"Kérem, vasárnap ne jöjjön." - 80 éve ment el József Attila


Az egyik utolsó képe: Budapesten, a Magyar Színházban készült 1937. január 13-án Thomas Mann társaságában.


Csodagyerekként, friss, elragadó suhancként tört be az irodalomba, olyan újszerűséggel, amivel saját kora nem tudott mit kezdeni. Zsenialitása egybeforrott csapongó elméjével, mégis művei sebészi pontosságú logikával voltak felépítve. A legsúlyosabb strófák, és legkönnyebb dallamok hangján is meg tudta szólaltatni a magyar nyelvet, aminek - talán - a valaha élt legnagyobb mestere volt. Rövid élete alatt hatalmas életművet hagyott nekünk, de annál kevesebb melegséget tudhatott magának. Kétségbe esetten vágyta, hogy szeressék, és szerethessen...
A megnemértettség, az elismerés hiánya, az örökös harc a megélhetésért, a nélkülözés végül sarokba szorította. Halálának körülményei máig vitatottak, mégis rövid élete olyan nyomot hagyott a magyar irodalomművészeten, ami kitörölhetetlen. Érdeme és értéke felbecsülhetetlen. A magyar nyelv koronázatlan művésze volt ő, akit az utókor a trónra emelt.

Életének utolsó napján, 1937. december 3-án négy levelet adott postára Balatonszárszóról. Szerelmének, Kozmutza Flórának, volt élettársának, Szántó Juditnak, kezelőorvosának, Bak Róbertnek és kiadójának, Cserépfalvi Imrének.

Az első... 
"Kedves Flóra!

Bocsásson meg nekem. Hiszek a csodában. Számomra csak egy csoda lehetséges és azt meg is teszem. Tudom, hogy szeretett, tudta, hogy szeretem. A többi nem rajtunk múlott. "Aztán mit sírsz, ha sorsunk írva van már!" - ezt Kosztolányi írta.Csókolom a kezét és sok barátsággal, szeretettel üdvözlöm. Köszönjük az almákat, én is ettem belőlük, jóllehet a gyerekeknek küldte s én bizony nem is kértem tőlük, csak elvettem egyet.

Attila

U.i. Kérem, vasárnap ne jöjjön."


A második...
"Kedves Judit!

Sok szeretettel üdvözöllek.

Attila"


A harmadik...
"Balatonszárszó, 1937. december 3.

Kedves Doktor Úr!

Sok szeretettel üdvözlöm. Hiába kísértette meg a lehetetlent.

József Attila"


És végül a negyedik
"Balatonszárszó, 1937. dec. 3.

Kedves Imre Barátom!

Bocsáss meg, hogy elkésve írok. Ha szükséges még tőlem vers az anthológiába, kérlek választasd ki Cs. Szabóval (ha még ő a szerkesztő) a könyveimből. Hiszen nem volt szó új versről. Én itt három könyvet találtam: Les Clultimaments, Alcools és az Anthologie des Écrivains Franr;ais du XX Siecle, Poésie - Tome II. Ezeket a könyveket még ma postára adom.
Szeretettel üdvözlöm családodat.

József Attila"


Latinovits Zoltán szavalja József Attila utolsó versét.

Köszönjük József Attila, hogy írtál, alkottál, voltál - nekünk!  


Pozitív Nap


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A fohász, ami átsegítette a nehéz időszakokon "A kis herceg" íróját

Antoine de Saint-Exupéry, a híres francia író, akinek bölcs gondolatait nem csupán "A kis herceg" művéből ismerhetjük. Az egyik legcsodálatosabb fohász is tőle származik. Élete, pilótaként sem volt félelmektől, szorongásoktól mentes, és az egyik legnehezebb időszakban a következőket vetette papírra

12 alkalom, amikor az írók egy egészen új szintre emelték a köszönetnyilvánítást

A regények elején vagy végén a legtöbbször az írók pár szóval megemlítik néhány szerettüket, családtagjukat, akiknek a könyvet ajánlják. Ezek általában rövid, kedves mondatok, amelyekben hálájukat fejezik ki azon emberek számára, akik segítettek nekik a könyv megírásában, ötleteikkel, szeretetükkel támogatták őket a nehezebb időszakokban is. De mint ahogy a világon bármit, ezt is lehet egészen másképp csinálni.

Oldszkúl hárdkór házasság

A házasságról kérdezel? Figyelj, én nem szoktam erről beszélni. Igen, itt az ujjamon a gyűrű, de akkor is, ez magánügy. Hogy nem tudod, hogy mit csinálj? Hat éve együtt vagytok, most már lépni kéne, ő nagyon akarja, az látszik rajta, tett is már célzásokat, ezeket te persze elengedted a füled mellett, de mégis csak, dönteni kéne. Jól van, értem. Először is egy kérdés van:

10 gyönyörű versrészlet a magyar költészet napjára

Azt mondták neki, az Attila név nem létezik, így gyerekkorában sokáig Pistának szólították. Árult vizet, lopott fát, tanított és írt, mégis mindig nyomorgott. Egyetemre ment, képezni akarta magát, de eltanácsolták. Rövid élete során végig önmagát kereste, ám nem tudta megtalálni lelki békéjét. Ő volt József Attila: születésnapját, április 11-ét a magyar költészet napjaként tartják számon.

Olyan kincsre leltünk a 80-as évekből, amitől kifekszel: A nap, mit, a hónap poén videója!

No kérem, az aki még emlékszik Jane Fonda lábszármelegítős aerobic-videóira, dobjon el mindent, kincset leltünk...


NAPI BOLDOGSÁG