Egészséges ételeket és italokat áruló iskolabüféket díjaznak a főváros III. kerületében. Különdíjat kap közülük az, amely a legtöbb hazai beszállítót, termelőt vonja be a programba.
Nem csak a szülőknek, a pedagógusoknak is fontos, hogy a diákok tudjanak figyelni az órákon, s az egészséges ételek és italok is hozzájárulnak a jobb szellemi teljesítőképességhez. Varga Mihály a program kapcsán elmondta, fontosnak tartja, hogy a büfékben alacsony cukor- és zsírtartalmú termékek legyenek, továbbá azt, hogy Magyarországon gyártsák őket.
A miniszter a kerületi programhoz kapcsolódva díjat hirdetett azoknak az iskolabüféknek, amelyek hazai beszállítóktól, termelőktől vásárolnak.
A rendezvényen Bús Balázs, a III. kerület polgármestere ismertette, hogy a
kerületi iskolákban 2008-ban indítottak programot az iskolabüfék egészségesebbé tételére, s dietetikusok bevonásával folyamatosan törekednek az étkeztetés színvonalának javítására. A polgármester megjegyezte: nem mindegy, hogy az iskolabüfé képes-e ellenpólusa lenni a gyorsbüféknek.
A polgármester elmondta, hogy az egészséges étkezésre nevelésben dietetikusok, iskolai védőnők, iskolaorvosok is szerepet kaptak és kapnak, a gyerekek többsége ugyanis - noha tudja, hogy az alma egészséges, a csokoládé pedig nem - az okokat nem ismeri.
Bús Balázs a mindennapos testnevelés és a termelői piacok térnyerését méltatta, s utalt rá, hogy a közösségi kertek bővítésébe az iskolásokat is bevonnák.
Tamás Ilona, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ III. kerületi tankerületi igazgatója jelezte: az idén is meghirdetik a legegészségesebb iskolabüfé versenyt, a tanulók szemléletformálása érdekében pedig rajzversenyt és vetélkedőt hirdettek.
Az igazgató elmondta, a program a III. kerület 22 általános és középiskolájában fut, ezekben már nem lehet cukros üdítőt kapni, a szendvicsek nagy része teljes kiőrlésű pékáruból készül, és zöldségeket is tartalmaznak.