A tökéletes növény (aminek még az aratása is lenyűgöző)

A levendula latinul annyit jelent, mint mosni (lavare). Már a nagy tudású, ókori görögök, rómaiak, és angolok is használták gyógynövényként. Úgy tartották, hogy megvéd az akkoriban elterjedt pestissel szemben. Gyakran hordták a csuklójukon, hogy ezzel is védekezzenek a fertőzések ellen.

Bár sok-sok év eltelt azóta, mégsem felejtettük el a levendulát, mint hasznos növényt. Manapság mindegyik drogériában lehet kapni levendulával készült termékeket. Valamint egyre több cukrászda készít levendulatartalmú süteményeket. De a gasztronómia más területein is egyre divatosabb a levendula, mint fűszernövény.


Valahonnét elő kell állítani azt a rengeteg levendulát, ami később kikerül a világpiacra, ezt méghozzá szüreteléssel érik el, így a leghatékonyabb az aratás.


Egyre nagyobb hagyománya van hazánkban is a levendulaszüretelésnek. Számos Magyar város és falu is rendez évről évre levendulafesztiválokat. Példaként sorolnám a tihanyi, szegedi, pannonhalmai, vagy pécsi levendulafesztivált.  Ennek a szezonja júniusra, de leginkább júliusra tehető.






Nincs örökké nyár, de emiatt nem kell csüggedni, hiszen otthon is tarthatunk igazi mini levendulaszüretet. Persze nem árt, ha van hozzá levendulánk. Nem kell megijedni, egy kaspó levendula is számos ötlet megvalósításához elegendő.


Ha még nem nevelünk otthon levendulát, akkor javaslom kertészetből beszerezni. Ugyan rengeteg helyen kapható levendula, de mégis tovább fenntartható egy kertészetből vett növény és az illata is intenzívebb.

Gyógyszeres polcunkra, konyhánkba és fürdőnkbe...



 Dr.-levendula:

Migrén elleni tea: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesítünk.

Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta 3szor egy csészével.

A nyugalomért: 3-4 teáskanál szárított levendula leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.

Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefödve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk.


Gasztro-levendula:

Levendulás keksz:

Hozzávalók (10 személyre):
25 dkg cukor
25 dkg vaj
50 dkg liszt
2 tojás
3 evőkanál szárított levendula
1 citrom reszelt héja
1 vanília rúd kikapart belseje, vagy 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:

A vajat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, lisztet, vaníliát, citromhéjat. Jól összegyúrjuk. A szárított levendulát lemorzsoljuk a száráról, majd a tésztához adjuk. Hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, és 1-2 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tepsit kibéleljük sütőpapírral. A henger alakú tésztát kb 1 cm szélesen felvágjuk, és a tepsibe tesszük. Ha van keksznyomónk, mintákat is nyomhatunk bele. 180 fokos sütőbben kb. 10 percig sütjük.


Spa-levendula:

Levendula olaj:

1, A levendula gondosan megmosott virágait helyezzük egy kisebb befőttesüvegbe, majd töltsük fel annyi olajjal, hogy teljesen ellepje. Napos helyen két napig érleljük, eközben tizenkét óránként rázzuk össze.

2, Egy tiszta üveget takarjunk le steril gézzel és ezen keresztül szűrjük át az olajat ügyelve arra, hogy a levendula virágait alaposan nyomkodjuk ki.

3, A szűrt olajba helyezzünk újabb - lehetőség szerint friss - virágokat és ismételjük meg a fenti műveleteket egészen addig, amíg nem érjük el a kívánt illatot.

4, Az utolsó szűrés után az kész levendulaolaját töltsük sötétszínű üvegbe. Amennyiben száraz, védett helyen tároljuk akár 6-12 hónapig is eláll.

Személy szerint rajongok a levendula illatáért. Reggelente, amikor a szerkesztőséghez sietek, minden alkalommal megállok az útba eső kis utcában, ahol egy hatalmas levendulabokor van és gyorsan végigsimítom kezemet a bokron, hogy még egy darabig érezhessem a levendula csodálatos illatát.

Ihlette: Boredpanda

Pozitív Nap - Vermes Nikolett

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A ház, amit 6 óra alatt fel tudsz építeni és amivel bárhova elköltözhetsz

Egy olasz cégnek és építészmérnöknek sikerült kiviteleznie egy olyan szuper házat, amelyet 6 óra alatt össze, majd ki lehet hajtogatni, feltenni egy teherautóra, és máris indulhat a szállítás, vagyis a költözés.

Ami nélkül nincs Karácsony: fények kül- és beltérre (giccsmentesen)

Karácsonykor sokan fényárba úsztatjuk az otthonunk kívül-belül. Most megkísérlünk túllépni a villogó olcsó túlzsúfolt felállásokon. Tény, hogy az ünnepi díszkivilágítás azért mégiscsak különleges! Mutatjuk, mire gondolunk!

Igazi hobbit-lak: ez lett az év ökoportája 2017-ben

A ház fából, kőből és szalmából készült, fabútorokkal és más természetes anyagokkal. A Bristol mellett "magasodó" családi fészek kívül és belül is varázslatos. A ház egy tóra néz, aminek látványában minden vendég gyönyörködhet. Nem csoda, hogy a legjelentősebb díjat nyerte el a gyönyörű ház Angliában.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

+1 ok, amiért neked is kell egy robotporszívó

Ha te vagy az, aki imádja hétvégén végigporszívózni a lakást és térden állva szedegetni a porcicákat a kanapé alól, akkor ne olvass tovább. Ha viszont egy végleges, biztos megoldást keresel arra, hogy mindig, de tényleg mindig tiszta legyen a padló, és ez semmi erőfeszítésedbe ne kerüljön, akkor a robotporszívót neked találták ki.


NAPI BOLDOGSÁG