Az ember, aki megállította a sivatagot

Yacouba Sawadogonak sikerült elérnie, hogy egy afrikai elsivatagosodott terület újra fákkal, és más növényekkel legyen benépesítve. A túllegeltetés, és a föld túlzó kihasználása olyan állapotokhoz vezetett, mely hosszú távon végzetes lett volna a helyiek számára. A talaj száraz volt, és szinte használhatatlan. Nemzetközi tudóscsoport is dolgozott a talajromlás megállításán, de nem találtak hosszútávú megoldást.

Ezért Yacoba 1980-ban úgy döntött, a kezébe veszi a dolgokat. A módszere annyira szokatlan volt, hogy a környező földművelők kinevették őt. De nem tartott sokáig a káröröm, mert látva, mire volt képes ez az ember egymaga, ők is átvették a módszereit. A farmer egy ősi farmer-technikát próbált ki, melyet "zai"-nak neveznek. Ez egy egyszerű, és olcsó megoldás: egy ásóval, vagy baltával apró lyukakat kell a földbe vágni, és fel kell tölteni komposzttal. A gyökerek, vagy magok ezekbe a lyukakba kerülnek. A gödrök megtartják a vizet, ha esik, így száraz időszakban sem nélkülözik a növények az életet adó folyadékot. Ezzel a módszerrel egy 30 holdas területet ültetett be több, mint 60 fafélével mindössze húsz év alatt. 

Yacouba nem tartja titokban módszerét, sőt a farmján személyesen mutatja meg a technikát mindenkinek, aki érdeklődik iránta. Ezek után nem meglepő, hogy 2010-ben dokumentumfilm is készült a földművelőről The man who stopped the desert (Az ember, aki megállította a sivatagot) címmel, ennek az előzetesét láthatod alább. 


Pozitív Nap - Bakos Dániel

forrás: odditycentral.com


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

Hogyan szorítod ökölbe a kezed? Sok mindent elárul rólad

Eszedbe jutott valaha is, hogy még az sem mindegy, hogyan szorítod ökölbe a kezed? Pedig valóban nem az. Ez az önkéntelen avagy tudattalan mozdulat nagyon érdekes dolgot árul el rólad. Szóval, hogyan szorítod ökölbe a kezed? És vajon mit jelent mindez a számodra?

Alighanem ez az ország legkülönösebb fája

A napokban a Facebookon tettek közzé egy fotót Ceglédbercel egyik fájáról, ami nemcsak pompás színezetével, hanem egyedülálló formájával is lenyűgözi az arra járókat.

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!


NAPI BOLDOGSÁG