Akik lekapcsolták magukat a hálózatról (képriport)

Antoine Bruy francia fotós három éven át stoppolt keresztül-kasul Európán, hogy olyan emberekkel találkozzon, akik úgy döntöttek, kivonulnak a társadalomból – az ő szavaival: „lekapcsolják magukat a hálózatról” –, és megpróbálnak gazdaságilag teljesen függetlenül, önfenntartóan élni a városoktól távol.


A Pireneusok, az Alpok és a Kárpátok elhagyatott helyein, úttalan utakon járva tizenöt olyan családdal töltött el hosszabb időt, akik korábban sosem foglalkoztak földműveléssel, de nem tudtak, nem akartak többet a városban élni, ezért önerőből megtanultak a természettel és a természetből élni - írja az index.

Avagy a nemnövekedés diszkrét bája. Itt olvashatsz róla többet!


"Ezek az emberek azt a radikális utat választották, hogy maguk mögött hagyják a régi, teljesítményen, hatékonyságon és fogyasztáson alapuló életüket. Ahogy bármiféle terv vagy előre meghatározott útvonal nélkül, találkozásokra és a szerencsére alapozva a nyomukba eredtem, én is egy hasonló beavatáson estem át” – írta a projektjéről Antoine Bruy, aki sokszor hetekig, hónapokig együtt él egy-egy családdal Franciaországban, Svájcban, Spanyolországban, Walesben és Romániában.

Hegyoldalakban és folyóvölgyekben élve, fűtés, vezetékes víz és hipermarketek nélkül Bruy alanyainak a világa szinte érintetlen az emberiség többi részének zajától és problémáitól. Azt akartam megnézni, hogyan tudtak ezek az emberek megtanulni valami olyasmit, ami korábban távol állt tőlük, hiszen a többségük nem farmokon nőtt fel” – mondta Bruy egy interjúban.


Daniel Suelo, Amerika barlanglakója. Itt olvashatsz róla többet!


A kivonulást azonban nem jó túlromantizálni sem. „Ha megmutatnám ezeket a képeket valakinek, aki szegénységben él, valószínűleg azt mondaná, hogy ezek az emberek őrültek, úgy tűnhet, minta a kőkorszakba mennének vissza. Vannak, akiknek volt pénzük, így találtak egy helyet, megvették a földet, és felépítették a házat, de olyanok is vannak, akik egyszerűen csak nem tudtak többé a városban élni" – írta Bruy a fotóihoz készített feljegyzéseiben.

Témába vág: Pénzmentes történetek sorozat


Pireneusok, Franciaország, 2012

Mielőtt Vincent hátrahagyta volna az előző életét, matematikus volt, most pedig asztalos és tapasztalt pásztor.

Kapcsolat a külvilággal - Pireneusok, Franciaország, 2012

Egy "gazdaságon kívül élő" kisfiú a francia Pireneusokban

Az El Pardal nevű falucska környéke. Sierra de Cazorla, Spanyolország, 2013

Olivier-vel 2010-ben találkozott Bruy, és körülbelül egy hónapot töltött vele és a feleségével, illetve a birkanyájukkal.

Kárpátok, Románia, 2013

Ő Tshinka, egy pásztorkutya, akit a gazdái kecskék őrzésére használnak.

Christian mérnökként dolgozott, mielőtt egy kicsi faluba költözött Svájc olasz részén, ahol már 30 éve különleges módszerekkel nevel marhákat a feleségével, Sabine-nal. Sabine korábban irodalom- és filozófiatanár volt.

Svájci Alpok, 2012

Komposztáló vécé Sierra Nevadában, Spanyolországban

Egy geodéziai kupola belsejében. A geodéziai kupolát a fenntartható fejlődést kutató építész, Buckminster Fuller találta fel.

Yens egy fiatal német pásztor, aki az elmúlt tíz évben beutazta Nyugat-Európát, és gazdáknak segített gondozni a teheneiket és birkáikat.

Kárpátok, Románia, 2013

Kárpátok, Románia, 2013


Képek forrása: Antoine Bruy/Scrublands

Szöveg forrása: index.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ilyen öregkort kíván mindenki: A francia Jeanne Louis Calment 15 életleckéje!

Jeanne Louis Calment az a francia nő, aki a történelem folyamán, bizonyítottan a legtöbb évet élte a Földön, pontosabban 122 esztendőt és 164 napot. Ez összesen 44 724 nap. Elképesztő "teljesítmény", nem igaz?

A lényeg a részletekben rejlik: 50 létfontosságú gondolat, amire az élet tanít

Sokszor csak ülünk, és várjuk, hogy valami nagy és jelentőségteljes dolgot tanuljunk az élettől. Azt hisszük, monumentális rájövések és felfedezések kellenek ahhoz, hogy azt mondhassuk: elég bölcsek vagyunk. Pedig a bölcsesség a részletekben rejlik.

Tüneményes a speciális mentők legújabb önkéntese (+videó)

Tüneményes önkéntes jelentkezett a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesülethez. Ráadásul ő az eddigi legfiatalabb jelentkező, és máris elkezdődött a hosszú és kemény munkával járó kiképzése. Íme a cuki videó, amit látnotok kell.

A Nagy Mikulás Kihívás, avagy a Télapó edzőterembe jár és élvezi

A Télapót valójában Misinek hívják, 41 éves és életmódot szeretne váltani. Az első olvasásra furcsának tűnő állítások mögött valódi elszántság és komoly tervek sejlenek fel, és ha nem lenne így is elég abszurd a sztori, Rudolf és egy sztáredző is feltűnik a történetben.

Mi a baj az Y-generációval (+videó)

Van egyáltalán baj? Talán még sosem volt ennyire fontos, hogy odafigyeljünk egymásra. Ez a videó futótűzként terjed most...


NAPI BOLDOGSÁG