogy a gyerekek a társadalmi életben alapvető feladatokat nem tanulják meg.  Portland-ben iskolát nyitottak a fiatal felnőtteknek ahol elsajátíthatják a praktikus teendőket. A tananyagban szerepel a családi költségvetés elkészítése, az otthon főzés előnyei,  a kés használata, a kertészkedés és minden olyan, ami a valós életben a mindennapi teendőink között szerepel.

Fotó: educationsupplies-co-uk


Hogyan tesztelhetjük, hogy csemeténk hol tart a való világban?

Egy 10 éves gyereknek már el kell igazodnia az élet jó néhány területén.

 • Címezzen meg egy borítékot. Igen, van még, amikor nem elég az email, hanem postán kell levelet feladni. Ünnepek környékén a nagymama is örülni fog egy képeslapnak...
 • Kérdezzük meg tőle, hogy amikor anya, apa megkapja a fizetését mire kell elkölteni. Fizessen be egyedül néhány csekket.
 • Soroljon fel olyan szolgáltatásokat az otthonában, amiért fizetni kell.
 • Tudja-e kinek kell szólni, ha elromlik egy műszaki cikk, betörik az ablak.
 • Tudja-e hová kell vinni a cipőt, ha leesik a sarka.
 • Ismeri-e a postást, tudja-e hol a posta, és hogy mit tud ott intézni.
 • Ha egyedül maradna otthon és éhes lesz, meg tudja-e oldani.
 • Ha fiú, akkor ismeri-e a legfontosabb szerszámokat, és tudja-e, hogy mire való.
 • Ha kislány, akkor el tud-e készíteni önállóan 3 egyszerű fogást?

Fotó :mylongtailor.com


Ami pedig segít abban, hogy gyermekünk talpraesett felnőtté váljon


 • Nem baj, ha a gyerek megfogja a kést. Ha felügyelet alatt megtanul krumplit, zöldséget hámozni hálás lesz majd a kollégiumi évei alatt, de talán még akkor is, ha udvarolni fog.
 • Tegyük lehetővé, hogy gyalog, busszal menjen iskolába. Előtte tanulja meg, ha baj van hol kérhet segítséget, de az önállóságnak szerves részét képezi, ha tud egyedül közlekedni.
 • Ha a kisebbek a játszótéren játszanak nem kell rögtön közbe avatkozni az összetűzéseknél. Engedni kell őket a konfliktus megoldásához vezető úton. Jó esetben azt másolja, amit otthon lát.
 • Minél többet játszanak kinn, együtt másokkal, annál okosabbak lesznek az egymástól egymásról szerzett tapasztalatok miatt.

 • Vegyék ki a részüket a házimunkában. Mutassuk meg nekik a kertészkedés mikéntjét. Legyenek részesei az otthoni folyamatoknak. Már a totyogók is kaphatnak kisebb feladatot. Így abban nőnek fel, hogy fontosak, ügyesek, sőt nem lesz idegen számukra a munka világa később sem.
 • A házi feladatot ők kapják. Mindannyian ismerünk olyan feladatot, hogy az egész rokonság azzal küzd. De a többség nem ilyen. Ha versenyt vállalt, ő vállalta. Ha megoldjuk helyette nem lesz felelősségérzete, nem alakul ki a kötelesség és a fontossági sorrendje.

Lényeg, hogy a gyerekek saját életkori sajátosságuknak megfelelően vegyék ki a részüket az otthonuk, saját életük körüli teendőkben.  Akkor elkerülhető, hogy olyan felnőtt váljék belőle, aki édesanyját hívja fel, hogy akkor kész-e a forró víz, ha megjelennek a tetején a buborékok.


Sokszinuvidek.24.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Szem nem marad szárazon! Ez a legszerethetőbb karácsonyi videó (szerintünk)

Tisztában vagyunk vele, hogy a filmekben ábrázolt valóság és a mi saját valóságunk között éles határ húzódik. Átléphetetlen határ - gondoljuk. Pedig van egy műfaj, mely hivatásszerűen keresztül- kasul közlekedik ezen a biztosnak gondolt határon: a reklám... Ebben a reklámban csakis a mi valóságunk örökérvényű igazsága jelenik meg: adni jobb, mint kapni.

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

10 dolog, amit egy gyereknek tudnia és értenie kéne 12 éves koráig!

Minden szülő álma az, hogy gyereke egy jó, becsületes, és bátor felnőtté váljon, de ezekért a pozitív jellemvonások kialakulásáért bizony meg kell dolgozni.

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel - és ez nem csak a puszta tapasztalat, kutatások is igazolják már. Így ahelyett, hogy egyre kevesebb teret kapnak unokáik életében, sok kedvezőtlen szociális hatást is ellensúlyozhatnak szerető jelenlétükkel.


NAPI BOLDOGSÁG