Megtalálták a két ellopott Picasso-képet


A szerb fővárosban előkerült Pablo Picasso világhírű spanyol festő évekkel ezelőtt ellopott két olajfestménye - jelentette be szerdán Ivica Dacic kormányfő-helyettes, belügyminiszter Belgrádban.

A több millió dollárt érő képeket a szerb Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat (SBPOK) emberei a svájci rendőrséggel együttműködve találták meg. Pablo Picasso szóban forgó két alkotása, a Lófej és a Pohár korsóval című festmény 1962-ben, illetve 1944-ben készült. A két képet 2008-ban lopták el mindmáig ismeretlen elkövetők egy Zürich közeli kisvárosban, Pfäffikonban rendezett kiállításról. A két művet a hannoveri Sprengel Múzeum kölcsönözte akkor Svájcnak a kiállítás alkalmából.
Előkerült a Lófej. Fotó: wga.hu
Október elején már felröppentek olyan hírek, hogy Belgrádban megtalálták a két keresett Picasso-képet, amelyek - egy svájci ügyész akkori közlése szerint - "biztonságos helyen vannak". Néhány nappal később azonban a szerb belügyminisztérium képviselője cáfolta a svájci SF televízió értesülését, amelyek szerint a képek Szerbiában vannak. Charles Fässler svájci ügyész mindenesetre már akkor hivatalosan kérte a szerb hatóságokat, hogy a festményeket szolgáltassák vissza Svájcnak. 

Nem az első eset 

A szerb rendőrség a mostani esetet megelőzően az elmúlt években már több alkalommal is megtalált eltűnt festményeket, amelyek külföldi és szerbiai mesterek igen értékes munkái voltak és amelyeket visszajuttattak tulajdonosaiknak. A legismertebb eset 1996 márciusában történt, amikor a belgrádi Nemzeti Múzeumból ellopták Pierre-Auguste Renoir Nagy fürdőzők című képét, amelyet négy nappal később megtaláltak. A mű becsült értéke másfél millió dollár volt. A tolvajokat sikerült nagyon gyorsan kézre keríteni, amikor 40 ezer akkori német márkáért sietve túl akartak adni a festményen. 2002 októberében a belgrádi rendőrség bűnüldözői megtalálták Paje Jovanovic Keresztre feszítés című alkotását, amelyet Ljubica hercegnő villájából loptak el. Idén augusztusban a szerb bűnüldözőknek újabb fogása volt, amikor elfogtak egy zimonyi (Zemun) férfit, akinek a lakásában nyolc műalkotásra bukkantak, ezek közül négyet az Interpol is körözött. Csupán az egyik festmény értékét több mint kétmillió euróra becsülik.

Pohár korsóval, Picasso másik előkerült munkája.
Fotó: wga.hu

Hatmilliárd dolláros piac

Műkincseket megéri lopni, a tolvajok soha nem nyilvánosan, hanem feketén próbálnak megszabadulni az árutól. A feketepiacon évente hatmilliárd dollárnyi áru cserél gazdát az FBI becslései szerint, a lopott képek többnyire magángyűjteményekbe kerülnek. A történelem legnagyobb műkincsrablását Bostonban követték el, 1990-ben két tolvaj rendőrnek öltözve sétált be a Gardner Múzeumba, ahonnan 300 millió dollár értékű Rembrandt-, Monet- és Degas-képekkel távoztak.

2008-ban egy zürichi múzeumból loptak el négy festményt, 112 millió euró értékben. Egy-egy Cézanne-, Degas-, Van Gogh- és Monet-kép volt a tolvajok zsákmánya.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A 86 éves Instagram sztár nagymama folyamatosan lenyűgözi követőit (képriport)

A divatos nagymama folyamatosan elképeszti követőit az Instagrammon, amellyel bebizonyítja, hogy az életben a legtöbb dolog kortalan...

Így táncolnak a 11 hónapos ikrek apjuk gitárszólójára (+videó)

Ennél elragadóbb videóval nem is lehetne kezdeni a hétvégét!

El tudtok képzelni nála türelmesebb gazdit? Ő az, aki Tokió utcáin sétáltatja teknősét...

Új látványosságnak számít Tokióban az idős bácsi, aki nap mint nap az utcára viszi sarkantyús teknősét.

Lefilmezték a világ egyetlen fekete flamingóját (+videó)

Cipruson, Limassol és az Akrotiri katonai bázis között található nagy sósvizű tóban valószínűleg a világ egyetlen fekete flamingójáról készítettek videót.

Egy apuka szívmelengető képei Down-szindrómás kisfiáról

A kis Will a Lawrence család egyetlen tagja, akinél Down-szindrómát diagnosztizáltak. Az édesapja eldöntötte, teljesíti azt a vágyát, amely minden más gyerekben is megfogalmazódik: hogy repülhessen.

10 kép, ami villanyt gyújt a fejedben a Föld sorsáról

Minden tudós évek, évtizedek óta azt szajkózza, hogy ha nem vigyázunk a Földre, akkor előbb vagy utóbb, de kimerítjük a tartalékait.


Népszerű termékek
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Rózsaillatú Szívszappan
360 Ft

Esküvők romantikája, szerelem kifejezője; a szívszappan!

Megnézem a terméket
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése