Szezonja van: fügeszüret otthon

Igazi ősz eleji csemege, mégis kevesen ismerik felhasználási módjait. Némelyek talán hallottak már fügepálinkáról, de a mennyei lekvárt kóstolták már?


Megkockáztatom, hogy a füge is egyike lehetne a most divatos ételeknek. Elképesztő élettani hatásai vannak, például hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Ezt magas káliumtartalmának (100 grammban körülbelül 28 gramm!) köszönheti. Ha például túlságosan sok sót fogyasztunk (aminek káliumelvonó hatása van), akkor jól jön néhány friss füge, csak hogy minden rendben legyen. Rosttartalma is magas, ezzel elősegítve a jó emésztést, illetve teli van antioxidánssal.


Minél sötétebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz. A zöldebb darabok egyébként is kesernyések, a sötétebbek viszont fantasztikusan édesek, érdekes módon a már-már túlérett, a romlás határán lévő fügék a legegészségesebbek. Persze a cukortartalmat is figyelembe kell venni, hiszen minél érettebb, annál édesebb is. 100 gramm fügében körülbelül 20 gramm szénhidrát van, ennek egy része élelmi rost, és nagyjából 16 gramm a cukor. 

Nem véletlenül írok szerelmes levelet ehhez a növényhez: a levelei is fogyaszthatók főzve vagy sütve. Na, EZT biztosan nem tudtátok: akár mondjuk lazacot beletekerve, akár teaként, vagy mondjuk fagylaltot készítve belőle, ráadásul a leveleknek inzulinszabályozó hatása is van.

És a legfontosabb: annyira különlegesen FINOM! Semmi máshoz nem hasonlítható az íze, a kis magocskák roppannak, a bőre selymes, a textúrája bársonyosan krémes, az íze egyszerre kissé savanykás, édes, és talán keserű is. Az ömlengésnek, még egyszer mondom, oka van: édesen és sósan is szuperál. A kesernyés rukolával remek saláta lehet, kecskesajttal és mézzel pedig frissítő desszert. Piték, torták, tarte-ok, zselék és lekvárok főszereplője lehet.


A lekvárkészítés érzelmi világában fontos pillanat az, amikor a lekvár elkezd sűrűsödni, zselésedni. A füge pektintartalma, vagyis az az anyagtartalom, ami zselésít, nagyon alacsony. Ezért muszáj hozzá külön pektint adni, ami például a befőzőcukorban található. De ennél sokkal szerencsésebben járunk, ha citromhéjat adunk hozzá, mert az viszont tele van pektinnel, ráadásul kellemesen ízesíti is a lekvárt.

A fügelekvár nem a leghétköznapibb, de lássuk be, maga a füge sem az. Most érdemes kipróbálni, hiszen úton-útfélen fügébe akadhatunk. Sajnos a piacokon nem olcsó, és viszonylag ritka is, mert nehezen szállítható és gyorsan romlik. Talán ezért is kopott ki a magyar köztudatból, pedig remekül érzi magát az itthoni kertekben is ez a Közel-Keletről származó fácska. Viszont ha a kertünkben van fügefa, akkor szinte kiirthatatlan, még a növénygyilkosok sem tudják elpusztítani. Úgyhogy: hajrá füge, és hajrá fügelekvár a különlegesebb napokra!Fűszeres fügelekvár:

Hozzávalók:

2 kg füge

120 dkg kristálycukor

1 rúd vanília (vagy 2 vaníliás cukor)

1 ½ kiskanál őrölt gyömbér

1 kiskanál fahéj

2 megmosott citrom reszelt héja (csak a sárga rész, a fehér nagyon keserű) és leve

Elkészítése:

Negyedeljük fel a fügéket, és a vaníliarúd kivételével minden hozzávalóval keverjük el. (A vaníliás cukrot is most adjuk hozzá.) Körülbelül egy órán keresztül pihentessük, néha keverjük át. Vastagabb aljú lábosban tegyük fel főni, és ha felforrt, alacsony lángon főzzük a kívánt sűrűségre. Ez nagyjából egy óráig tart. Ha egy kicsit összeturmixoljuk, hígabbá válik, így nem lesz annyira darabos. Sterilizált üvegekbe merjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Sajtok mellé, kenyérre kenve és süteményekbe töltve is mennyei!Forrás: WMN - Horvát Sára


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

Ez kéne legyen a házi feladat a gyerekednek a nyárra!

Reméljük Kati néni nem haragszik, hogy idéztük a gondolatait, és így még több szülőhöz és gyerekhez eljuttatjuk azokat!

"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója

Az augusztusban 91. életévét betöltő Paolina Grassi az utolsó lakója Casali Socraggio hegyvidéki falujának Olaszországban a svájci határ közelében

Nem segítek a feleségemnek - ezért te se segíts soha

Az alábbi gondolatfoszlány néhány nappal ezelőtt indult hódító útjára a Facebookon, amit mi az Új Egyensúly portál főszerkesztőjének, Barok Eszternek a fordításában találtunk meg, a történet pontos eredete sajnos bizonytalan. Itt most után közöljük mivel ez a rövid elbeszélés precíz magyarázata annak, miért nem segít feleségének egy férfi a háztartási munkában és a gyereknevelésben.

3 millió forintból egyetlen nap alatt megépült a jövő lakóháza

Oroszországban házat "nyomtattak". Avagy: már nyomtatják a jövő házait! 38 négyzetméter pedig tényleg ennyibe kerül...


NAPI BOLDOGSÁG