Bár a sima, egyszerű forró csoki is rendkívül finom, mi most olyan recepteket gyűjtöttünk össze nektek, amelyek amellett, hogy könnyen elkészíthetőek, egytől-egyig tartalmaznak valamilyen apró turpisságot.
1. Levendulás forró csokoládé
Hozzávalók: 1,5 tábla 70-80%-os étcsokoládé, 1 liter tej, 4-5-6 evőkanál méz, 3-4 teáskanál szárított levendula ( az eredeti recept friss levendulát ír, de így télen lehet szárítottal is helyettesíteni)
Elkészítés: Nincs is annál felejthetetlenebb élmény, mint amikor a testes, sűrű csokit kicsit lágyabbá teszi a virág - jelen esetben a levendula - üdítő aromája. Ha ilyen különleges élményre vágysz, akkor ne habozz, forrald fel a tejet a levendulával együtt, majd kockázd bele a csokit. Melegítsd fel az egészet, hogy a csoki elolvadjon, csorgasd bele a mézet és halászd ki belőle a növényeket.
Tipp: A recept kiötlője szerint ahhoz, hogy igazán sűrű és krémes legyen a végeredmény, célszerű a csokitáblákat előre lefagyasztani.
2. Fahéjas-rumos forró csokoládé
Hozzávalók: 6 dl tej, 2 csapott evőkanál méz, 2 rúd fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 6 dkg étcsokoládé, 1/2 rum
Elkészítés: A forró csoki "felnőtt" változata, amely nem csak pikáns, de imádnivalóan édes is egyben! Forrald fel a hozzávalókat (az étcsokoládé és a rum kivételével), majd tedd hozzá a két kimaradt alapanyagot és jól főzd össze a keveréket.
3. Mézeskalácsos forró csokoládé
Hozzávalók: 1 liter tej, 10 dkg tejcsokoládé, 4-5 evőkanál kakaópor, 1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék, cukor ízlés szerint
Elkészítés: Igazi, hamisítatlan karácsonyi ízvilág, amelynek aromája az egész lakást belengi - nincs is jobb, mint erre az illatra hazajönni! Tedd fel a tűzre a tejet, majd add hozzá a kakaóport. Mikor már éppen forrás előtt van, gyorsan kapd le a tűzről, kockázd bele a csokoládét és már jöhet is az isteni fűszerkeverék. Ezután csak annyi a dolgod, hogy felforralod, és elkápráztatsz vele valakit.
4. Karamellás forró csokoládé
Hozzávalók: 6 dl tej, 3 dl tejszín, 1 rúd vanília, 20 dkg tejcsoki vagy étcsoki, 15 dkg cukor
Elkészítés: Gyerekek és felnőttek egyaránt imádják az omlós karamellát, amely szinte parancsszóra olvad szét a szánkban, lágyan, krémesen, mint a legfinomabb simogatás. Jó hírünk van: a karamellás forrócsoki ugyanezt az élményt nyújtja! A cukrot szórd bele egy lábasba, majd kevergesd addig, amíg szép aranybarna nem lesz. Eközben egy másik edényben elkezdheted melegíteni a tejet, a tejszínt és a vaníliát - ha már majdnem forr, vedd le a tűzről, és tedd bele az apróra vágott csokit (olvadásig keverd). Öntsd össze a két masszát, és addig kevergesd, míg egymásba nem olvadnak.
+1. Egészséges(ebb) forró csokoládé
Hozzávalók: 2 dl víz, 3 dl kókusztej, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg étcsokoládé (minél magasabb százalékos legyen), 1 vaníliarúd, 1 tojásfehérje és nyírfacukor ízlés szerint
Elkészítés: Lássuk be, a forró csoki nem a legegészségesebb innivaló (még akkor sem, ha a csokinak számos jótékony tulajdonsága van) - ezért ajánlunk egy kevésbé "meredek" receptet azoknak, akik nem akarnak bűnözni. A vizet forrald fel, majd tedd bele a kakaóport és keverd addig, amíg egy kellemes állagú masszát nem kapsz. Egy másik lábasban közben már a kókusztej, a só, a vaníliamag, az étcsokoládé, valamint a nyírfacukor rotyog; ha utóbbi is kész, keverd össze a két finomságot.
Tipp: A recept szerint ha a tojásfehérjét nyírfacukorral, vaníliával közepesen keményre és fényesre vered, akkor szuper tejszínhabot kapsz - mehet is a csoki tetejére!
Pozitív Nap