4 örök érvényű igazság, amiket az Életrevalók tanított nekünk! (+videók)

Vannak olyan, szinte mindenki által ismert filmek, amelyek már akkor heves érzelmi reakciót váltanak ki az emberből, ha csak a címük kerül említésre egy baráti beszélgetésben. Az Életrevalók kétségtelenül pont egy ilyen mestermű.


Az Életrevalók őszinteségével és életszerűségével még a legkérgesebb szívű emberekre is képes hatni, és ezt kevés mű mondhatja el magáról. Nem mindenki tudja azonban, hogy a film megtörtént eseményeken alapul. Ismerjük hát meg a valódi embereket, akik a történet mögött állnak, aztán idézzük fel, hogy mire is tanított meg minket ez a csodálatos alkotás.


A valódi Életrevalók

A film gerincét a mozgásképtelen milliomos arisztokrata Philippe, és a színesbőrű, gettóból jött Driss szokatlan barátsága adja. Philippe felveszi Driss-t az ápolójának, és az ezt követő időszak mindkettőjük életét gyökeresen megváltoztatja. A valóságban Driss-nek Abdel Sellou a neve, és nem szenegáli (ahogy a filmben szereplő karakter), hanem algíri. A külseje sem hasonlít a filmben megjelenített izmos, magas Driss-ére. Philippe a valóságban is milliomos, egy pezsgő-birodalom örököse. A filmbeli különbségek felszínesek, a történet lényegi elemeit nem változtatták meg az alkotók. Azok a történések, amelyek leginkább hatnak ránk a film nézése közben, azok tényleg megtörténtek. Abdel és Philippe a mai napig nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással.A valódi Életrevalók

Mit tanított nekünk az Életrevalók?

1. A tisztelet, a szeretet és a barátság néha a legfurcsább helyeken bukkanhatnak fel.  Mindegy, hogy két ember milyen különböző világokból, kultúrkörökből jött, mert mindenkitől lehet tanulni, és mindenki hozzáállásában ott vannak azok az elemek, amiket el lehet sajátítani egy jobb életminőség eléréséhez. 2.  A legkétségbeejtőbb helyzet ellenére is élhet az ember teljes életet, ha hajlandó kockáztatni, és új élményeket átélni. Driss meggyőzi a betegsége miatt magába fordult, depresszióval és önbecsülési gondokkal küszködő Philippet, hogy hagyja el a háza menedékét, és nyíljon ki egy teljesebb, eseménydúsabb és boldogabb élet felé. Philippe pedig megmutatja Drissnek a művészet szépségeit. Ez egy teljesen új világ a gettóban szocializálódott fiú számára, és eleinte nem is tud mit kezdeni vele. A film előrehaladtával azonban annyira ráérez a dolog ízére, hogy elkezd festeni is.
3. Mindig, minden helyzetben képesek lehetünk pozitívan hatni másokra, és mások is ránk. Itt azonban nem csak az a fontos üzenet, hogy tanítsuk a körülöttünk lévő embereket, hanem az is, hogy nyitottak legyünk mindenkire! Néha olyan emberek taníthatják nekünk a legtöbbet, akikből ezt egyáltalán nem néznénk ki. És éljünk meg minden pillanatot, törekedjünk rá, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki abból az életből, amit kaptunk.
4. A barátság néha a legfurcsább formában kopogtat az ajtódon. Rajtad áll, hogy ajtót nyitsz-e neki!
A világ tele van valószínűtlen barátságokkal. Hogy ezek hogy jönnek létre? Úgy, ahogy Driss és Philip között: míg az egyik ember szükséget szenved, a másik kész segítő kezet nyújtani. Mikor ilyen kedvességgel találkozunk, végre képesek vagyunk becsülni azokat, akiket korábban leírtunk, és mielőtt észbe kapnánk, a szövetség megköttetik, tekintet nélkül arra, hogy mások megértik-e.
"Amíg van energiánk, az életünk önmagában maga a szépség, és sajnálatos volna nem kihasználni ezt."

Életrevalók -  Philippe Pozzo di BorgoPozitív Nap - Leszkovszki Máté


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Sikerfilmek törölt jelenetei, amelyek úgy átírnák a sztorit, hogy rájuk sem ismernél

Az egyikben csak egy mondatot változtattak meg, a másiknak a végét írták át, a harmadikból perceket vágtak ki. A lényeg, hogy a végeredmény mindegyik esetben más lett, mint amit eredetileg terveztek.

Ez a kisfilm megmutatja, mit jelent igazán szeretni (+videó)

Mit üzen Neked ez a videó? Írd meg nekünk, kíváncsiak vagyunk rá! :)

Ez lehet 2017 legjobb magyar kisfilmje: súlyos mondanivaló két percben, aminek minden másodpercét átérzed

Ismét egy megható magyar rövidfilm, ami meghódíthatja a szíveket! Ráadásul Mucsi Zoltánnal, aki ezúttal nem káromkodik. A DeadLens Pictures előszeretettel feszeget társadalmi kérdéseket, a Hope című rövidfilmmel ismét ezt teszik. Szereplőnek az egyik legjobb magyar színészt, Mucsi Zoltánt, narrációnak pedig az egyik legjobb magyar költő, Ady Endre Szeretném, ha szeretnének című versét választották.

Ez biztosan le fog nyűgözni: holnap kerül a mozikba az eddigi legszebb film Gemencről

Nem szabad kihagyni, kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni! :)

Erre a végtelenül cuki, Oscar-díjas kisfilmre érdemes áldozni hat percet

A magyar Oscar-nyertes film, a "Mindenki" sikere örömkönnyeket csalt sokunk szemébe, de van egy másik kedvenc, ami szintén díjat nyert, és tavaly már sokan láttuk is. Ez a "Piper".


NAPI BOLDOGSÁG