Sikerfilmek törölt jelenetei, amelyek úgy átírnák a sztorit, hogy rájuk sem ismernél

A filmek sztorija sokszor messze nincs kőbe vésve: a mozi történetéből számtalan példát lehet hozni, amikor a forgatókönyv fejlesztése közben vagy akár a forgatás alatt, netán egyenesen az utolsó pillanatban kisebb-nagyobb, de mindenképpen gyökeres változásokat eszközöltek egy-egy alkotáson.Öt kedvencünket most egybe is gyűjtöttük - van köztük olyan, amely egyértelműen rosszabb lett volna az eredeti verzióban, van, amely csak más, és van olyan is, amely talán jobban sikerült volna, ha nem változtatnak rajta. Az viszont közös bennük, hogy az elvetett jelenetek, fordulatok egészen más végkifejletet hoztak volna.


Titanic

Az idén húszéves Titanic eredeti befejezése egészen abszurd: ahelyett, hogy az idős Rose titokban dobná a tengerbe az Óceán Szívét, majd elaludna (talán örökre), hogy álmában újra találkozzon Jackkel (akit Kate Winslet szerint egyébként a halálba küldött), Brockék észreveszik, ahogy a hajó korlátján áll, és az életét féltve odarohannak hozzá, így meglátják nála az ékszert. Brock természetesen arra kéri, gondolja meg magát (nem mellesleg a legénység egyik tagja közben azt suttogja: "szent szar"), Rose azonban hegyi beszédet tart arról, hogy a férfi rossz helyen keresi a kincseket, mert "egyedül az élet értéke felbecsülhetetlen, és minden megélt nap számít", majd csak azért is a vízbe ejti a nyakéket.A kincsvadász ezt hisztérikus nevetéssel fogadja, majd - miközben a legénység fentebb már emlegetett tagja így szól: "hölgyem, ez baromi gáz volt" - felkéri táncolni Rose unokáját.Sok más tervezett befejezéssel ellentétben ez el is készült, így további kommentárok helyett mindenki tekintse meg maga (ha elég erős idegzetűnek érzi magát hozzá):Egy makulátlan elme örök ragyogása

A film nyitott befejezése a mai napig vitatéma a rajongók körében: az világos, hogy Clementine és Joel újrakezdik, de vajon mire jutnak? Tanultak a múltból, és most sikeres lesz a kapcsolatuk? Újra elkövetik ugyanazokat a hibákat, és megint szakítanak, ezúttal már végleg? Esetleg megint kitöröltetik az emlékeiket, majd megint újrakezdik, aztán megint és megint?

A film végén az ismétlődő képsor sokak szerint utóbbira enged következtetni, de ez közel sem annyira egyértelmű, mint az eredetileg tervezett változat, annak ugyanis az elején és a végén olyan jelenetek szerepeltek volna, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a pár 50 éve folyamatosan a szakítás-emléktöröltetés-újbóli egymásra találás köreit futja.
Elfújta a szél

A tavalyelőtt már 75 éves jubileumához érkezett Elfújta a szélen apró, mégis jelentős változtatást eszközöltek, amely a közel négyórás játékidő utolsó másodperceiben alaposan átírja a megformálójára, Vivien Leighre szabályosan átkot hozó központi karakter, Scarlett O'Hara jellemét. A mindenki által ismert verzióban Scarlett azt mondja, miután Rhett Butler otthagyja, és a lépcsőre borulva kizokogja magát: "Tara... Az otthonom... Igen, hazamegyek! És kitalálom, hogyan hódítsam vissza! Mert hiszen... holnap új nap virrad!", az eredeti tervek szerint viszont ennél sokkal kétségbeesettebb és kilátástalanabb sorok hangzottak volna el ugyanezen a helyen: "Rhett! Rhett! Vissza fogsz térni. Vissza fogsz térni! Tudom, hogy visszatérsz!"


Végzetes vonzerő

A Titanicnál majdnem pontosan egy tízessel idősebb, tehát ősszel harmincéves film végén az elutasításba beleőrülő Alex rátámad az otthonában Danre, de végül a férfi felesége, Beth végez vele. Mindez azonban csak azért van így, mert a tesztvetítéseken az eredeti befejezés nem aratott sikert. Eszerint Alex gyilkosságnak tűnő öngyilkosságot követ el, hogy Danre terelődjön a gyanú, és a holttest megtalálása után a rendőrség azonnal le is tartóztatja a férfit. Beth ezután ugyan rábukkan egy hangfelvételre, amin Alex megvallja, hogy öngyilkos lesz, ha nem kaphatja meg Dant, de az utolsó képeken a rögeszmés nőt láttuk volna, amint a Pillangó kisasszony zenéjére elvágja a torkát a késsel, amelyen ott vannak Dan ujjlenyomatai, így túl pozitívnak semmiképpen nem lehetett nevezni a végkifejletet. A nézők miatt kukába is került, de azért az utókor kíváncsibb felének fennmaradt - és meg kell hagyni, nem a Titanic alternatív befejezésének ligájában játszik. Valószínűleg igazuk van azoknak, akik szerint napjainkban már ezzel a zárással készült volna el a film:
Micsoda nő!

A világ egyik legromantikusabbnak tartott története eredetileg a Los Angeles-i prostituáltak helyzetét és kiszolgáltatottságát mutatta volna be. "Aztán jött a Disney, és a szokásos tündérmesét kellett kihozni a sztoriból" - mesélte J. F. Lawton forgatókönyvíró.

Első verzió a befejezésre

Az eredeti történet ugyanis úgy szólt volna, hogy Julia Roberts karaktere, Vivian egy drogfüggő prostituált, aki szerencséjére belebotlik egy gazdag üzletemberbe, Edwardba, a férfi pedig 3000 dollárt ajánl neki, ha egy hétig tiszta marad és a kísérője lesz. "A Micsoda nő! eredeti címe a »$3,000« lett volna, ez is az összegre utalt. A film végén Edward egyszerűen kirakta volna a nőt a kocsiból, aki már ment volna a díleréhez kokainért. Majd a mozi záróképe az lett volna, hogy Vivian és a lakótársa egy buszon Disneyland felé zötykölődnek, és üres tekintettel bámulnak maguk elé" - ecsetelte a forgatókönyvíró. A legelső változatot Al Pacinóra és Michelle Pfeifferre tervezték, nekik álmodták meg a szerepeket, és az ő karakterük elbírta volna az eredeti forgatókönyv sötét hangulatát.

Díler kontra Edward

A második verzió szerint Edward megmentette volna a nőt a dílertől, aki el akarta tőle venni a több ezer dolláros keresetét. A jól ismert filmben rengeteg eredeti jelenet megmaradt, a vásárlás, a megaláztatások, de a romantikusabb részeket is bele kellett írni. Eredetileg Vivian nem akart volna beszélgetni az üzletemberrel, nem érdekelte a magánélete, a megjelent verzióval ellentétben. Ez már egészen a Szürke ötven árnyalata, ugye?

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy sokak élete, sőt a világ is egy kicsit más lett volna így.

Még így is történelmet írtak

A rendező és a forgatókönyvíró is máig vitatja, hogy csakis a Disney-féle befejezés volt életképes, de az vitathatatlan, hogy filmtörténeti mérföldkő lett az alkotásuk a közhelyes befejezés ellenére. A 80-as években a Micsoda nő! és a Harry és Sally című produkciók voltak azok, amelyeknek a hatására újra értékelni kezdték a romantikus komédiákat, felértékelődtek ezen filmek főszereplői is, és már sikk volt elvállalni egy ilyen szerepet.


Forrás: nlcafe.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

HÚSLEVES (nem egyszerűen gyógyszer és ebéd, nem egy szimpla étel, a húsleves a minden)

Ez a film a karácsonyi húsleves készítését dolgozza fel, de ne a klasszikus főzőműsorra gondoljon valaki, ha esetleg tervbe veszi a megnézését. Inkább a főzés hangulata, és közege ami lényeges. A videó hangulata, a nyugalma, visszarepít egy szebb világba!

Lenyűgöző felvételeken Erdély legszebb részei madártávlatból

Három részes drónvideó sorozat tiszteleg Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Egy megunhatatlan filmjelenet! Ismerős?

Ez egy igazi, number one filmtörténeti másfél másodperc, amit sokaknak nem kell bemutatni. De még így is bármikor érdemes leporolni és elővenni. Sőt, nem csak ezt a 1,5 percet, az egész filmet! Lássuk!

Valószínűleg ez lesz a legmegdöbbentőbb 6 perc életedből, amit filmnézés közben töltesz el!

Szavakkal bemutatható vajon ez a videó? 6 perc, ami nem lesz kellemes. A valóság lesz. Hogy mit szűrtök le belőle, azt rátok bízzuk. Itt valóban feleslegesek a szavak...


NAPI BOLDOGSÁG