"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója


Az idős hölgy egész életét a településen töltötte és szomorúan emlékszik vissza boldog békebeli időkre, amikor még nyüzsgött az élet a faluban.

Volt itt étterem, üzletek, pékség és általános iskola is. Az én osztályomba 36 gyerek járt. Amikor megszülettem, három családnak is tíz gyermeke volt - mesélte az asszony, aki a legfiatalabb volt öt lánytestvére közül.

Emlékszik rá, amikor a németek megszállták a falut 18 éves korában. Le akarták égetni az egészet, mert néhány partizán itt keresett menedéket.

Mint mondta, életében mindössze kétszer lépte át a falu határát. Egyszer, mikor a férjét kórházba vitte, és egyszer, mikor papot fogadott a temetésére. Párja immár húsz éve meghalt, utolsó élő nővére pedig tavaly hunyt el.


Nyáron páran vakációzni érkeznek a faluba: tizenkét német, két svájci és két olasz. Az év többi szakaszában teljesen egyedül van, és sosem néz televíziót.

Minden nap nyolc órakor reggelizem. Megiszom egy nagy csésze kávét, mellé pedig elfogyasztok egy zacskó kekszet. Aztán megetetem a tyúkokat, kitakarítom a templomot, összegyűjtöm a gyógynövényeket, szénát fésülök, gereblyével és sarlóval dolgozom, majd megtöltöm a tálcát fával a tűzhelyhez - fogalmazott.

Állítása szerint bár mindig egyedül van, szereti a magányt.

A csend csodálatos, különösen éjszakánként. Nem hallani az autók zaját, kint teljesen sötét van, de az égen csillagok ezrei fénylenek.

Paolina Grassi most már csak azt szeretné, ha gyermekei és unokái egészségesek lennének.

"Remélem, hogy a lábaim kitartanak a legvégsőkig, és nem kell idősek otthonába mennem. Tudom, hogy jól bánnak az öregekkel, de börtönben érezném magam. Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem."


Casali Socraggio egy azon több száz olasz falu közül, ahol visszafordíthatatlanul csökkent a lakosság száma a második világháború óta.

Egy tavalyi felmérés szerint minden harmadik olasz falut az elnéptelenedés veszélyezteti. Az elmúlt huszonöt évben minden hetedik falusi elhagyta lakhelyét. Emiatt 2500 szellemfalu alakulhat ki az országban a következő években.

De Paolina Grassi kitart, ameddig csak bír.


Fotók: La Stampa

Forrás és fordítás: sokszinuvidek.24.hu 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A ház, amit 6 óra alatt fel tudsz építeni és amivel bárhova elköltözhetsz

Egy olasz cégnek és építészmérnöknek sikerült kiviteleznie egy olyan szuper házat, amelyet 6 óra alatt össze, majd ki lehet hajtogatni, feltenni egy teherautóra, és máris indulhat a szállítás, vagyis a költözés.

Ami nélkül nincs Karácsony: fények kül- és beltérre (giccsmentesen)

Karácsonykor sokan fényárba úsztatjuk az otthonunk kívül-belül. Most megkísérlünk túllépni a villogó olcsó túlzsúfolt felállásokon. Tény, hogy az ünnepi díszkivilágítás azért mégiscsak különleges! Mutatjuk, mire gondolunk!

Elsírta magát a fiú a vizsga közben, érdemes meghallgatni, mi volt a mester reakciója!

Ennek a kisfiúnak igazi mestere van. Mindenkinek ilyen példaképet kívánunk!

Ingyen szállhatunk meg olasz vendégházakban - egy feltétellel

La Settimana del Baratto. Magyarul Barter Hét. Így nevezik azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően több ezer olasz vendégszállóban ingyen pihenhetünk meg, ha készek vagyunk érte megdolgozni. A szó legszorosabb értelmében - írja a Condé Nast Traveler.

Igazi hobbit-lak: ez lett az év ökoportája 2017-ben

A ház fából, kőből és szalmából készült, fabútorokkal és más természetes anyagokkal. A Bristol mellett "magasodó" családi fészek kívül és belül is varázslatos. A ház egy tóra néz, aminek látványában minden vendég gyönyörködhet. Nem csoda, hogy a legjelentősebb díjat nyerte el a gyönyörű ház Angliában.


NAPI BOLDOGSÁG