Több ezernyi lótusz nyílt ki egy thaiföldi nemzeti parkban tíz év szünet után


Tíz év után ismét virágzik a lótusz a thaiföldi Khao Sam Roi Yot Nemzeti Parkban, ahol a színpompás növény a szárazság és a környezetszennyezés miatt az elmúlt években teljesen eltűnt a park tavaiból. A thai kultúrában szentként tisztelt növény megjelenése nemcsak a helyieknek jó hír, a Bangkoktól mintegy három órányi utazásra délre elterülő nemzeti park a külföldiek körében is közkedvelt látványosság. "Most azonban a nemzeti park a lótuszok helyreállításának kellős közepén van. Amikor eljön a megfelelő idő, meg fogjuk nyitni a közönség előtt" - mondta Rugdroj Aszvakultarin, a park igazgatója a lótuszok felbukkanása után.


A lótuszvirágzás elmaradását a szakemberek a Thaiföldet sújtó szárazsággal és a nemzeti park tavait, folyóit és karsztvizeit is sújtó műtrágya-szennyezéssel magyarázzák. "Most azonban ismét esik az eső, és a több ezernyi lótusz a környezet tisztábbá válásának eredménye" - tette hozzá az igazgató.

A térségben az indiai lótusz az őshonos. Gyönyörű fehér, rózsaszínes vagy egészen piros virágai vannak. A faj minden része ehető. A lótusz az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe. Virága a buddhizmus egyik fő szimbóluma.

A Prachuap Khiri Khan tartományban elterülő gyönyörű nemzeti parkban található a Phraya Nakhon barlang is, mely az ország egyik legnépszerűbb és egyben legtöbbet fényképezett látványossága. A lenyűgöző barlangot még érdekesebbé teszi a belsejében álló pavilon, amit az 1890-as években V. Ráma király építtetett.


Források: YouTube / Wikipédia / Érdekesvilág 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!

Drón + hegy = leesett áll (az Alpok még soha nem tűnt ennyire gyönyörűnek)

A fenti egyenletet professzor Gabriel Kocher igazolta, aki a drónvideózás doktora, és a hegyekre van ráindulva.

Virágba borult földünk legszárazabb területe: csodaszép fotók a ritka jelenségről

Idén ismét virágba borult földünk legszárazabb területe, a chilei Atacama-sivatag. A virágzó sivatagnak nevezett jelenség olyankor következik be, amikor az El Niño hatására bő csapadék hullik az egyébként rendkívül csapadékszegény területre.

Lenyűgöző fotókon mutatja meg magát a Hortobágy

A Hortobágy hazánk első nemzeti parkja, hungarikum és a Világörökség része is.

Ezek a virágok most nekünk nyílnak: most öltözik pirosba sokfelé a határ (vöröslő képsorozat a pipacsmezőkről)

Pirosba öltözött az ország sok részén a határ. Ezek a virágok most nekünk nyílnak...


NAPI BOLDOGSÁG