Több zöld, szebb belváros - Hamarosan befejeződik a Budapest Szíve program

Végéhez értek a Budapest Szíve projekt fizikai munkálatai, jelenleg már a garanciális javításokat, pótlásokat végzik, ősszel várható az átadás.
Rogán Antal még áprilisban nyilatkozta, hogy  a Budapest Szíve Programot meg kellett menteni, és ezt a Belvárosi Önkormányzat meg is tette. Az örökséget műszaki előkészítetlenség, az EU-s támogatás lehívásában jelentkező egyeztetési hiányosságok, elszámolási gondok jellemezték. Ennek ellenére sikerült a projekt kivitelezése, mivel a Március 15-e Tér után, mára elkészült Károly körút is, a kettéválasztott kétirányú útpálya, közte pedig a zöldsáv, amely "a város tüdeje" szerepet tölti be. A belvárosban még mindig kevés a zöldfelület, ezért a projekt fontos lépés a por-, zaj- és légszennyezés csökkentése szempontjából.
A Budapest Szíve program három, egymással összefüggő elemből áll. A "Belváros új főutcájának kiépítése - I. ütem" elnevezésű projektet már korábban átadták. A "Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése - I. ütem", illetve a "Reprezentatív kaputérség kiépítése - I. ütem" átadása ősz elejére várható.
A Károly körút látványterve, amit ma már élőben is élvezhet a főváros lakossága
A programban megújult egyebek mellett a Március 15. téri park és a római romok bemutatóhelye, valamint a Piarista tömb, amelynek földszintjén új kereskedelmi és szolgáltatóegységek nyílnak meg. A Dohány utca és a Deák tér között a járdákat övező fasoron túl a két villamospálya széthúzásával nyolc méter széles zöldsáv jött létre, az Astoriánál pedig két új felszíni gyalogos-átkelőhelyet építettek ki.
Az Astoria és a Deák Ferenc tér közötti "Reprezentatív kaputérség" kialakítása első ütemének költsége 3,1 milliárd forint, ebből 2,7 milliárd forintot az Európai Unió finanszíroz. A Hídfőterek és új pesti korzó projekt költségei 2,2 milliárd forintot tesznek ki, ebből mintegy 1,6 milliárd forint az uniós támogatás.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Több mint 70 éves a legidősebb lakója: 150 éves a Fővárosi Állatkert

A jubileum alkalmából az nlcafe.hu összegyűjtött pár érdekességet és néhány ritkán látott fotót a Fortepan archívumából.

Budapest legcsodálatosabb utcája - A Gül Baba utca (képriport)

Számos csodálatos épület található Budapesten és megannyi szépséget rejtenek Budapest utcái is. Állj meg egy pillanatra a mai rohanó világban, és ha erre jársz te is, akkor nyisd ki a szemed, ismerd meg közelebbről Budapest egyik legszebb utcáját, a Gül Baba utcát!

Magyar gimnazista lány áll a világ egyik legnagyobb innovációs versenyének élén!

Minden évben megrendezik a világ legnagyobb innovációs versenyét, ahol idén két magyar diáklány is brillírozott!

Budapest fény és sötétség határán (képriport)

Mervai Márk fényképész az utóbbi öt évben Budapest legszebb fényeit és pillanatait keresve készítette el fotósorozatát a magyar fővárosról.

Lélekkozmetika: a belső, külső szépségért

Képzelj el egy olyan kozmetikát, ahol nem csak a bőröd, hanem a lelked is megváltozik. A testi-lelki-szellemi harmónia eléréséhez egy különleges módszert ismerhetsz meg, az Animi Lélekkozmetikát.


NAPI BOLDOGSÁG