Olvasnivaló az utcáról - könyvmegállók itthon és nagyvilágban

Olvasni jó, könyvet kézbe fogni és lapozgatni jó, bármennyire is környezetbarát megoldás az egyre terjedő e-book, és az erre kitalált olvasószerkezet, valahogy mégis szükségünk van arra, hogy leemelhessük a könyvet a polcról, beleszippantsunk, beleolvashassunk időről-időre.


Ám az is tény, hogy könyveink nagy hányada egyszeri elolvasás után felkerül a könyvespolcra, és talán sosem vesszük őket ismét kézbe - költözés, dobozolás, kölcsön adjuk eseteket leszámítva -. Aki igazán környezetbarát az vélhetően nem is vásárol könyveket, vagy csak nagyon keveset, inkább elmegy a könyvtárba, ahova elolvasás után visszaviszi.

Ennek a megoldásnak egy remek példája az egyre több helyen megvalósuló ún. könyvmegálló. A Németországból indult mozgalom az elmúlt közel 5 évben több német, osztrák és svájci városban meghonosodott, az első szekrényeket még 1990-ben állították fel a németországi Darmstadtban és Hannoverben. A program keretében önkormányzatok és civil szervezetek a városok fontosabb csomópontjaiban könyvesszekrényt, könyvesfülkét állítanak, amelyeket a "Hozzál egy könyvet, Vigyél egy könyvet" szellemiségben a helyi lakók használnak.


Berlinben 2006-ban valósult meg az első ilyen projekt, mely során egy fatörzsbe polcokat kialakítva helyeztek el 100 könyvet. Ennek a könyvmegállónak a különlegessége, hogy kidőlt fákból lett összeépítve, hogy egy teljes fát imitáljon. A Berlin Book Forest célja nem pusztán az olvasás ösztönzésére irányult, hanem a könyvek előállítási folyamatára, a környezetvédelem lehetőségeire is felhívta a figyelmet. Az eredeti tervek szerint két évig maradt volna Berlin utcáin a könyvmegálló, de az emberek megkedvelték, így végül a szervezők megtartották.

A világ különböző tájain már ismert és népszerű kezdeményezésről van szó, Angliában a számtalan, már egyre kevésbé használt piros telefonfülkéket rendeztek be könyvespolccal. Kiváló példa az újra-használatra!


Bogotában közösségi tereken alakítottak ki főként a gyerekek számára, padokkal berendezett könyvmegállókat.

Hazánkban, a fővárosi Wekerle lakóközösség alakította ki az első Tégy egy könyvet, végy egy könyvet kezdeményezést. A számtalan más közösségi program megvalósításában példamutató Átalakuló Wekerle mondhatni ebben is élen jár, és a szemnek is szép, mindenki által hozzáférhető könyvszekrényt alakított ki. A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár 2010-ben határozta el, hogy a könyvtáruk fejlesztésére elnyert uniós pályázati forrásból egy olyan lakossági akciót is elindít, amely az intézmény zöld profiljába illik, és melyben testet ölt a WKK közösségi értékekről vallott koncepciója.

A kezdeményezés sajátossága, hogy közterületen kihelyezett, mindenki számára könnyen és ingyen elérhető olvasási lehetőségről  van szó. A kivitelezés során fontos szempont volt, hogy a tároló hangulatában, küllemében illeszkedjen a tér szellemiségéhez és hagyományaihoz. A tároló a XIX. kerületi Pannónia út és Kós Károly tér sarkán található. A fából készült, zárható könyvszekrényt a könyvtárosok tartják rendben, és jelenleg a könyvtár nyitva tartási idejében használható.


Hazánkban, a fővárosi Óbuda is csatlakozott ahhoz az olvasásnépszerűsítő programhoz, nyár elején helyeztek egy Csillaghegy illetve Aquincum forgalmas részén 1-1 könyvmegállót. A mindig nyitva álló, bárki által használható könyvszekrényt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és a csillaghegyi KultúrMontázs Civil Egyesület helyezi ki a kerület két forgalmas közterületére; itt bárki kivehet és betehet könyveket. Az Aquincumi KönyvMegálló a Római tér 1., a Csillaghegyi KönyvMegálló a Mátyás király út 5. előtti területen található.


Forrás: Tudatoslét.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Készen állsz 2018 nagy olvasási kihívására?!

Ha már egy olyan könyved sincs otthon, amit még ne olvastál volna el, ha már senki nem tud olyan olvasnivalót ajánlani Neked, amit már ne tudnál fejből oda-vissza, akkor ez a játék Neked való! Ha úgy érzed, keveset olvasol, pedig igenis szeretnél, akkor még motivációként is jól jöhet ez a kihívás! Kalandozz egy kicsit a könyvek világában!

A fohász, ami átsegítette a nehéz időszakokon "A kis herceg" íróját

Antoine de Saint-Exupéry, a híres francia író, akinek bölcs gondolatait nem csupán "A kis herceg" művéből ismerhetjük. Az egyik legcsodálatosabb fohász is tőle származik. Élete, pilótaként sem volt félelmektől, szorongásoktól mentes, és az egyik legnehezebb időszakban a következőket vetette papírra

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

12 alkalom, amikor az írók egy egészen új szintre emelték a köszönetnyilvánítást

A regények elején vagy végén a legtöbbször az írók pár szóval megemlítik néhány szerettüket, családtagjukat, akiknek a könyvet ajánlják. Ezek általában rövid, kedves mondatok, amelyekben hálájukat fejezik ki azon emberek számára, akik segítettek nekik a könyv megírásában, ötleteikkel, szeretetükkel támogatták őket a nehezebb időszakokban is. De mint ahogy a világon bármit, ezt is lehet egészen másképp csinálni.

Egy fiatal csapat úgy mutatja be a Dunakanyart, ahogyan előttük még senki

Az elmúlt évek legszuperebb kezdeményezésében, a DunakanyarGO-ban az ország egyik méltatlanul mellőzött tájegységét ismerhetjük meg


NAPI BOLDOGSÁG