"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója

Az augusztusban 91. életévét betöltő Paolina Grassi az utolsó lakója Casali Socraggio hegyvidéki falujának Olaszországban a svájci határ közelében - írja a La Stampa.


Az idős hölgy egész életét a településen töltötte és szomorúan emlékszik vissza boldog békebeli időkre, amikor még nyüzsgött az élet a faluban.

Volt itt étterem, üzletek, pékség és általános iskola is. Az én osztályomba 36 gyerek járt. Amikor megszülettem, három családnak is tíz gyermeke volt - mesélte az asszony, aki a legfiatalabb volt öt lánytestvére közül.

Emlékszik rá, amikor a németek megszállták a falut 18 éves korában. Le akarták égetni az egészet, mert néhány partizán itt keresett menedéket.

Mint mondta, életében mindössze kétszer lépte át a falu határát. Egyszer, mikor a férjét kórházba vitte, és egyszer, mikor papot fogadott a temetésére. Párja immár húsz éve meghalt, utolsó élő nővére pedig tavaly hunyt el.


Nyáron páran vakációzni érkeznek a faluba: tizenkét német, két svájci és két olasz. Az év többi szakaszában teljesen egyedül van, és sosem néz televíziót.

Minden nap nyolc órakor reggelizem. Megiszom egy nagy csésze kávét, mellé pedig elfogyasztok egy zacskó kekszet. Aztán megetetem a tyúkokat, kitakarítom a templomot, összegyűjtöm a gyógynövényeket, szénát fésülök, gereblyével és sarlóval dolgozom, majd megtöltöm a tálcát fával a tűzhelyhez - fogalmazott.

Állítása szerint bár mindig egyedül van, szereti a magányt.

A csend csodálatos, különösen éjszakánként. Nem hallani az autók zaját, kint teljesen sötét van, de az égen csillagok ezrei fénylenek.

Paolina Grassi most már csak azt szeretné, ha gyermekei és unokái egészségesek lennének.

"Remélem, hogy a lábaim kitartanak a legvégsőkig, és nem kell idősek otthonába mennem. Tudom, hogy jól bánnak az öregekkel, de börtönben érezném magam. Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem."


Casali Socraggio egy azon több száz olasz falu közül, ahol visszafordíthatatlanul csökkent a lakosság száma a második világháború óta.

Egy tavalyi felmérés szerint minden harmadik olasz falut az elnéptelenedés veszélyezteti. Az elmúlt huszonöt évben minden hetedik falusi elhagyta lakhelyét. Emiatt 2500 szellemfalu alakulhat ki az országban a következő években.

De Paolina Grassi kitart, ameddig csak bír.


Fotók: La Stampa

Forrás és fordítás: sokszinuvidek.24.hu 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

+1 ok, amiért neked is kell egy robotporszívó

Ha te vagy az, aki imádja hétvégén végigporszívózni a lakást és térden állva szedegetni a porcicákat a kanapé alól, akkor ne olvass tovább. Ha viszont egy végleges, biztos megoldást keresel arra, hogy mindig, de tényleg mindig tiszta legyen a padló, és ez semmi erőfeszítésedbe ne kerüljön, akkor a robotporszívót neked találták ki.

Frida már 52 életet megmentett, most Mexikóban kutat túlélők után

Frida eszméletlen intelligens, érző és kitartó négylábú. Egy hős.

Ez kéne legyen a házi feladat a gyerekednek a nyárra!

Reméljük Kati néni nem haragszik, hogy idéztük a gondolatait, és így még több szülőhöz és gyerekhez eljuttatjuk azokat!

2017 legjobb magyar kisfilmje (szerintünk), aminek minden másodpercét átérzed

Ismét egy megható magyar rövidfilm, ami meghódíthatja a szíveket! Ráadásul Mucsi Zoltánnal, aki ezúttal nem káromkodik. A DeadLens Pictures előszeretettel feszeget társadalmi kérdéseket, a Hope című rövidfilmmel ismét ezt teszik. Szereplőnek az egyik legjobb magyar színészt, Mucsi Zoltánt, narrációnak pedig az egyik legjobb magyar költő, Ady Endre Szeretném, ha szeretnének című versét választották.

Nem segítek a feleségemnek - ezért te se segíts soha

Az alábbi gondolatfoszlány néhány nappal ezelőtt indult hódító útjára a Facebookon, amit mi az Új Egyensúly portál főszerkesztőjének, Barok Eszternek a fordításában találtunk meg, a történet pontos eredete sajnos bizonytalan. Itt most után közöljük mivel ez a rövid elbeszélés precíz magyarázata annak, miért nem segít feleségének egy férfi a háztartási munkában és a gyereknevelésben.


NAPI BOLDOGSÁG