Szezonja van: fügeszüret otthon


Megkockáztatom, hogy a füge is egyike lehetne a most divatos ételeknek. Elképesztő élettani hatásai vannak, például hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Ezt magas káliumtartalmának (100 grammban körülbelül 28 gramm!) köszönheti. Ha például túlságosan sok sót fogyasztunk (aminek káliumelvonó hatása van), akkor jól jön néhány friss füge, csak hogy minden rendben legyen. Rosttartalma is magas, ezzel elősegítve a jó emésztést, illetve teli van antioxidánssal.


Minél sötétebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz. A zöldebb darabok egyébként is kesernyések, a sötétebbek viszont fantasztikusan édesek, érdekes módon a már-már túlérett, a romlás határán lévő fügék a legegészségesebbek. Persze a cukortartalmat is figyelembe kell venni, hiszen minél érettebb, annál édesebb is. 100 gramm fügében körülbelül 20 gramm szénhidrát van, ennek egy része élelmi rost, és nagyjából 16 gramm a cukor. 

Nem véletlenül írok szerelmes levelet ehhez a növényhez: a levelei is fogyaszthatók főzve vagy sütve. Na, EZT biztosan nem tudtátok: akár mondjuk lazacot beletekerve, akár teaként, vagy mondjuk fagylaltot készítve belőle, ráadásul a leveleknek inzulinszabályozó hatása is van.

És a legfontosabb: annyira különlegesen FINOM! Semmi máshoz nem hasonlítható az íze, a kis magocskák roppannak, a bőre selymes, a textúrája bársonyosan krémes, az íze egyszerre kissé savanykás, édes, és talán keserű is. Az ömlengésnek, még egyszer mondom, oka van: édesen és sósan is szuperál. A kesernyés rukolával remek saláta lehet, kecskesajttal és mézzel pedig frissítő desszert. Piték, torták, tarte-ok, zselék és lekvárok főszereplője lehet.


A lekvárkészítés érzelmi világában fontos pillanat az, amikor a lekvár elkezd sűrűsödni, zselésedni. A füge pektintartalma, vagyis az az anyagtartalom, ami zselésít, nagyon alacsony. Ezért muszáj hozzá külön pektint adni, ami például a befőzőcukorban található. De ennél sokkal szerencsésebben járunk, ha citromhéjat adunk hozzá, mert az viszont tele van pektinnel, ráadásul kellemesen ízesíti is a lekvárt.

A fügelekvár nem a leghétköznapibb, de lássuk be, maga a füge sem az. Most érdemes kipróbálni, hiszen úton-útfélen fügébe akadhatunk. Sajnos a piacokon nem olcsó, és viszonylag ritka is, mert nehezen szállítható és gyorsan romlik. Talán ezért is kopott ki a magyar köztudatból, pedig remekül érzi magát az itthoni kertekben is ez a Közel-Keletről származó fácska. Viszont ha a kertünkben van fügefa, akkor szinte kiirthatatlan, még a növénygyilkosok sem tudják elpusztítani. Úgyhogy: hajrá füge, és hajrá fügelekvár a különlegesebb napokra!



Fűszeres fügelekvár:

Hozzávalók:

2 kg füge

120 dkg kristálycukor

1 rúd vanília (vagy 2 vaníliás cukor)

1 ½ kiskanál őrölt gyömbér

1 kiskanál fahéj

2 megmosott citrom reszelt héja (csak a sárga rész, a fehér nagyon keserű) és leve

Elkészítése:

Negyedeljük fel a fügéket, és a vaníliarúd kivételével minden hozzávalóval keverjük el. (A vaníliás cukrot is most adjuk hozzá.) Körülbelül egy órán keresztül pihentessük, néha keverjük át. Vastagabb aljú lábosban tegyük fel főni, és ha felforrt, alacsony lángon főzzük a kívánt sűrűségre. Ez nagyjából egy óráig tart. Ha egy kicsit összeturmixoljuk, hígabbá válik, így nem lesz annyira darabos. Sterilizált üvegekbe merjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Sajtok mellé, kenyérre kenve és süteményekbe töltve is mennyei!



Forrás: WMN - Horvát Sára


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A ház, amit 6 óra alatt fel tudsz építeni és amivel bárhova elköltözhetsz

Egy olasz cégnek és építészmérnöknek sikerült kiviteleznie egy olyan szuper házat, amelyet 6 óra alatt össze, majd ki lehet hajtogatni, feltenni egy teherautóra, és máris indulhat a szállítás, vagyis a költözés.

Ami nélkül nincs Karácsony: fények kül- és beltérre (giccsmentesen)

Karácsonykor sokan fényárba úsztatjuk az otthonunk kívül-belül. Most megkísérlünk túllépni a villogó olcsó túlzsúfolt felállásokon. Tény, hogy az ünnepi díszkivilágítás azért mégiscsak különleges! Mutatjuk, mire gondolunk!

Igazi hobbit-lak: ez lett az év ökoportája 2017-ben

A ház fából, kőből és szalmából készült, fabútorokkal és más természetes anyagokkal. A Bristol mellett "magasodó" családi fészek kívül és belül is varázslatos. A ház egy tóra néz, aminek látványában minden vendég gyönyörködhet. Nem csoda, hogy a legjelentősebb díjat nyerte el a gyönyörű ház Angliában.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Az ősz slágere: a tészta nélküli sütőtökös túrótorta

A sütőtök sokak kedvence, és süteményekhez is felhasználható. A ketkes.com alábbi receptjének elkészítése után garantáltan a család kedvence lesz.


NAPI BOLDOGSÁG