Élelmiszerlavina: megkezdődött a termés betakarítása

Csaknem ezer rászoruló dolgozik idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. Élelmiszerlavina elnevezésű zöldségtermesztő programjában. 


A program országszerte huszonhárom helyszínen indult el. Több településen, köztük a Tolna megyei Gyulajon már elkezdődött a termés betakarítása. Lacza Zoltánné, a helyi Galló József Általános Iskola igazgatója elmondta: az iskola udvarán kialakított kertben 31 roma diák termeszt zöldséget - borsót, paradicsomot, paprikát, uborkát - az egyesület programjának keretében. A mezőgazdasági képzésben részesülő, 9-10. osztályos tanulók hazavihetik a termést.

Gyulajon az a céljuk, hogy megtanítsák a földművelésre a gyerekeket, akik a vegyszermentesen termesztett, egészséges zöldséggel a családjukat is segítik. Az ezer lakosú község lakóinak több mint a fele roma.


A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a vetőmagot biztosító Syngenta Kft. idén negyedik alkalommal hirdette meg a zöldségtermesztési akciót, amelyhez évről évre több önkormányzat, civil szervezet csatlakozik. A kezdeményezés lényege, hogy a felajánlott vetőmag segítségével zöldséget termesszenek, az előállított élelmiszert pedig adományként eljuttassák a környéken élő rászorulóknak.

A program egy-egy helyszínén egy-két hektáron folyik a zöldségtermesztés. Tavaly 40 tonna, idén a remények szerint 70-80 tonna friss zöldséget takarítanak be. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évente mintegy hatezer tonna élelmiszeradományt juttat el rászorulóknak.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

Hogyan szorítod ökölbe a kezed? Sok mindent elárul rólad

Eszedbe jutott valaha is, hogy még az sem mindegy, hogyan szorítod ökölbe a kezed? Pedig valóban nem az. Ez az önkéntelen avagy tudattalan mozdulat nagyon érdekes dolgot árul el rólad. Szóval, hogyan szorítod ökölbe a kezed? És vajon mit jelent mindez a számodra?

Alighanem ez az ország legkülönösebb fája

A napokban a Facebookon tettek közzé egy fotót Ceglédbercel egyik fájáról, ami nemcsak pompás színezetével, hanem egyedülálló formájával is lenyűgözi az arra járókat.

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!


NAPI BOLDOGSÁG