Stressz és álmatlanság ellen fogyasszunk diót!

A stressz és az álmatlanság olyan általános tünetek mindennapos életünkben, hogy szinte már teljesen összenőttek velünk. Amennyiben mégis eltűnnének az életünkből valószínűleg elcsodálkoznánk a hiányukat illetően! Ha azonban úgy döntünk, hogy nélkülük szebb a világ, akkor itt a természetes megoldás!


A dió egyben az idegrendszer tápanyaga is. A dióbélben található B-vitamin táplálja az idegrendszert. Fontos szerepet játszik az idegsejtek és retinasejtek fejlődésében.

Diófa a termésével

Amikor észrevesszük, hogy idegesek, fáradtak vagyunk, vagy éppen csökken a koncentrációnk és a figyelmünk, akkor a dió fogyasztásával könnyen helyreállíthatjuk az egyensúlyt.  

Mindannyian gyakran stresszel élünk, és álmatlan éjszakáink vannak! De ne forduljunk azonnal orvoshoz, és ne rohanjunk a gyógyszertárba. Előtte inkább próbáljuk ki a dió csodálatos hatását.  

A pajzsmirigy által termelt melatonin bizonyos mennyisége biztosítja és segíti a jó alvást. A 40 év felettieknél általában jelentkeznek már az alvási problémák, így szükségük lehet rá, mivel csökken a szervezetük által termelt melatonin mennyisége. 

A pajzsmirigy éjszakai aktivitása, melatonin- termelése gyengébb, mint a nappali. A jó alváshoz viszont kellő melatoninszint szükséges a szervezetben. Kellő mennyiség híján pótolni kell. A diófogyasztással a vér melatonin- tartalma megháromszorozódik.

A dióban található melatonin, az emberi szervezetben termelődő hormont kiegészíti. Antioxidánsként viselkedik, a szabad gyököket tartalmazó méreganyag-molekulák szabad gyökeihez kapcsolódik, a mérgeket hatástalanítja.

A dióban természetes bio-melatonin van, szemben a mesterséges gyógyszerkészítményekkel. Többlethatását abban fejti ki, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat, flavonoidokat és egyéb hasznos anyagokat tartalmaz. 

Tehát ha éjszaka szeretnénk jobban aludni, akkor fogyasszunk naponta egy marék diót. 

Diófa a termésével!

Ne gyógyszer formában vigyük be a melatonint a szervezetünkbe, inkább nassoljunk helyette dióbelet, mivel a benne lévő melatonin beépül az emberi szervezetbe, és javítja a vér általános antioxidáns- helyzetét.

További jótékony hatások

A diófa levele az aszpirin hatóanyagának (acetilszalicilsav) egyik kémiai formáját (metilszalicilát) állítja elő, és kimutatható mennyiségben a légkörbe bocsátja. Lassan beigazolódik, hogy a diófa közelében miért érezzük jobban magunkat, szinte gyógyhatásúnak érezzük még a levegőt is. A diófa levele és a dióbél olaja hatással van a stressz megszüntetésére.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a stressz esetén nő a vérnyomás, növekszik a szív terhelése. Ez ellen is védelmet ad a dióbél és a dióolaj. A dióolaj jó hatással van a szívre és kíméli azt.

Bármelyikünk bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor egy váratlan esemény stresszt, hirtelen vérnyomás emelkedést okoz, akkor jusson eszünkbe, hogy a dió segítséget nyújthat szervezetünknek.

Fogyasszuk egészséggel!


Szerző: Antics Katalin, kertészmérnök, okleveles növényorvos - Pozitív Nap


Azon túl, hogy a szervezetünknek adható egyik legjobb tápanyag ez a kis, csonthéjas termés, komoly gazdasági potenciált is jelent hazánknak! Tudj meg többet a dió jótékony hatásairól:

Világelső: a külföldit is beelőzi a magyar dió
Így tápláld agyadat
De jó! A dió 8 pozitív hatása
Az vagy, amit megeszel - Az 50 legegészségesebb étel


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"Kérem, vasárnap ne jöjjön." - 80 éve ment el József Attila

József Attila. Egyszerű név. Zseniális elme. Az őrület határán táncoló lélek. Költő, művész - a legnagyobb és legmagányosabb. 80 éve távozott közülünk.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.

Zseniálisan ünnepelte meg a BBC Radio az 50. születésnapját

Egészen konkrétan a sheffieldi állomásnak jutott eszébe ez az ötlet. A BBC pedig hozta a megszokott színvonalat: nagyszerű klipet készített ez alkalomból.

Egy zene, ami bámulatosan csökkenti a stresszt

A krónikus szorongás milliók életét keseríti meg nap mint nap a világon. Kutatás igazolta, ez a dal egészen elképesztő hatást gyakorol a stresszes állapotra. Úgy lazít el és nyugtat meg, hogy szinte észre sem veszed, csak az tűnik fel, hogy sokkal jobban vagy. Ugye, máris meg kell hallgatnod? Csak biztatni tudunk rá.

Életre szóló élmény egy kisfiúnak: Messi nagyon emberi gesztusa az elzavart kis drukker felé

Ami a világ egyik legnagyobb focistájának egy pillanat, az egy kisfiúnak hatalmas, életre szóló élmény. Messi gesztusa nagyon emberi, érdemes megnézni! :)


NAPI BOLDOGSÁG