Megtalálták a két ellopott Picasso-képet

A szerb fővárosban előkerült Pablo Picasso világhírű spanyol festő évekkel ezelőtt ellopott két olajfestménye - jelentette be szerdán Ivica Dacic kormányfő-helyettes, belügyminiszter Belgrádban.

A több millió dollárt érő képeket a szerb Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat (SBPOK) emberei a svájci rendőrséggel együttműködve találták meg. Pablo Picasso szóban forgó két alkotása, a Lófej és a Pohár korsóval című festmény 1962-ben, illetve 1944-ben készült. A két képet 2008-ban lopták el mindmáig ismeretlen elkövetők egy Zürich közeli kisvárosban, Pfäffikonban rendezett kiállításról. A két művet a hannoveri Sprengel Múzeum kölcsönözte akkor Svájcnak a kiállítás alkalmából.
Előkerült a Lófej. Fotó: wga.hu
Október elején már felröppentek olyan hírek, hogy Belgrádban megtalálták a két keresett Picasso-képet, amelyek - egy svájci ügyész akkori közlése szerint - "biztonságos helyen vannak". Néhány nappal később azonban a szerb belügyminisztérium képviselője cáfolta a svájci SF televízió értesülését, amelyek szerint a képek Szerbiában vannak. Charles Fässler svájci ügyész mindenesetre már akkor hivatalosan kérte a szerb hatóságokat, hogy a festményeket szolgáltassák vissza Svájcnak. 

Nem az első eset 

A szerb rendőrség a mostani esetet megelőzően az elmúlt években már több alkalommal is megtalált eltűnt festményeket, amelyek külföldi és szerbiai mesterek igen értékes munkái voltak és amelyeket visszajuttattak tulajdonosaiknak. A legismertebb eset 1996 márciusában történt, amikor a belgrádi Nemzeti Múzeumból ellopták Pierre-Auguste Renoir Nagy fürdőzők című képét, amelyet négy nappal később megtaláltak. A mű becsült értéke másfél millió dollár volt. A tolvajokat sikerült nagyon gyorsan kézre keríteni, amikor 40 ezer akkori német márkáért sietve túl akartak adni a festményen. 2002 októberében a belgrádi rendőrség bűnüldözői megtalálták Paje Jovanovic Keresztre feszítés című alkotását, amelyet Ljubica hercegnő villájából loptak el. Idén augusztusban a szerb bűnüldözőknek újabb fogása volt, amikor elfogtak egy zimonyi (Zemun) férfit, akinek a lakásában nyolc műalkotásra bukkantak, ezek közül négyet az Interpol is körözött. Csupán az egyik festmény értékét több mint kétmillió euróra becsülik.

Pohár korsóval, Picasso másik előkerült munkája.
Fotó: wga.hu

Hatmilliárd dolláros piac

Műkincseket megéri lopni, a tolvajok soha nem nyilvánosan, hanem feketén próbálnak megszabadulni az árutól. A feketepiacon évente hatmilliárd dollárnyi áru cserél gazdát az FBI becslései szerint, a lopott képek többnyire magángyűjteményekbe kerülnek. A történelem legnagyobb műkincsrablását Bostonban követték el, 1990-ben két tolvaj rendőrnek öltözve sétált be a Gardner Múzeumba, ahonnan 300 millió dollár értékű Rembrandt-, Monet- és Degas-képekkel távoztak.

2008-ban egy zürichi múzeumból loptak el négy festményt, 112 millió euró értékben. Egy-egy Cézanne-, Degas-, Van Gogh- és Monet-kép volt a tolvajok zsákmánya.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kinyitották a világ első különböző színekkel nyomtatott könyvét

Az első színes ábrákat tartalmazó kínai könyvet immáron bárki megtekintheti, miután a Camebridge-i Egyetemi Könyvtár közzétette honlapján. A könyv annyira törékeny, hogy eddig kinyitni is tilos volt, a mostani digitalizálás előtt ismeretlen volt a tartalma.

Varázslatos könyvek, melyekben egy festmény van elrejtve

Egy olvasmány igazi élmények forrása lehet, olyan titkok, és tudás hordozója, mely akár egy életen át elkísér bennünket. Azonban vannak könyvek, melyek a szellemi tartalmon felül is tartogathatnak meglepetéseket.

00 év nőideálja (+videó)

A nőkről alkotott kép minden korszakban változott a művészetben, de egyvalamiben mindannyian megegyezhetünk: minden nő gyönyörű. Philip Scott Johnson összegyűjtötte 500 év nyugati festőinek a leghíresebb nőportréit, hogy bizonyítsa a fenti állítást.

Festmények, amik egyszerre szürreálisak és gyönyörűek (képriport)

Titus Brzozowski azt vallja, hogy nincs szebb város a világon, mint a lengyelországi Varsó. A művész és építész csodás, vízfestékkel készült alkotásaival próbál erről meggyőzni mindenkit: minket sikerült!

A történelem és a hírességek egyesültek a festményeken (elképesztő képriport)

Gondoltál már arra, hogy milyen lett volna, ha egy másik korba születtél volna? Amikor még léteztek királynők és lovagok, hatalmas ruhák, óriási kontyok, grófok és hadvezérek? Nos, ha magunkat nem is láthatjuk, kedvenc hírességeink és filmhőseink régi korok festményeibe bújtak.