Lengyel – magyar, két jó dizájn!


A lengyel dizájn nagyjai és fiataljai vendégségbe jöttek Budapestre. Divat, bútor és „észak aranya” lengyel módra: két különleges kiállítás várja a magyar közönséget az Iparművészeti Múzeumban. 

A Design Hét Budapest 2011 díszvendége idén Lengyelország, ennek köszönhetően lehetőségünk van elmerülni a mai lengyel formatervezés világában. Olyan kortárs dizájnerek és tervezők debütálnak nálunk, akikkel eddig a hazai közönség még nem találkozhatott. Két izgalmas kiállítás is bizonyítja: a lengyel dizájnereknek ez a korosztálya a legizgalmasabb - nagyon jól képzettek, és nem csupán megtervezik, de előállítják és menedzselik is termékeiket.  

Fotó: Harangozó Dávid

Unpolished címmel
- számos nagy presztízsű dizájnfesztivál után - hazánkba érkezett a fiatal lengyel formatervező generációt felvonultató kiállítás. A budapesti tárlat az eddigieknél átfogóbban, 18 dizájner és tervezőcsoport 26 alkotásán keresztül mutatja be a lengyel dizájn legprogresszívebb arcát, vagyis a lengyel tervezők bátorságát, humorát és kísérletező kedvét.

 A kurátorok, Agnieszka Jacobson-Cielecka és Paweł Grobelny, a kiállított tárgyak válogatásakor arra törekedtek, hogy azokon keresztül bemutassák a lengyel design egyediségét, vagyis azon sajátságokat, amelyek alapján megkülönböztethető más nemzetek formakultúrájától. A bemutatott tárgyak közös nevezői az egyszerűség és a hagyományos és a modern közti egyensúly. Ne hagyjuk ki, november 13-ig mindenképp ejtsük útba az Iparművészeti Múzeumot!

Fotó: Harangozó Dávid

Designed in Poland címmel szintén komoly ízelítőt kaphatunk a lengyel dizájn egy exkluzív és szemet gyönyörködtető irányzatából: kortárs lengyel ékszertervezők munkáiból. Már a kiállítás megnyitója is igazi csemegének számított, mivel a divat- és ékszertervezés találkozása szórakoztatta a közönséget: Natasha Pavluchenko őszi-téli kollekciójának bemutatója az Ambermoda tervezőpárosának ékszereivel együtt debütált.

Aki szeret elveszni az „észak aranya”, vagyis a borostyán csodás mélységeiben, annak kihagyhatatlan ez a vándorkiállítás. A lengyel borostyánműves hagyományokat természetes anyagokkal ötvöző ékszerek október 9-ig tekinthetők meg. 

Akinek még nincs programja vasárnapra, annak szívből ajánljuk a Kreatimm dizájnvásárt is, amit szintén lengyel tervezők részvételével rendeznek meg a múzeumban. Több mint hatvan magyar és lengyel alkotó köszönti az őszt, a látogatók találkozhatnak színes, gyermekrajzszerű lengyel játékokkal, szellemes és elgondolkodtató lakáskiegészítőkkel, merész anyagpárosítású magyar ékszerekkel és újrahasznosított fabútorokkal is.

Dizájnra fel, irány az Iparművészeti Múzeum!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A 86 éves Instagram sztár nagymama folyamatosan lenyűgözi követőit (képriport)

A divatos nagymama folyamatosan elképeszti követőit az Instagrammon, amellyel bebizonyítja, hogy az életben a legtöbb dolog kortalan...

Így táncolnak a 11 hónapos ikrek apjuk gitárszólójára (+videó)

Ennél elragadóbb videóval nem is lehetne kezdeni a hétvégét!

El tudtok képzelni nála türelmesebb gazdit? Ő az, aki Tokió utcáin sétáltatja teknősét...

Új látványosságnak számít Tokióban az idős bácsi, aki nap mint nap az utcára viszi sarkantyús teknősét.

Lefilmezték a világ egyetlen fekete flamingóját (+videó)

Cipruson, Limassol és az Akrotiri katonai bázis között található nagy sósvizű tóban valószínűleg a világ egyetlen fekete flamingójáról készítettek videót.

Egy apuka szívmelengető képei Down-szindrómás kisfiáról

A kis Will a Lawrence család egyetlen tagja, akinél Down-szindrómát diagnosztizáltak. Az édesapja eldöntötte, teljesíti azt a vágyát, amely minden más gyerekben is megfogalmazódik: hogy repülhessen.

10 kép, ami villanyt gyújt a fejedben a Föld sorsáról

Minden tudós évek, évtizedek óta azt szajkózza, hogy ha nem vigyázunk a Földre, akkor előbb vagy utóbb, de kimerítjük a tartalékait.