Belépés

Új műtők a debreceni Transzplantációs Centrumban


Két új transzplantációs műtőt kap a közeljövőben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Transzplantációs Centruma, a műtőket kifejezetten  élődonoros átültetésekhez alakítják ki - közölte Asztalos László, az intézmény vezetője pénteken.

A szakember a centrum fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett tudományos szimpóziumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: kettős ünnepről beszélhetnek, hiszen a műtők kialakítását célzó sikeres pályázatuk is jelentős mérföldkő. A centrumban alig másfél éve végezték el az első élődonoros veseátültetést, amelynek lényege, hogy a szerv eltávolítása és a beültetés között rövid idő telik el. Mivel a vesét így nem kell tartósító oldatban tárolni, a beteg túlélési esélyei javulnak és az új szerv életképessége 20-30 százalékkal is nőhet - részletezte Asztalos László. Hozzátette, hogy az élődonoros transzplantációk adják a legjobb eredményeket, így a debreceni centrumban is sokkal hatékonyabb gyógyító munka folyhat a jövőben.

A Transzplantációs Centrum múltjáról szólva elmondta: az 1980-as évek végén a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek számának növekedése tette szükségessé a vesepótló kezelések számának növelését. Debrecenben 1988-ban kezdték meg a szervdonációkat. Ezt követően indult el a centrum megszervezése, ahol az első veseátültetést 1991 nyarán végezték el. Az intézményben az elmúlt húsz évben 779 veseátültetés történt, jelenleg 452 beteget gondoznak - emelte ki Asztalos László.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Húsz év alatt 206 szívátültetést végeztek el ...

1992. január 3-án végezték el Magyarországon az első szívátültetést. Az elmúlt húsz évben ...

Mire jó a lila kukorica? - megmutatjuk a magyar ...

Két éve működik Debrecenben egy üzlet, amelyben mindazok az élelmiszerek megtalálhatók, amelyeket az ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Rózsaillatú Szívszappan
360 Ft

Esküvők romantikája, szerelem kifejezője; a szívszappan!

Megnézem a terméket
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése