Melyik a tökéletes főtt kukorica alapanyaga?
Sokfajta kukorica létezik és sajnos kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy takarmánykukoricát veszünk a piacon, vagy az üzletek zöldséges részlegén. Ezt elkerülni azonban csak a nagyon szakavatottak tudják, hiszen nyers állapotában, kóstolás nélkül, nagyon nehéz különbséget tenni a kétfajta kukorica között. A megfőtt kukoricákat, már kóstolással, simán bárki megkülönbözteti, hiszen magas cukortartalma miatt a csemege kukorica sokkal édesebb, míg a takarmánykukorica, keményítőtartalma miatt, inkább lisztesebb ízű.
Vásárláskor arra tudunk csak figyelni, hogy lehetőleg hűvös helyen tartott, friss zöld levelekkel borított kukoricacsöveket vásároljunk. A leveleket pedig felhajtva, nézzük meg hogy zsenge, ép szemek legyenek a kukoricacsöveken.
A csöves kukorica főzése
Ha sikerült kiválasztani a tökéletes alapanyagot a főtt kukoricának, akkor jöhet a pucolás. Szedjük le a kukoricacsövekről a leveleket. A kukoricacsövekkel együtt tegyünk pár levelet egy nagyobb lábosba, és öntsük fel forró vízzel. A vizet nem kell sózni! Forraljuk fel, majd a forrástól számítva 10, maximum 15 percig főzzük, és kész is a főtt kukorica. Nem kell sokáig főzni, teljesen felesleges, a csemege kukorica ennyi idő alatt is pont elkészül. Sőt, ha órákig főzzük, csak egyre keményebb lesz.
Az elkészült főtt kukoricát aztán simán elmajszolhatjuk egy kis só kíséretében, esetleg vajdarabkával, ami szétolvad a forró főtt kukoricán. De a különböző magolajok is jól illenek hozzá. Aztán, ha valami többre vágyunk a főtt kukoricánál, süssük meg a csöveket a legközelebbi grillpartin, vagy a szemeket levágva a csövekről készíthetünk a főtt kukoricából krémlevest, salátát vagy kukoricás muffint is.
Forrás: Nlcafe.hu