Bár a vizsgált országok listája igen szűkös, a felvételek tanúsága szerint szinte mindenhol példaértékű a koszt. Sokkal vitamindúsabb, egészségesebb ételek - köztük sok gyümölcs és zöldség - kerülnek a gyerekek asztalára, mint Amerikában, ahol egyébként 32 millió lurkó eszik az iskolai ebédlőben. Azt nem tudjuk pontosan, hogy itthon miből választhatnak az iskolások, de sejtjük, hogy a magyar menzának is szüksége lenne néhány apróbb reformra.
Íme az ebéd 9 országban:
1. Olaszország: hal, saláta, baguette, tészta paradicsomszósszal, szőlő
2. Finnország: pea leves, cékla-és répasaláta, kenyér és pannakkau (palacsinta) gyümölccsel
3. Franciaország: steak, zöldbab, répa, sajt és friss gyümölcsök
4. Brazília: disznóhús vegyes zöldséggel, fekete bab és rizs, saláta, kenyér és útilapu
5. Dél-Korea: halleves, tofu és rizs, kimcshi és friss zöldségek
6. Görögország: csirke és orzo (tésztaféle), töltött szőlőlevél, paradicsom-és uborkasaláta, friss narancs, görög joghurt magvakkal
7. Ukrajna: krumplipüré és kolbász, káposzta, syrniki (palacsinta) és borcs (leves)
8. Spanyolország: rák barna rizsen és zöldségeken, gazpacho (nyári leves), friss paprika, narancs és kenyér
9. Amerika: sültcsirke, krumplipüré, borsó, sütemény, gyümölcskehely
Pozitív Nap
Forrás: sweetgreen.tumblr.com