1. Bár felfedezéséről sokféle legenda kering, a legnépszerűbb feltevés szerint egy Káldi nevű kecskepásztor tapasztalta meg először a növény hihetetlen hatását. A férfi Kr. e. 300-ban kóstoltatta meg a piros bogyókat állataival, akiknek hirtelen fergeteges jókedvük kerekedett. Káldi elmondta ezt a közelben élő szerzeteseknek, így jöttek rá, ha megpörkölik a magokat, ízletes italt készíthetnek.
2. Hosszabb és egészségesebb életet biztosít számunkra. A barna folyadék rengeteg antioxidánst tartalmaz, amely segít, hogy testünk felvegye a harcot a káros szabad gyökök ellen. Emiatt a megrögzött kávéfogyasztóknak kevesebb esélyük van a szívrohamra, a Parkinson-vagy Alzheimer-kórra, illetve a 2-es típusú cukorbetegségre.
Erről a pontról egy korábbi cikkünkben már írtunk - olvass utána!
3. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az élethez. Egy csésze kávé a napi ajánlott B2 vitamin mennyiségének 11%-át, a B5 vitamin 6%-át, a mangán és a kálium 3%-át, valamint a magnézium 2%-át tartalmazza.
4. Segít a fogyni vágyóknak. Hatóanyaga, a koffein néven ismert alkaloid egyike azon kevés természetes összetevőknek, amelyek az anyagcsere felgyorsításával megakadályozzák a zsírréteg "felhalmozódását".
5. Minden egyes kávészem, ami a földünkön megterem, az úgynevezett "kávéövből" (The Coffee Belt) származik. Ez az Egyenlítő környéki, túlnyomórészt szegényebb országok vidékét jelzi, ahol tökéletes körülmények vannak a kávétermesztéshez. Többek között Kolumbia, India, Indonézia, Etiópia vagy Peru is a legnagyobb termelők közé tartozik.
6. Nagyon gyors a hatása, hiszen a benne lévő koffein már öt-tíz perc után dolgozni kezd a szervezetben. Koncentrációja kb. félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken.
7. A Fekete Elefántcsont (Black Ivory) kávé a legdrágább a világon, és ahogy a neve is mutatja, igen sok köze van az elefántokhoz. Ez a kávéfajta ugyanis a cserjékről egyenesen az elefánt gyomrába kerül, mivel úgy tartják, a hatalmas állat emésztésétől lesz zamatos az íze. Mint említettük, az ára nagyon borsos: egy csészéért akár 50 dollárt is elkérhetnek.
8. Remekül óvja a májat. Kutatások kimutatták, hogy aki naponta legalább egy pohár kávét iszik, annak 80%-kal kevesebb esélye van a cirózisra, vagyis a májzsugorodásra.
9. A világ első webkameráját egy kávéfőző számára készítették. 1991-ben egy csapat cambridge-i diák olyan kamerát szerelt fel a kávéfőzőjük közelébe, amelynek képét az interneten lehetett nyomon követni. A fiúk célja az volt, hogy mindig tudják, van-e kávé a masinában, vagy nincs - így akarták megspórolni a fölösleges utat a géphez.
10. Mivel a koffein egy kristályos vegyület, elterjedt az a "hiedelem", hogy kávé okozta kellemes borzongást a koffeinben lévő apró kristályok okozzák. Nos, ez vagy igaz, vagy nem, az mindenesetre nem lehet véletlen, hogy a koffeint a gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.
11. A kávé valójában nem tart ébren: a koffein idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel, így képes órákig ébren lenni.
12. A Magyarországon igen elterjedt "fekete leves" kifejezés is a
kávéhoz kötődik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni
Thököly Imre fejedelmet, így egy ebédmeghívással magához csalta. Mivel
Thököly tudta, hogy valami készül ellene, a finom fogások után rögtön
távozni akart. Az egyik janicsár aga azonban a következő szavakkal
tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!”
Vagyis a kávé, ami után láncra verve vitték el Thököly-t. Az úgynevezett
"fekete leves" fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként
vált ismertté a középkori Magyarországon.
Pozitív Nap
Források: distractify.com és authoritynutrition.com