2014: fél évszázada ezt jósolta az idei évről egy zseni

A mára már legendássá vált, amerikai sci-fi írót, Isaac  Asimovot a New York Times kérte fel az 1964-es Világkiállítás alkalmából, hogy írja meg, szerinte milyen lesz a világ ötven év múlva, 2014-ben.A világhírű, orosz származású amerikai író és biokémikus, a sci-fi irodalom nagymesterének számos próféciája bevált, de néhány esetben mellétrafált. Asimov helyesen gondolta, hogy napjainkra hétköznapi dolognak fog számítani az elektrolumineszcens panelek használata, hisz a plazmatévéknél és a világítástechnikákban már alkalmazzák a paneleket.


Az író úgy képzelte, hogy 2014-ben az emberek már nemcsak hallani fogják azt, akivel telefonon beszélnek, hanem látni is. A prognózis teljes mértékben bevált, hisz a Skype és az egyéb videó chat programok mára elárasztották a világot. Asimov ugyanakkor a táblagépek és az okostelefonok megjelenésére is ráérzett, amikor azt állította, hogy az elektronikus felületeken dokumentumokat olvashatunk és képeket nézegethetünk.A tudós az önjáró autók gyártását is megtippelte 50 éve, és ez az opció is bejött, hisz több autógyártó, na meg a Google már több működő próbamodellt is tesztelt az utakon. Asimov úgy vélte, hogy 2014-ben még csak ember nélküli űrhajók fognak landolni a Marson, de már tervben lesznek az emberrel történő leszállások, mint ahogy tervben is vannak.


Jóslatai közül ugyanakkor nem vált be annyira az automata konyhai egység, amely szerinte tojást ránt és vizet forral. Legnagyobb melléfogása az volt, hogy úgy gondolta napjainkra az emberek egy része a tengerek mélyén és a Holdon fog kolóniákat alapítani.


Forrás: Hír24 /  filantropikum 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

Ingyen szállhatunk meg olasz vendégházakban - egy feltétellel

La Settimana del Baratto. Magyarul Barter Hét. Így nevezik azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően több ezer olasz vendégszállóban ingyen pihenhetünk meg, ha készek vagyunk érte megdolgozni. A szó legszorosabb értelmében - írja a Condé Nast Traveler.

Tüneményes képekkel ünnepeljük, hogy a hópárduc nem veszélyeztetett faj többé

A gyönyörű és egzotikus hópárducot 1972 óra veszélyeztetett fajként tartották számon, de a múlt héten jó hír érkezett a macskák felől. Az elmúlt három év adatait elemezve a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolta vissza őket.

Valószínűleg ez lesz a legmegdöbbentőbb 6 perc életedből, amit filmnézés közben töltesz el!

Szavakkal bemutatható vajon ez a videó? 6 perc, ami nem lesz kellemes. A valóság lesz. Hogy mit szűrtök le belőle, azt rátok bízzuk. Itt valóban feleslegesek a szavak...


NAPI BOLDOGSÁG