Lengyel – magyar, két jó dizájn!

A lengyel dizájn nagyjai és fiataljai vendégségbe jöttek Budapestre. Divat, bútor és „észak aranya” lengyel módra: két különleges kiállítás várja a magyar közönséget az Iparművészeti Múzeumban. 

A Design Hét Budapest 2011 díszvendége idén Lengyelország, ennek köszönhetően lehetőségünk van elmerülni a mai lengyel formatervezés világában. Olyan kortárs dizájnerek és tervezők debütálnak nálunk, akikkel eddig a hazai közönség még nem találkozhatott. Két izgalmas kiállítás is bizonyítja: a lengyel dizájnereknek ez a korosztálya a legizgalmasabb - nagyon jól képzettek, és nem csupán megtervezik, de előállítják és menedzselik is termékeiket.  

Fotó: Harangozó Dávid

Unpolished címmel
- számos nagy presztízsű dizájnfesztivál után - hazánkba érkezett a fiatal lengyel formatervező generációt felvonultató kiállítás. A budapesti tárlat az eddigieknél átfogóbban, 18 dizájner és tervezőcsoport 26 alkotásán keresztül mutatja be a lengyel dizájn legprogresszívebb arcát, vagyis a lengyel tervezők bátorságát, humorát és kísérletező kedvét.

 A kurátorok, Agnieszka Jacobson-Cielecka és Paweł Grobelny, a kiállított tárgyak válogatásakor arra törekedtek, hogy azokon keresztül bemutassák a lengyel design egyediségét, vagyis azon sajátságokat, amelyek alapján megkülönböztethető más nemzetek formakultúrájától. A bemutatott tárgyak közös nevezői az egyszerűség és a hagyományos és a modern közti egyensúly. Ne hagyjuk ki, november 13-ig mindenképp ejtsük útba az Iparművészeti Múzeumot!

Fotó: Harangozó Dávid

Designed in Poland címmel szintén komoly ízelítőt kaphatunk a lengyel dizájn egy exkluzív és szemet gyönyörködtető irányzatából: kortárs lengyel ékszertervezők munkáiból. Már a kiállítás megnyitója is igazi csemegének számított, mivel a divat- és ékszertervezés találkozása szórakoztatta a közönséget: Natasha Pavluchenko őszi-téli kollekciójának bemutatója az Ambermoda tervezőpárosának ékszereivel együtt debütált.

Aki szeret elveszni az „észak aranya”, vagyis a borostyán csodás mélységeiben, annak kihagyhatatlan ez a vándorkiállítás. A lengyel borostyánműves hagyományokat természetes anyagokkal ötvöző ékszerek október 9-ig tekinthetők meg. 

Akinek még nincs programja vasárnapra, annak szívből ajánljuk a Kreatimm dizájnvásárt is, amit szintén lengyel tervezők részvételével rendeznek meg a múzeumban. Több mint hatvan magyar és lengyel alkotó köszönti az őszt, a látogatók találkozhatnak színes, gyermekrajzszerű lengyel játékokkal, szellemes és elgondolkodtató lakáskiegészítőkkel, merész anyagpárosítású magyar ékszerekkel és újrahasznosított fabútorokkal is.

Dizájnra fel, irány az Iparművészeti Múzeum!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ez az első kiállítás, ami kutyáknak szól!

A mai világban már igazából bármit lehet. Így történhetett az, hogy Londonban megnyílt az első olyan kiállítás, melyet kifejezetten ebeknek készítettek el.

Sárkányok a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Sárkányok és más vadállatok lepték el a Fővárosi Állat- és Növénykertet egy kiállítás keretében. Érdemes megnézni!

Íme 8 könyv, amit a világ egyik legnépszerűbb tudósa szerint mindenkinek el kell olvasnia

Napjainkban jól ismert tudós szerint az alábbi nyolc könyvet legalább egyszer életünk során ki kell olvasni. Ha pedig rá hallgatunk, nem nyúlunk mellé.

Na, végre! Már azt hittük, sosem kezdik el...

Egy éve láthattuk a könyvesboltok polcain a Bridget Jones naplója harmadik részét, amit az igazi rajongók és az igazi szinglik már azóta a sajátjuknak tudhatnak. Azonban hír nem érkezett arról, hogy a filmben lesz-e folyatás, egészen ez idáig…

Milyenek a magyarok?

Milyenek a magyarok? Milyenek MÉG a magyarok? Három a magyar igazság (Hajmeresztő történtek). Igen, ezek egytől egyik könyvcímek, méghozzá Lackfi János költő, író megjelent társadalomkritikái a hazánkról, érdemes fellapozni.


NAPI BOLDOGSÁG