5 tipp, hogy a család ne fertőzze körbe magát

A családokban még egy átlagos nátha is nagy galibát tud okozni. Ahogy egyik családtagról a másikra terjed az a nyamvadt vírus, úgy zilálja szét a jól megszokott napi rutint: hiányzás az iskolából, betegállomány, átvirrasztott lázas éjszakák.


Amikor gyermeked – vagy házastársad – egy nap szipogva és köhögve állít haza, hogyan tudsz megálljt parancsolni bacilusok továbbterjedésének? Először is ne ess kétségbe, a következő 5 jó tanács megfogadásával elkerülheted a lázmérős-orrfújós-köhögős napokat!

Moss kezet!


Ne csak ímmel-ámmal moss kezet! Használj szappant, és legalább 20 másodpercig dörzsöld a kezed, mielőtt leöblítenéd. Ha épp nincs mosdó a közelben, használj legalább 60 százalék alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt, ezzel helyettesítheted az előbb említett kézmosást.

Érdemesebb a könyökhajlatunkat,
vagy egy zsebkendőt használni amikor köhögünk


Könyökhajlatot a száj elé!


A legtöbben azon nevelkedtünk, hogy a szánk elé kell rakni a kezünket, amikor tüsszentünk, vagy köhögünk.

Pedig érdemesebb a könyökhajlatunk belső felét, vagy egy zsebkendőt használni ugyanezen célra. Így ugyanis nem a tenyerünkre kerülnek a bacilusok, így nem fogdosunk össze mindent a „fertőzött” kezünkkel.


Fertőtleníts!

A bacilusok akár több órán keresztül is vígan eléldegélnek például az asztallapon, a kilincsgombon, a távkapcsolón, de még a gyerekek játékain is. Éppen ezért nem árt valamilyen fertőtlenítő spray-t, vagy törlőkendőt használni az influenzaszezonban. Házilag is gyárthatunk ilyesmit: oldj fel egy negyed kávéscsészényi fertőtlenítőszert 4 liter meleg vízben. Arra azért ügyelj, hogy ne vidd túlzásba a fújkálást, teljesen sterillé úgysem tudod varázsolni a háztartást.

Dobd el!

A nátha elég gyorsan és könnyen tud terjedni akkor, ha közös fogmosó poharat, vagy törölközőt használ a család. Bár a környezetvédők biztos nem értenének ezzel egyet, de fontold meg, hogy eldobható kéztörlőt, illetve poharat használj olyankor, amikor valaki beteg a családban.

Vigyázz magadra!


Egészséges táplálkozással, megfelelő mennyiségű alvással és stresszmentes életvitellel megelőzheted a nátha kialakulását, de ezt azért ne vedd készpénznek. Immunrendszered azonban mindenképp erősíteni tudod az előbb felsorolt módszerekkel, így könnyebben leküzdheti szervezeted a nátha kialakulásáért felelős bacilusokat.


Ezekkel a tippekkel ugyan megtörheted a fertőzés ördögi körét, de tisztában kell lenni a lehetőségeiddel. A már kialakult náthán nehéz túljutni, amikor pedig már valaki köhögni kezd a családban, akkor valószínűleg már késő is minden óvintézkedés – a lappangási idő alatt ugyanis már rég körbefertőzhette a házat a kis beteg. Ha mégsem sikerül megállítanod a betegség terjedését a családban, ne érezd úgy, hogy valamit rosszul csináltál! A karanténba helyezés és a védőruhán kívül ugyanis nincs holtbiztos módszer arra, hogy megállítsd a vírus terjedését.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

Ezt adod a gyerekednek, ha sportolni küldöd

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...

Tudod, mi történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel?

Nem sok jó, annyit elöljáróban elárulunk. Ráadásul sajnos az elhízáson túl azért (sokkal) több van ebben a dologban.

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?


NAPI BOLDOGSÁG