Az én lakótársam a legjobb a világon - mind a 93 évével együtt!

Hollandiában az albérlet piacon ugyanazok a tendenciák érvényesülnek, mint itthon Budapesten. Elképesztően magasra rúgnak a bérleti díjak, melyeket a diákok többsége tanulmányai alatt igen nehezen tud előteremteni. Éppen ezért nagyon becsülendő az a kezdeményezés, melyet egy Amszterdam melletti idősek otthonában indítottak útjára kitalálói.

Aki volt egyetemista vagy éppen főiskolás, vagy átélte már azt az élethelyzetet, amikor messzire kerül a családjától és hirtelen az otthoni egzisztencia nélkül kell megvetnie a lábát... Nos, azok az emberek átérzik az albérlet keresés nehézségeit. Ez nem csak kis hazánk sajátja, a világ számos pontján probléma, hogy az hihetetlenül magasra felkúszó albérleti díjakat a felsőoktatásbab résztvevő fiatalok önerőből ne,m vagy csak igen nehezen tudják előteremteni.Ezt a problémát látta meg egy hollandiai idősek otthona és kötötte össze egy szociális "problémával", s két legyen ütve egy csapásra, valami egészen varázslatosat alkotott.
A "történet" a következő: ha vállalod, hogy havonta legalább 30 órát töltesz aktívan az otthonban élő idősek társaságában, akkor cserébe biztosítják a lakhatásodat. Persze nem mindenkinek és nem mindenhol adatik meg a lehetőség. Egyelőre csak a Humanitas elnevezésű idősek otthonában van erre lehetősége 6 diáknak.Azonban, ha vallod a "sok kicsi sokra megy" elvet, akkor beláthatod, mekkora változást hozhat egy ilyen fordulat az idősek és fiatalok életébe egyaránt.Az így lakhatáshoz jutott diákokról akkora teher kerül le, hogy felszabadultan és tényleg aktívan és értékesen tudnak időt tölteni a lakótársukká avanzsált idősekkel. S, hogy rájuk milyen hatással vannak a fiatalok? Nos elég csak abba belegondolni, hogy az elmúlással átitatott idősek otthonában a nyomasztó légkört felváltotta a vidámság, a pletykák és randikról szóló susmusok, bulik világa. :)

Források: vox / sbs

Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ilyen kórusvezető kellene minden iskolába: ez a magyar diákkórus százezrek szívébe lopta be magát (+videó)

Belopta magát százezrek szívébe a gyönki énektanárnő és diákkórusa, nem véletlen, hogy sokan mondják: ilyen kórusvezető kellene minden iskolába.

200 ezer tulipánnal indult a tavasz Hollandiában

Amszterdamban immár öt éve, január harmadik szombatján rendezik meg a Nemzeti Tulipán Napot.

Ölelgetjük a jól öltözött, elzavarjuk a rongyos koszos kislányt!? Te mit tennél hasonló helyzetben?

Az Unicef megnézte, mi történik, ha ugyanazt a kislányt rendesen felöltözve vagy koszosan és rongyokban küldi az emberek közé. Megdöbbentő!

Nagyszüleink 10 jó tanácsa: így lesz valóban boldog a karácsonyunk

Nagyszüleink jól tudták, hogy a tél a pihenés ideje. Nem véletlenül volt december elnevezése a régiek nyelvén az álom hava. Az együtt töltött minőségi idő semmivel nem pótolható. Figyeljünk egymásra! És ne csak így decemberben.

Semmi különös, csak éppen közösen ment sétálni a juh, a szarvas, a vaddisznók és a négy kutya (+fotók)

Szombaton délelőtt Matuschek Zoltán, a budapesti Noé Állatotthon Alapítvány egyik kollégája arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a jó időt kihasználva túrázni vitt egy juhot, egy szarvast, két vaddisznót és négy kutyát.


NAPI BOLDOGSÁG