4 örök érvényű igazság, amiket az Életrevalók tanított nekünk! (+videók)

Vannak olyan, szinte mindenki által ismert filmek, amelyek már akkor heves érzelmi reakciót váltanak ki az emberből, ha csak a címük kerül említésre egy baráti beszélgetésben. Az Életrevalók kétségtelenül pont egy ilyen mestermű.


Az Életrevalók őszinteségével és életszerűségével még a legkérgesebb szívű emberekre is képes hatni, és ezt kevés mű mondhatja el magáról. Nem mindenki tudja azonban, hogy a film megtörtént eseményeken alapul. Ismerjük hát meg a valódi embereket, akik a történet mögött állnak, aztán idézzük fel, hogy mire is tanított meg minket ez a csodálatos alkotás.


A valódi Életrevalók

A film gerincét a mozgásképtelen milliomos arisztokrata Philippe, és a színesbőrű, gettóból jött Driss szokatlan barátsága adja. Philippe felveszi Driss-t az ápolójának, és az ezt követő időszak mindkettőjük életét gyökeresen megváltoztatja. A valóságban Driss-nek Abdel Sellou a neve, és nem szenegáli (ahogy a filmben szereplő karakter), hanem algíri. A külseje sem hasonlít a filmben megjelenített izmos, magas Driss-ére. Philippe a valóságban is milliomos, egy pezsgő-birodalom örököse. A filmbeli különbségek felszínesek, a történet lényegi elemeit nem változtatták meg az alkotók. Azok a történések, amelyek leginkább hatnak ránk a film nézése közben, azok tényleg megtörténtek. Abdel és Philippe a mai napig nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással.A valódi Életrevalók

Mit tanított nekünk az Életrevalók?

1. A tisztelet, a szeretet és a barátság néha a legfurcsább helyeken bukkanhatnak fel.  Mindegy, hogy két ember milyen különböző világokból, kultúrkörökből jött, mert mindenkitől lehet tanulni, és mindenki hozzáállásában ott vannak azok az elemek, amiket el lehet sajátítani egy jobb életminőség eléréséhez. 2.  A legkétségbeejtőbb helyzet ellenére is élhet az ember teljes életet, ha hajlandó kockáztatni, és új élményeket átélni. Driss meggyőzi a betegsége miatt magába fordult, depresszióval és önbecsülési gondokkal küszködő Philippet, hogy hagyja el a háza menedékét, és nyíljon ki egy teljesebb, eseménydúsabb és boldogabb élet felé. Philippe pedig megmutatja Drissnek a művészet szépségeit. Ez egy teljesen új világ a gettóban szocializálódott fiú számára, és eleinte nem is tud mit kezdeni vele. A film előrehaladtával azonban annyira ráérez a dolog ízére, hogy elkezd festeni is.
3. Mindig, minden helyzetben képesek lehetünk pozitívan hatni másokra, és mások is ránk. Itt azonban nem csak az a fontos üzenet, hogy tanítsuk a körülöttünk lévő embereket, hanem az is, hogy nyitottak legyünk mindenkire! Néha olyan emberek taníthatják nekünk a legtöbbet, akikből ezt egyáltalán nem néznénk ki. És éljünk meg minden pillanatot, törekedjünk rá, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki abból az életből, amit kaptunk.
4. A barátság néha a legfurcsább formában kopogtat az ajtódon. Rajtad áll, hogy ajtót nyitsz-e neki!
A világ tele van valószínűtlen barátságokkal. Hogy ezek hogy jönnek létre? Úgy, ahogy Driss és Philip között: míg az egyik ember szükséget szenved, a másik kész segítő kezet nyújtani. Mikor ilyen kedvességgel találkozunk, végre képesek vagyunk becsülni azokat, akiket korábban leírtunk, és mielőtt észbe kapnánk, a szövetség megköttetik, tekintet nélkül arra, hogy mások megértik-e.
"Amíg van energiánk, az életünk önmagában maga a szépség, és sajnálatos volna nem kihasználni ezt."

Életrevalók -  Philippe Pozzo di BorgoPozitív Nap - Leszkovszki Máté


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Erre a végtelenül cuki, Oscar-díjas kisfilmre érdemes áldozni hat percet

A magyar Oscar-nyertes film, a "Mindenki" sikere örömkönnyeket csalt sokunk szemébe, de van egy másik kedvenc, ami szintén díjat nyert, és tavaly már sokan láttuk is. Ez a "Piper".

Falun: tündéri magyar animáció a falusi életről (+videó)

Zseniális rövidfilm terjed arról, mit szeretünk a kis magyar falvakban. Wonhaz Annamária rövidfilmje tökéletesen visszaadja az a hangulatot, nyugalmat, otthonosságot, amit falun érzünk.

Meryl Streep és férje kapcsolata egyetlen képben

Az már biztos, hogy az idei volt az eddigi talán legbotrányosabb Oscar-gála (de szerencsére nem nekünk magyaroknak). De voltak azért előtte jobb pillanatok is. Ez is ilyen volt.

Újratalálkozások, akkor-és-most nosztalgiák nagyon híres filmek és sorozatok stábjaival!

Híres filmek szereplői találkoztak évtizedek után újra, te pedig nagyon öregnek érzed magad...

Ha az iskolában is így magyaráznák el... Most egy életre megjegyzed, hogy mi a különbség a vírus és a baktérium között! (+vicces videó)

Létezik egy hős, valahol az internet birodalmában, aki azt tűzte ki célul, hogy tájékoztatást nyújtson a kutyákról, macskákról, és betegségeikről, vírusokról és baktériumokról. Nem más ő, mint a Zállatorvos!


NAPI BOLDOGSÁG