Új műtők a debreceni Transzplantációs Centrumban

Két új transzplantációs műtőt kap a közeljövőben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Transzplantációs Centruma, a műtőket kifejezetten  élődonoros átültetésekhez alakítják ki - közölte Asztalos László, az intézmény vezetője pénteken.

A szakember a centrum fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett tudományos szimpóziumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: kettős ünnepről beszélhetnek, hiszen a műtők kialakítását célzó sikeres pályázatuk is jelentős mérföldkő. A centrumban alig másfél éve végezték el az első élődonoros veseátültetést, amelynek lényege, hogy a szerv eltávolítása és a beültetés között rövid idő telik el. Mivel a vesét így nem kell tartósító oldatban tárolni, a beteg túlélési esélyei javulnak és az új szerv életképessége 20-30 százalékkal is nőhet - részletezte Asztalos László. Hozzátette, hogy az élődonoros transzplantációk adják a legjobb eredményeket, így a debreceni centrumban is sokkal hatékonyabb gyógyító munka folyhat a jövőben.

A Transzplantációs Centrum múltjáról szólva elmondta: az 1980-as évek végén a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek számának növekedése tette szükségessé a vesepótló kezelések számának növelését. Debrecenben 1988-ban kezdték meg a szervdonációkat. Ezt követően indult el a centrum megszervezése, ahol az első veseátültetést 1991 nyarán végezték el. Az intézményben az elmúlt húsz évben 779 veseátültetés történt, jelenleg 452 beteget gondoznak - emelte ki Asztalos László.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Magyar sikersztori - így építsd meg a világ legnagyobb kaszinóját!

Tizennyolc nemzetközi díjat zsebelt már be a magyar POSSIBLE Games a gyermekeknek kifejlesztett mobiljátékukkal...

Disneyland Magyarországon: utazz Debrecenbe, és éld át a csodát!

Emberarcú 3D-s beszélő fa, Flintstones vízibicikli és épített mesejelenetek - a közel 30 ezer négyzetméter alapterületű Kerekerdő Élménypark egész évben szabadtéri és fedett programokkal várja a családokat.

7 egyszerű akaratfejlesztő gyakorlat, amik az ismeretében eltűnik a körülötted levő zűrzavar

"Hogyan lehet erősíteni az akaraterőt?" - teszik fel sokan a kérdést, köztük sok kutató is foglalkozik a témával. Mi most segítünk neked: hidd el, a változás közel van!

Ezekben a szakmákban isszák a legtöbb kávét!

Tudtad, hogy hivatásunktól is függhet, hogy mennyi kávét fogyasztunk naponta?

Ismét világelső lett a Prezi: már mobilról is prezentálhatunk

Mobilról is prezentálhatnak, illetve bekapcsolódhatnak mások előadásába a Prezi felhasználói, a cég csütörtöktől működő új funkciójának köszönhetően.