A legvégén csak az számít, hogy...Egy végstádiumú betegekkel foglalkozó ausztrál nővér praxisa alatt, mintegy mementóként összegyűjtötte, hogy a haldoklók mit bántak leginkább életük végén. Öt megállító mondat, és mind arról árulkodik, hogy megélni kell a napokat, órákat, perceket, nem csak túlélni éveinket. 


"Kezdjetek el élni, hogy ne kelljen félni! Az utolsó órában, mikor már megbántam, ezerszer megbántam, hogy oly sokáig vártam. Hogy elmúlt az élet... Kezdjetek el élni!"
                                                       (Márti dala - Kiss Tibi /Anna & the Barbies)

Bronnie Ware, palliatív és hospice ellátásban dolgozó ausztrál nővér évekig ápolt végstádiumú betegeket, akikkel az utolsó hetekben igyekezett arról is beszélgetni, hogy van-e valami, amit sajnálnak, vagy bánnak: hogy úgy alakult az életük, ahogy. Az először a blogján közzétett, öt megbánást tartalmazó listát kibővítette könyvvé is, amely 2012-ben számos országban megjelent angolul, és már több millió példányt adtak el belőle. A férfiak például leggyakrabban azt sajnálták, hogy túl sok időt töltöttek munkával.


"Jó lenne magamat csak úgy elnevetni... Sírni, ha fáj, remegni, ha félek, érezni, hogy ÉLEK."

A megbánások közül - a nővér szerint - a leggyakoribb az alábbi öt volt:

1. Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, nem pedig mások elvárásainak megfelelni.

"A legtöbben ezt sajnálták. Amikor az ember élete végéhez közeledik, és őszintén visszatekint, szembesül vele, hogy mennyi álmát nem teljesítette be. A legtöbb ember még álmai felét sem váltotta valóra, és tudatában van annak, hogy ez a saját döntéseinek következménye" - írja a nővér.

2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat.

"Minden férfi betegem szájából elhangzott. Sajnálták, hogy kimaradt az életükből gyermekeik fiatalsága, hogy kevés időt töltöttek társukkal. Minden általam ápolt férfi mélyen sajnálta, hogy élete nagy részét a munka taposómalmában töltötte."

3. Bárcsak lett volna bátorságom az érzéseim kimutatására.

"Számos ember érezte úgy, hogy a konfliktusok elkerülése végett elnyomta érzéseit. Ennek az eredménye egy középszerű élet lett, és soha nem váltak azzá, akivé válhattak volna. A ki nem mondott keserűség, harag, neheztelés sokaknál betegségek kialakulásához is vezetett."

4. Bárcsak ne hanyagoltam volna el a barátaimat.

"Gyakran egy régi barátság értékét csak az utolsó hetekben ismerjük fel, amikor már sokszor nincs mód az illető felkutatására. Sokan számoltak be arról, hogy annyira lefoglalta őket a saját életük, hogy az évek során fontos barátságokat hagytak elúszni. Sokan számoltak be mély megbánásról, hogy barátaikra nem szántak elég időt és energiát. Mindenkinek hiányoznak a barátai élete végén."

5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek.

"Sokan csak életük végén ismerik fel, hogy a boldogság is választás kérdése. És ahelyett, hogy a boldogságot választották volna, beleragadtak a régi mintákba, szokásokba. A megszokás mind az érzelmi életet, mind a fizikai létet képes középszerűvé tenni. A változástól való félelem sokakat arra késztetett, hogy magukkal és másokkal is elhitessék: tulajdonképpen elégedettek az életükkel, miközben lelkük mélyén arra vágytak, hogy újra bolondozhassanak, és felszabadultan nevethessenek."

Kezdjetek el ÉLNI! 


Márti a 20-as éveiben járó, pörgős, mosolygós lány volt, az egyik legközelibb és legrégebbi rajongója a zenekarnak. Beteg volt, de nem volt hajlandó ágyba feküdni. Az ő emlékére szól a dal, azzal az üzenettel, hogy nem szabad belefásulni az életbe.Ráadásnak, íme 50 rövid mondat, 50 pozitív igazság, amik segítenek majd mérleget vonni! 


Szerző: Pozitív Nap

Forrás: Bronnie Ware: The Top Five Regrets of the Dying; 2012, Hay House Publishing


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Szem nem marad szárazon! Ez a legszerethetőbb karácsonyi videó (szerintünk)

Tisztában vagyunk vele, hogy a filmekben ábrázolt valóság és a mi saját valóságunk között éles határ húzódik. Átléphetetlen határ - gondoljuk. Pedig van egy műfaj, mely hivatásszerűen keresztül- kasul közlekedik ezen a biztosnak gondolt határon: a reklám... Ebben a reklámban csakis a mi valóságunk örökérvényű igazsága jelenik meg: adni jobb, mint kapni.

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Advent a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődök és karácsonyig tart. Eredete a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Így tehát idén december 3-ára esett advent első vasárnapja, ekkor kezdődik meg hivatalosan az egyházi esztendő.

10 dolog, amit egy gyereknek tudnia és értenie kéne 12 éves koráig!

Minden szülő álma az, hogy gyereke egy jó, becsületes, és bátor felnőtté váljon, de ezekért a pozitív jellemvonások kialakulásáért bizony meg kell dolgozni.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.

Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük!

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz számukra egy csekk kitöltse, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...


NAPI BOLDOGSÁG