Éljen! - Ismét csobog az ország legszebb vízesése


Közel egy évnyi szünet után ismét megcsodálható a szilvásváradi Fátyolvízesés. A télen leesett csapadék hatására olyan szintre töltődött a patakmeder, hogy a vízesés minden lépcsőfokán átfolyik a Szalajka forrás vize, bár még nem a régen megszokott mennyiségben.


Sáfrány László szilvásváradi pisztrángtenyésztő közölte a jó hírt, ami számára sem közömbös, hiszen a nemes halak is az oxigéndús, bőséges forrásvizet kedvelik.

Nagy öröm: újra csobog a vízesés a Szalajka-völgyben.

A Szalajka forrás a több évi csapadékszegénység miatt 2012. március közepére annyira elapadt, hogy vízhozama kevés volt a Fátyolvízesés „működtetésére”. A felső három lépcsőfok után földalatti víznyerőkön keresztül folyt le a kevéske víz a Sziklaforráshoz, ahol újra a felszínre bukott. Ez a merőben új helyzet is sok turistát vonzott, de a legtöbben inkább a vízesést szerették volna látni a száraz meder helyett.

A lehetőség múlt héttől újra adott, hiszen a patakmederben most már a felső szakaszon is folyik a víz. A Szalajka-völgy kisvasútja ilyenkor téli álmát alussza, január 2-től március 15-ig csak külön megrendelésre indítják el a szerelvényt. Kovács László, az Egererdő Zrt. vasútüzem vezetője elmondta, hogy a mozdonyt átalakították elektro-diesel működésűre, így azt a két végállomás között akkumulátorral hajtják meg, és így jelentősen csökken a károsanyag kibocsátás.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Szerelempatak: a vágy nem öregszik (+teljes film)

Történet vágyakról, szenvedésről és szenvedélyről, no meg szerelemről. Mindezt erdélyi öregasszonyoktól és öregemberektől.

Amikor a Niagara-vízesés megállt - hihetetlen képek

Közel 50 éve egy kutatás miatt elterelték a Niagara-folyó vízét és ezzel megállították a Niagara-vízesést.

Turista vagy igazi utazó - Te melyik vagy? Az alábbi képösszeállítás segít eldönteni

A turista és az igazi utazó között óriási különbségek vannak. Hogy melyik vagy te pontosan? Segítünk eldönteni!

Heló turiszt: vicces nyaraló embertípusok, akikre Te is könnyedén ráismersz majd

Zseniálisan összeállított, emblematikus jellemzők, amik igazak lehetnek a nyaraló emberekre. Mi néhány jellemzésen "sírva nevettünk", mindeközben pedig az az igazság, hogy sok helyen magára ismer az ember...

A természet csodája: "vízalatti vízesés" Mauritiuson (képriport)

A Le Morne félszigeten, Mauritius legszelesebb pontján lehet megpillantani a természet egyik leggyönyörűbb illúzióját.


NAPI BOLDOGSÁG