Belépés

Lengyel – magyar, két jó dizájn!


A lengyel dizájn nagyjai és fiataljai vendégségbe jöttek Budapestre. Divat, bútor és „észak aranya” lengyel módra: két különleges kiállítás várja a magyar közönséget az Iparművészeti Múzeumban. 

A Design Hét Budapest 2011 díszvendége idén Lengyelország, ennek köszönhetően lehetőségünk van elmerülni a mai lengyel formatervezés világában. Olyan kortárs dizájnerek és tervezők debütálnak nálunk, akikkel eddig a hazai közönség még nem találkozhatott. Két izgalmas kiállítás is bizonyítja: a lengyel dizájnereknek ez a korosztálya a legizgalmasabb - nagyon jól képzettek, és nem csupán megtervezik, de előállítják és menedzselik is termékeiket.  

Fotó: Harangozó Dávid

Unpolished címmel
- számos nagy presztízsű dizájnfesztivál után - hazánkba érkezett a fiatal lengyel formatervező generációt felvonultató kiállítás. A budapesti tárlat az eddigieknél átfogóbban, 18 dizájner és tervezőcsoport 26 alkotásán keresztül mutatja be a lengyel dizájn legprogresszívebb arcát, vagyis a lengyel tervezők bátorságát, humorát és kísérletező kedvét.

 A kurátorok, Agnieszka Jacobson-Cielecka és Paweł Grobelny, a kiállított tárgyak válogatásakor arra törekedtek, hogy azokon keresztül bemutassák a lengyel design egyediségét, vagyis azon sajátságokat, amelyek alapján megkülönböztethető más nemzetek formakultúrájától. A bemutatott tárgyak közös nevezői az egyszerűség és a hagyományos és a modern közti egyensúly. Ne hagyjuk ki, november 13-ig mindenképp ejtsük útba az Iparművészeti Múzeumot!

Fotó: Harangozó Dávid

Designed in Poland címmel szintén komoly ízelítőt kaphatunk a lengyel dizájn egy exkluzív és szemet gyönyörködtető irányzatából: kortárs lengyel ékszertervezők munkáiból. Már a kiállítás megnyitója is igazi csemegének számított, mivel a divat- és ékszertervezés találkozása szórakoztatta a közönséget: Natasha Pavluchenko őszi-téli kollekciójának bemutatója az Ambermoda tervezőpárosának ékszereivel együtt debütált.

Aki szeret elveszni az „észak aranya”, vagyis a borostyán csodás mélységeiben, annak kihagyhatatlan ez a vándorkiállítás. A lengyel borostyánműves hagyományokat természetes anyagokkal ötvöző ékszerek október 9-ig tekinthetők meg. 

Akinek még nincs programja vasárnapra, annak szívből ajánljuk a Kreatimm dizájnvásárt is, amit szintén lengyel tervezők részvételével rendeznek meg a múzeumban. Több mint hatvan magyar és lengyel alkotó köszönti az őszt, a látogatók találkozhatnak színes, gyermekrajzszerű lengyel játékokkal, szellemes és elgondolkodtató lakáskiegészítőkkel, merész anyagpárosítású magyar ékszerekkel és újrahasznosított fabútorokkal is.

Dizájnra fel, irány az Iparművészeti Múzeum!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Pláza helyett - „Békebeli” kereskedelmi ...

Az Iparművészeti Múzeum hagyományos Kreatimm vására december 10-11-én megújult formában, igazi ...

Élj lassabban! - Slow Design: a lassúság ...

Töltsd meg az életed tartalommal és mélységgel! Mondj nemet a képtelen ütemben zajló fogyasztásra, és ...


Népszerű termékek
Hópehely Szappan
990 Ft/2db

Valami igazán újszerű és hasznos dologgal díszítenéd ...

Megnézem a terméket
Fahéjas Borszappan
990 Ft

Rendhagyó karácsonyi ajándék a bor,-narancs,-fahéj illatú ...

Megnézem a terméket
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése