Párizs jelképével törődni kell, hogy szépen öregedjen - átépítik az Eiffel-tornyot

Tavasztól megújul az Eiffel-torony első emelete, amelynek pavilonjai és terei elavultak, ráadásul szél- és napenergia elégíti ki az igényeket.

"A nagyközönség fogadásának javítása a célunk egy egyáltalán nem hagyományos épületben. Az Eiffel-torony Párizs jelképe, törődni kell vele, hogy szépen öregedjen" – mondta kedden Anne Hidalgo, a párizsi polgármester városépítésért felelős első helyettese. A 25 millió euró (7,4 milliárd forint) értékű munkálatok 18 hónapon át tartanak. "Azt tapasztaltuk, hogy a párizsiak ritkán jönnek az Eiffel-tornyba, és az első emeletet nem látogatják. Azt mondtuk magunknak, ha a harmadik emelet az éghez tartozik, az (58 méter magasan lévő) első emeletről a lehető legközelebbről láthatjuk magát a tornyot és Párizst" – mondta Alain Moatti építész.

A tervben szerepel három pavilon, közöttük egy fogadóterem átépítése, játékos és oktató körsétával, és főként a vashölgy alatti sétatér feletti űr felfedezése. Az épület lábai között húzódó üres tér körül üvegjárdát építenek 36 milliméter vastag lapokból, 2,80 méter magas, ferde üvegkorláttal a látogatók védelmére – mondta el Moatti. Az átépítéskor is tiszteletben tartják a négy, ferde alakban hajló óriás pillér építészeti jellemzőit. Az új pavilonok is ehhez igazodnak majd. Az új első emelet a tervek szerint környezetbarát is lesz, a meleg vizet négy napelem és négy függőleges tengelyű szélerőmű segítségével állítják elő, ezeket esztétikai és zajártalom okozása nélkül helyezik el. Az 1889-es világkiállításra Gustave Eiffel által épített 324 méter magas Eiffel-torony a francia főváros jelképévé és elsőrendű idegenforgalmi nevezetességé vált.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

Halálos ítélete elől menekült egy védtelen fóka a turisták hajójára!

A kardszárnyú delfinek étlapján igen sok állatt szerepel, köztük a fóka is. Azonban egy igen leleményes kiszemeltjük csodával hatásos módon menekült meg előlük!

Újabb magyar település produkált kimagasló teljesítményt - Keszthely a kilátók városa!

Keszthelyen hat kilátó is található, ráadásul gyönyörű turistaútvonalak mentén, így egy programmentes nyári napot már ki is lőhetünk a naptárból.

Élet egy aktív vulkán árnyékában

Veszélyes és kockázatos élet, de igyekeznek kihozni belőle a legjobbat. A világ egyik legaktívabb vulkánjának közvetlen közelében élő lovak és gazdáik mindennapjait tárta a világ elé egy indonéz fotós.


NAPI BOLDOGSÁG