Az ideális időszak a kaktusztál elkészítésére tavasz vége, vagy nyár eleje, mivel ősszel, a hideg idő közeledtével kezdődik számukra a téli álom, és csak nehezen fognak gyökeret ereszteni az új talajban.
Válasszunk nagyobb tálat, 5-6 kisméretű kaktuszhoz például egy 30 cm átmérőjű, 15-20 cm magasságút. Kezdetben kevésnek tűnhet, de mivel a növények idővel nőni kezdenek, túl sűrűn ültetve hamar elkezdenek versengeni a táplálékért, ezért elpusztulhatnak, és kártevők is megjelenhetnek. A tál lehet egy egyszerű agyagtál, vagy díszes kaspó, akár üvegből is készülhet attól függően, hogy melyik illik a lakásunkba, de le is festhetjük. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor nagyon fontos, hogy hagyjunk időt a festéknek a száradásra, ugyanis könnyen elronthatjuk a munkánkat, és megfolyik, csíkos lesz.
Az ültetéshez célszerű olyan kaktuszokat választani, amelyek hasonló igényekkel rendelkeznek. A tál aljára szórjunk kavicsréteget, ez segít majd elvezetni a fölösleges vizet a növények alól. Különleges kaktuszföldet is vásárolhatunk, ami hasonlít a növények eredeti élőhelyén megtalálható földhöz.
Ha befejeztük az ültetést, szórjuk meg a földet a kaktuszok körül dekorkaviccsal, ez nem csak esztétikai szempontból hasznos, de segít megtámogatni a kaktuszokat, amelyek hajlamosak arra, hogy eldőljenek, és a kártevőktől is megvédi őket.
Az elkészült növénytálat hetente egyszer érdemes locsolni, még a nyári kánikulában is, hogy elkerüljük a túlöntözést!
Forrás: Vous.hu
Pozitív Nap - Resán Alexandra