12 tény, amit nem tudtál a kávéról


1. Bár felfedezéséről sokféle legenda kering, a legnépszerűbb feltevés szerint egy Káldi nevű kecskepásztor tapasztalta meg először a növény hihetetlen hatását. A férfi Kr. e. 300-ban kóstoltatta meg a piros bogyókat állataival, akiknek hirtelen fergeteges jókedvük kerekedett. Káldi elmondta ezt a közelben élő szerzeteseknek, így jöttek rá, ha megpörkölik a magokat, ízletes italt készíthetnek.

2. Hosszabb és egészségesebb életet biztosít számunkra. A barna folyadék rengeteg antioxidánst tartalmaz, amely segít, hogy testünk felvegye a harcot a káros szabad gyökök ellen. Emiatt a megrögzött kávéfogyasztóknak kevesebb esélyük van a szívrohamra, a Parkinson-vagy Alzheimer-kórra, illetve a 2-es típusú cukorbetegségre.

Erről a pontról egy korábbi cikkünkben már írtunk - olvass utána!

3. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az élethez. Egy csésze kávé a napi ajánlott B2 vitamin mennyiségének 11%-át, a B5 vitamin 6%-át, a mangán és a kálium 3%-át, valamint a magnézium 2%-át tartalmazza.


4. Segít a fogyni vágyóknak. Hatóanyaga, a koffein néven ismert alkaloid egyike azon kevés természetes összetevőknek, amelyek az anyagcsere felgyorsításával megakadályozzák a zsírréteg "felhalmozódását".

5. Minden egyes kávészem, ami a földünkön megterem, az úgynevezett "kávéövből" (The Coffee Belt) származik. Ez az Egyenlítő környéki, túlnyomórészt szegényebb országok vidékét jelzi, ahol tökéletes körülmények vannak a kávétermesztéshez. Többek között Kolumbia, India, Indonézia, Etiópia vagy Peru is a legnagyobb termelők közé tartozik. 

A Coffee Belt, vagyis a "kávéöv"


6. Nagyon gyors a hatása, hiszen a benne lévő koffein már öt-tíz perc után dolgozni kezd a szervezetben. Koncentrációja kb. félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken.

7. A Fekete Elefántcsont (Black Ivory) kávé a legdrágább a világon, és ahogy a neve is mutatja, igen sok köze van az elefántokhoz. Ez a kávéfajta ugyanis a cserjékről egyenesen az elefánt gyomrába kerül, mivel úgy tartják, a hatalmas állat emésztésétől lesz zamatos az íze. Mint említettük, az ára nagyon borsos: egy csészéért akár 50 dollárt is elkérhetnek.

8. Remekül óvja a májat. Kutatások kimutatták, hogy aki naponta legalább egy pohár kávét iszik, annak 80%-kal kevesebb esélye van a cirózisra, vagyis a májzsugorodásra.


9. A világ első webkameráját egy kávéfőző számára készítették. 1991-ben egy csapat cambridge-i diák olyan kamerát szerelt fel a kávéfőzőjük közelébe, amelynek képét az interneten lehetett nyomon követni. A fiúk célja az volt, hogy mindig tudják, van-e kávé a masinában, vagy nincs - így akarták megspórolni a fölösleges utat a géphez.

10. Mivel a koffein egy kristályos vegyület, elterjedt az a "hiedelem", hogy kávé okozta kellemes borzongást a koffeinben lévő apró kristályok okozzák. Nos, ez vagy igaz, vagy nem, az mindenesetre nem lehet véletlen, hogy a koffeint a gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.

11. A kávé valójában nem tart ébren: a koffein idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel, így képes órákig ébren lenni.

Jó reggelt!


12.
A Magyarországon igen elterjedt "fekete leves"  kifejezés is a kávéhoz kötődik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, így egy ebédmeghívással magához csalta. Mivel Thököly tudta, hogy valami készül ellene, a finom fogások után rögtön távozni akart. Az egyik janicsár aga azonban a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Vagyis a kávé, ami után láncra verve vitték el Thököly-t. Az úgynevezett "fekete leves" fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon.



Pozitív Nap

Források: distractify.com és authoritynutrition.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

Ezt adod a gyerekednek, ha sportolni küldöd

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...

Tudod, mi történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel?

Nem sok jó, annyit elöljáróban elárulunk. Ráadásul sajnos az elhízáson túl azért (sokkal) több van ebben a dologban.

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?


NAPI BOLDOGSÁG