Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük!

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz számukra egy csekk kitöltse, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz  számukra egy csekk kitöltése, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Hogy az olyan praktikumokról ne is beszéljünk, mint a villanykörte cseréje, vagy egy szög a falba ütése.  Sokat vitatkoznak azon, hogy az iskola vagy a család feladata ezt megtanítani. Lényeg, hogy felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...

Az interneten néhány éve az "adulting" kifejezés kering  erre a jelenségre

Mi  is adja ennek a szónak a létjogosultságát. Talán az, hogy a gyerekek a társadalmi életben alapvető feladatokat nem tanulják meg.  Portland-ben iskolát nyitottak a fiatal felnőtteknek ahol elsajátíthatják a praktikus teendőket. A tananyagban szerepel a családi költségvetés elkészítése, az otthon főzés előnyei,  a kés használata, a kertészkedés és minden olyan, ami a valós életben a mindennapi teendőink között szerepel.

Fotó: educationsupplies-co-uk


Hogyan tesztelhetjük, hogy csemeténk hol tart a való világban?

Egy 10 éves gyereknek már el kell igazodnia az élet jó néhány területén.

 • Címezzen meg egy borítékot. Igen, van még, amikor nem elég az email, hanem postán kell levelet feladni. Ünnepek környékén a nagymama is örülni fog egy képeslapnak...
 • Kérdezzük meg tőle, hogy amikor anya, apa megkapja a fizetését mire kell elkölteni. Fizessen be egyedül néhány csekket.
 • Soroljon fel olyan szolgáltatásokat az otthonában, amiért fizetni kell.
 • Tudja-e kinek kell szólni, ha elromlik egy műszaki cikk, betörik az ablak.
 • Tudja-e hová kell vinni a cipőt, ha leesik a sarka.
 • Ismeri-e a postást, tudja-e hol a posta, és hogy mit tud ott intézni.
 • Ha egyedül maradna otthon és éhes lesz, meg tudja-e oldani.
 • Ha fiú, akkor ismeri-e a legfontosabb szerszámokat, és tudja-e, hogy mire való.
 • Ha kislány, akkor el tud-e készíteni önállóan 3 egyszerű fogást?

Fotó :mylongtailor.com


Ami pedig segít abban, hogy gyermekünk talpraesett felnőtté váljon


 • Nem baj, ha a gyerek megfogja a kést. Ha felügyelet alatt megtanul krumplit, zöldséget hámozni hálás lesz majd a kollégiumi évei alatt, de talán még akkor is, ha udvarolni fog.
 • Tegyük lehetővé, hogy gyalog, busszal menjen iskolába. Előtte tanulja meg, ha baj van hol kérhet segítséget, de az önállóságnak szerves részét képezi, ha tud egyedül közlekedni.
 • Ha a kisebbek a játszótéren játszanak nem kell rögtön közbe avatkozni az összetűzéseknél. Engedni kell őket a konfliktus megoldásához vezető úton. Jó esetben azt másolja, amit otthon lát.
 • Minél többet játszanak kinn, együtt másokkal, annál okosabbak lesznek az egymástól egymásról szerzett tapasztalatok miatt.

 • Vegyék ki a részüket a házimunkában. Mutassuk meg nekik a kertészkedés mikéntjét. Legyenek részesei az otthoni folyamatoknak. Már a totyogók is kaphatnak kisebb feladatot. Így abban nőnek fel, hogy fontosak, ügyesek, sőt nem lesz idegen számukra a munka világa később sem.
 • A házi feladatot ők kapják. Mindannyian ismerünk olyan feladatot, hogy az egész rokonság azzal küzd. De a többség nem ilyen. Ha versenyt vállalt, ő vállalta. Ha megoldjuk helyette nem lesz felelősségérzete, nem alakul ki a kötelesség és a fontossági sorrendje.

Lényeg, hogy a gyerekek saját életkori sajátosságuknak megfelelően vegyék ki a részüket az otthonuk, saját életük körüli teendőkben.  Akkor elkerülhető, hogy olyan felnőtt váljék belőle, aki édesanyját hívja fel, hogy akkor kész-e a forró víz, ha megjelennek a tetején a buborékok.


Sokszinuvidek.24.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

10 dolog, amit egy gyereknek tudnia és értenie kéne 12 éves koráig!

Minden szülő álma az, hogy gyereke egy jó, becsületes, és bátor felnőtté váljon, de ezekért a pozitív jellemvonások kialakulásáért bizony meg kell dolgozni.

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel - és ez nem csak a puszta tapasztalat, kutatások is igazolják már. Így ahelyett, hogy egyre kevesebb teret kapnak unokáik életében, sok kedvezőtlen szociális hatást is ellensúlyozhatnak szerető jelenlétükkel.

Vekerdy: Így nevelhetsz boldog gyermeket!

A gyerekekkel való jó időtöltést nem kell napokhoz kötni - véli Vekerdy Tamás pszichológus, akinek a gyermek-szülő kapcsolat különféle stratégiáiról gyűjtöttük össze gondolatait.


NAPI BOLDOGSÁG