A
levendula latinul annyit jelent, mint mosni (lavare). Már a nagy tudású, ókori
görögök, rómaiak, és angolok is használták gyógynövényként. Úgy tartották, hogy
megvéd az akkoriban elterjedt pestissel szemben. Gyakran hordták a csuklójukon,
hogy ezzel is védekezzenek a fertőzések ellen.
Bár sok-sok év eltelt azóta, mégsem felejtettük el a
levendulát, mint hasznos növényt. Manapság mindegyik drogériában lehet kapni
levendulával készült termékeket. Valamint egyre több cukrászda készít
levendulatartalmú süteményeket. De a gasztronómia más területein is egyre
divatosabb a levendula, mint fűszernövény.
Valahonnét elő kell állítani azt a rengeteg levendulát, ami később kikerül a világpiacra, ezt méghozzá szüreteléssel érik el, így a leghatékonyabb az aratás.
Egyre nagyobb hagyománya van hazánkban is a levendulaszüretelésnek. Számos Magyar város és falu is rendez évről évre levendulafesztiválokat. Példaként sorolnám a tihanyi, szegedi, pannonhalmai, vagy pécsi levendulafesztivált. Ennek a szezonja júniusra, de leginkább júliusra tehető.
Nincs örökké nyár, de emiatt nem kell csüggedni, hiszen otthon is tarthatunk igazi mini levendulaszüretet. Persze nem árt, ha van hozzá levendulánk. Nem kell megijedni, egy kaspó levendula is számos ötlet megvalósításához elegendő.
Ha még nem nevelünk otthon levendulát, akkor javaslom kertészetből beszerezni. Ugyan rengeteg helyen kapható levendula, de mégis tovább fenntartható egy kertészetből vett növény és az illata is intenzívebb.
Gyógyszeres polcunkra, konyhánkba és fürdőnkbe...
Dr.-levendula:
Migrén elleni tea: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesítünk.
Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta 3szor egy csészével.
A nyugalomért: 3-4 teáskanál szárított levendula leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.
Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó
gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel,
hagyjuk 10 percig lefödve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk.
Gasztro-levendula:
Levendulás keksz:
Hozzávalók (10 személyre):
25 dkg cukor
25 dkg vaj
50 dkg liszt
2 tojás
3 evőkanál szárított levendula
1 citrom reszelt héja
1 vanília rúd kikapart belseje, vagy 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A vajat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, lisztet,
vaníliát, citromhéjat. Jól összegyúrjuk. A szárított levendulát lemorzsoljuk a
száráról, majd a tésztához adjuk. Hengert formázunk a tésztából, folpackba
csomagoljuk, és 1-2 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tepsit kibéleljük
sütőpapírral. A henger alakú tésztát kb 1 cm szélesen felvágjuk, és a tepsibe
tesszük. Ha van keksznyomónk, mintákat is nyomhatunk bele. 180 fokos sütőbben
kb. 10 percig sütjük.
Spa-levendula:
Levendula olaj:
1, A levendula gondosan megmosott virágait helyezzük egy kisebb befőttesüvegbe, majd töltsük fel annyi olajjal, hogy teljesen ellepje. Napos helyen két napig érleljük, eközben tizenkét óránként rázzuk össze.
2, Egy tiszta üveget takarjunk le steril gézzel és ezen keresztül szűrjük át az olajat ügyelve arra, hogy a levendula virágait alaposan nyomkodjuk ki.
3, A szűrt olajba helyezzünk újabb - lehetőség szerint friss - virágokat és ismételjük meg a fenti műveleteket egészen addig, amíg nem érjük el a kívánt illatot.
4, Az utolsó szűrés után az kész levendulaolaját töltsük sötétszínű üvegbe. Amennyiben száraz, védett helyen tároljuk akár 6-12 hónapig is eláll.Személy szerint rajongok a levendula illatáért. Reggelente, amikor a szerkesztőséghez sietek, minden alkalommal megállok az útba eső kis utcában, ahol egy hatalmas levendulabokor van és gyorsan végigsimítom kezemet a bokron, hogy még egy darabig érezhessem a levendula csodálatos illatát.
Ihlette: Boredpanda
Pozitív Nap - Vermes Nikolett