Az én lakótársam a legjobb a világon - mind a 93 évével együtt!

Hollandiában az albérlet piacon ugyanazok a tendenciák érvényesülnek, mint itthon Budapesten. Elképesztően magasra rúgnak a bérleti díjak, melyeket a diákok többsége tanulmányai alatt igen nehezen tud előteremteni. Éppen ezért nagyon becsülendő az a kezdeményezés, melyet egy Amszterdam melletti idősek otthonában indítottak útjára kitalálói.

Aki volt egyetemista vagy éppen főiskolás, vagy átélte már azt az élethelyzetet, amikor messzire kerül a családjától és hirtelen az otthoni egzisztencia nélkül kell megvetnie a lábát... Nos, azok az emberek átérzik az albérlet keresés nehézségeit. Ez nem csak kis hazánk sajátja, a világ számos pontján probléma, hogy az hihetetlenül magasra felkúszó albérleti díjakat a felsőoktatásbab résztvevő fiatalok önerőből ne,m vagy csak igen nehezen tudják előteremteni.Ezt a problémát látta meg egy hollandiai idősek otthona és kötötte össze egy szociális "problémával", s két legyen ütve egy csapásra, valami egészen varázslatosat alkotott.
A "történet" a következő: ha vállalod, hogy havonta legalább 30 órát töltesz aktívan az otthonban élő idősek társaságában, akkor cserébe biztosítják a lakhatásodat. Persze nem mindenkinek és nem mindenhol adatik meg a lehetőség. Egyelőre csak a Humanitas elnevezésű idősek otthonában van erre lehetősége 6 diáknak.Azonban, ha vallod a "sok kicsi sokra megy" elvet, akkor beláthatod, mekkora változást hozhat egy ilyen fordulat az idősek és fiatalok életébe egyaránt.Az így lakhatáshoz jutott diákokról akkora teher kerül le, hogy felszabadultan és tényleg aktívan és értékesen tudnak időt tölteni a lakótársukká avanzsált idősekkel. S, hogy rájuk milyen hatással vannak a fiatalok? Nos elég csak abba belegondolni, hogy az elmúlással átitatott idősek otthonában a nyomasztó légkört felváltotta a vidámság, a pletykák és randikról szóló susmusok, bulik világa. :)

Források: vox / sbs

Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel - és ez nem csak a puszta tapasztalat, kutatások is igazolják már. Így ahelyett, hogy egyre kevesebb teret kapnak unokáik életében, sok kedvezőtlen szociális hatást is ellensúlyozhatnak szerető jelenlétükkel.

A legjobb apa-baba pillanatok +VIDEÓ

Az apukák és babák közös produkciói mindig különösen szívet melengetőek. Anyaként pedig nem a gyomrunkon, hanem a gyerekünkön keresztül vezet az út a szívünkhöz. Elhoztuk most nektek a legaranyosabb apa-baba videót az internet nagy tengeréből, hogy mindenkinek mosolyt csaljunk az arcára.

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

Egy fotósorozat, ami megmutatja a gyerekek hogyan töltötték net és okostelefon nélkül a nyarat szerte a Földön

Summer Unplugged, azaz "nyár kihúzva", ez volt egy nemzetközi fotósverseny címe. Ennek pedig az volt a témája, hogy a gyerekek, hogyan töltik a nyarat, ha nem az interneten lógnak, vagy a Tv előtt ölnek. Fotósok százai örökítették meg világszerte, milyen boldogan telt a gyerekek nyara tévé, internet és telefon nélkül! Mutatjuk a legjobbakat!

A csendes tragédia, ami a gyerekeinkkel történik (és amit tehetünk ellene)

A mostani kor otthonaiban van jelen ez a csendes, de annál szomorúbb tragédia, mely a szemünk láttára ragadja el a nekünk legkedvesebbet: a gyermekeinket.


NAPI BOLDOGSÁG