1400 éves ginkgo fa, ami minden ősszel aranyba borít egy buddhista kolostort (képriport)

Ez a fafajta nagyon ősi növényfaj. Közeli rokonai, amelyek levele már hasonlított a mostani páfrányfenyőéhez, mintegy 270 millió éve, a perm időszakban fejlődtek ki. Élő kövület, aminek nincsenek közeli rokonai. A jégkorszakot rokonai közül egyedüli fajként vészelte át Kínában. Ott ismerték meg az európaiak, ezután gyorsan kedvelt dísznövénnyé vált. Európába 1738-ban hozták be Kína Csöcsiang tartományából.

Az egyik leghosszabb életű fa; ezer évesnél idősebb példányai is ismertek, mint a mostani példa is mutatja. Kezdetben lassan nő, de később "belelendül".


Hatóanyagai, gyógyászati szerepe

Levelei flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén-laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik. Tavasztól őszig szedhető leveleit gyógyászati célokra hasznosítják, így az agy vérellátásának zavarai, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre.


Kutatások szerint hatásos enyhe és közepes depresszió, impotencia kezelésére. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben flavonoidjai jó értágítók. Javítják a bőr és az izmok vérellátását, fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns. A homeopátiában mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák.


A kivonat állítólag javítja a koncentrálókészséget, szellemi teljesítőképességet. Használják még az öregkori elbutulás (demencia) és Alzheimer-kór ellen is, de ezt még nem sikerült meggyőző tudományos eredményekkel alátámasztani.



Pozitív Nap
Képek forrása: yicai.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Az ősz slágere: a tészta nélküli sütőtökös túrótorta

A sütőtök sokak kedvence, és süteményekhez is felhasználható. A ketkes.com alábbi receptjének elkészítése után garantáltan a család kedvence lesz.

Bemutatkozik a világ legcukibb kisállata

A természetben ritkán találkozhatunk hermelinnel, most viszont megmutatjuk, milyen tündéri állat a hófehér hermelin.

12 alkalom, amikor az írók egy egészen új szintre emelték a köszönetnyilvánítást

A regények elején vagy végén a legtöbbször az írók pár szóval megemlítik néhány szerettüket, családtagjukat, akiknek a könyvet ajánlják. Ezek általában rövid, kedves mondatok, amelyekben hálájukat fejezik ki azon emberek számára, akik segítettek nekik a könyv megírásában, ötleteikkel, szeretetükkel támogatták őket a nehezebb időszakokban is. De mint ahogy a világon bármit, ezt is lehet egészen másképp csinálni.

20 bizonyíték, hogy gyerekek nélkül dögunalom lenne az élet

A gyerekek - bármennyire is tudnak fárasztóak és kimerítőek lenni - a legnagyobb örömforrások, hiszen velük mindig történik valami. És még mások gyerekeinek képein is sírva lehet röhögni!

Színekben úszik egész India: ma elkezdődött a tavasz ünnepe, a Holi! (+képek)

Miért festékes ma még a Google kereső logója is? És egyáltalán, mi az a Holi? És miért dobálják ma egymást Indiában (és a világ számos más pontján is) az emberek színekkel? A választ megtudod, ha lejjebb görgetsz!


NAPI BOLDOGSÁG