Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll


Az IFLScience néhány órája húzta elő a Shane Frederick által 2005-ben megalkotott kognitív reflexiós tesztet, amely mindössze három kérdésből áll. Az akkor a Princetonon, most a Yale Egyetemen dolgozó professzor azonban úgy állította össze a kérdéseket, hogy meglátása szerint már ennyiből is jól le lehessen mérni, mennyire logikusan gondolkodik valaki.

A kérdésekre a legtöbb embernek azonnal beugrik egy válasz. Valószínűleg önnek is gyorsan eszébe jut a válasz - gondolja át, hogy jó-e, és biztos benne, már léphet is a következő kérdésre. Aligha tévedünk, ha azt mondjuk: ha valaki gyorsan és jól válaszol, az nem csak magasabb IQ-ra utal, hanem arra is, hogy az illető nyugodtan elmehet programozónak, a szemlélete ugyanis már megvan hozzá.

Nézzük tehát a kérdéseket, melyekre - a tesztet publikáló eredeti tanulmány szerint - annak idején a világ legjobb egyetemein (köztük a Yale-en és a Harvardon) tanuló diákoknak mindössze 17 százaléka adott mindhárom esetben helyes választ.


  1. I. Egy baseballütő és egy baseball-labda 1,10 dollárba kerül. A baseballütő 1 dollárral kerül többe a baseball-labdánál. Mennyibe kerül a labda?

  2. II. Ha 5 gépnek 5 percbe telik 5 egységet legyártania, akkor mennyi idejébe kerül 100 gépnek 100 egységet?

  3. III. Egy tó felszínén egy kis területet befed a vízililiom. Ahogy terjed, minden nap duplájára nő a növény által befedett terület mérete. Ha 48 napba telik befednie az egész tavat, mennyi időbe telik befedni a tó felét?


Nos, ha megvan a válaszaival, akkor rögtön mutatjuk a helyes megoldásokat. Csak beszúrunk ide még egy képet, hogy aki véletlenül túltekerte egy picit a feladványt, annak ne rontsuk el a megoldási kísérletét.


A helyes válaszok tehát

  1. I.
  2. Rengetegen azt a választ adják, hogy a baseball-labda 10 centbe (0,10 dollárba) kerül, hiszen így akkor össze is áll az 1 dollár + 0,10 dollár = 1,10 dollár. Igen ám, csakhogy a feladvány szerint az ütő 1 dollárral drágább, mint a labda - gondolja csak ezt végig. A helyes megoldás az, hogy a labda 5 centbe (0,05 dollárba) kerül. Hiszen az 5 centnél 1 dollárral drágább ütő akkor 1,05 dollárba kerül, mellé a 0,05 dolláros labda, és már ki is jön a feladvány elején megadott 1,10 dolláros végösszeg.

  3. Frederick kutatásai szerint egyébként, aki 10 centet (0,10 dollárt) ad meg válaszként, az nem csak kevésbé racionálisan gondolkodik, hanem jelentősen türelmetlenebb is annál, mint aki a jó választ adja. Ez alighanem mindhárom kérdés rossz-jó válaszpárosára igaz.

II.

  1. Itt is egyszerűnek tűnik a feladvány: 5-5-5, tehát akkor a 100-x-100 sorban az x helyére 100 kerül. Pedig nem. A kérdés előtti állításból az olvasható ki - ismét: gondolja csak végig -, hogy 1 gépnek 1 egységet legyártani 5 percbe telik. Tehát 100 gépnek 100 egységet legyártani? Nos, mivel ugyanannyival nőtt a legyártandó egységek száma, mint a gyártást végző gépeké, ezért az a helyes válasz, hogy: szintén 5 percbe telik nekik.

  2. III.
  3. Adja magát, hogy 24 nap a helyes válasz, hiszen utána jön a duplázódás, és máris megvan a 48. Csakhogy míg a napok száma lineárisan nő (értelemszerűen mindig eggyel), addig a vízililiom által lefedett terület mérete exponenciálisan. Sokan az 1-2-3-4-5... számsor mentén gondolkodhatnak, pedig ez csak a napokra igaz, a vízililiom területénél az 1-2-4-8-16... áll fönn. Így tehát a helyes válasz: a tó területének felét 47 nap alatt uralja a vízililiom. Hiszen másnapra (duplázódva) fedi be, akkor a teljes felületet, amit a feladványban lévő állítás is megad.

Ha konkrétabb eredményt szeretnél kapni magadról, akkor két dolgot ajánlunk figyelmedbe. Egyrészt azt, hogy a neten lévő IQ-tesztek közül majdnem mind kamu: bár megadnak egy értéket, de nem valós számítás alapján. Van azonban egy - ráadásul magyar nyelvű - mely garantáltan hiteles eredményt fog adni.


Forrás: HVG TechTetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel - és ez nem csak a puszta tapasztalat, kutatások is igazolják már. Így ahelyett, hogy egyre kevesebb teret kapnak unokáik életében, sok kedvezőtlen szociális hatást is ellensúlyozhatnak szerető jelenlétükkel.

HÚSLEVES (nem egyszerűen gyógyszer és ebéd, nem egy szimpla étel, a húsleves a minden)

Ez a film a karácsonyi húsleves készítését dolgozza fel, de ne a klasszikus főzőműsorra gondoljon valaki, ha esetleg tervbe veszi a megnézését. Inkább a főzés hangulata, és közege ami lényeges. A videó hangulata, a nyugalma, visszarepít egy szebb világba!

Tüneményes képekkel ünnepeljük, hogy a hópárduc nem veszélyeztetett faj többé

A gyönyörű és egzotikus hópárducot 1972 óra veszélyeztetett fajként tartották számon, de a múlt héten jó hír érkezett a macskák felől. Az elmúlt három év adatait elemezve a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolta vissza őket.

Lenyűgöző fotókon mutatja meg magát a Hortobágy

A Hortobágy hazánk első nemzeti parkja, hungarikum és a Világörökség része is.


NAPI BOLDOGSÁG